«Κοιμάται» και πάλι το ηφαίστειο της Σαντορίνης, μετά από δύο χρόνια... κίνησης

Στην ήρεμη κατάσταση που ήταν επί πολλά χρόνια επέστρεψε, ύστερα από μία διετία έντονης κινητικότητας, το ηφαίστειο της Σαντορίνης, σύμφωνα με τους επιστήμονες της επιτροπής παρακολούθησης του ηφαιστείου.

Σε επιστημονική διάλεξη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρουσιάσθηκαν τα ευρήματα των ερευνών που έχουν διεξαχθεί τα δύο τελευταία χρόνια.

Το βλέμμα της επιστημονικής κοινότητας στράφηκε εκ νέου στη Θήρα το 2011, όταν η έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφηκε στην περιοχή και οι γεωχημικές μεταβολές στα νερά και τα αέρια προκάλεσαν ερωτηματικά για την πορεία του ηφαιστείου.

Το μάγμα αυξήθηκε με κατά 10 με 20 εκατομμύρια κυβικά, αύξηση δεκαπλάσια του φυσιολογικού, ενώ η Σαντορίνη ανυψώθηκε κατά 14 ολόκληρα εκατοστά από τις διεργασίες που συνέβαιναν μέσα στον κρατήρα του ηφαιστείου. Αυτό το «ξύπνημα» του ηφαιστείου έδωσε την ευκαιρία για πρώτη φορά να καταγραφεί το φαινόμενο με κάθε λεπτομέρεια χάρη στην τεχνολογία.

Σημαντικές ήταν και οι υποθαλάσσιες έρευνες, που είχαν ξεκινήσει ήδη από το 2001 με το ωκεανογραφικό «Αιγαίο» σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ. Λόγω της σεισμικής δραστηριότητας το 2011, οι έρευνες ενισχύθηκαν με τη συνδρομή ενός ακόμα ωκεανογραφικού από το εξωτερικό.

Ύστερα από δύο χρόνια κινητικότητας, το ηφαίστειο φαίνεται πλέον ότι «κοιμάται» έχοντας επιστρέψει σε ήρεμη, φυσιολογική κατάσταση, και διαψεύδοντας όλα τα σενάρια τρόμου περί ενεργοποίησης που απασχόλησαν τη δημοσιότητα εκείνο το διάστημα.

Ωστόσο, η διετής περιπέτεια επέτρεψε τη δημιουργία ενός ολόκληρου επιστημονικού μηχανισμού, ο οποίος βρίσκεται σε ετοιμότητα.
Πηγή: Γιώτα Γκοβόστη, Newsdesk ΣΚΑΪ