El Dorado Gold: Παραμονή στην Ελλάδα αλλά υπό τις κατάλληλες συνθήκες

Παραμονή στην Ελλάδα και στήριξη των επενδύσεων σε Χαλκιδική και Θράκη, αλλά υπό τις κατάλληλες συνθήκες, επιθυμεί ο Καναδικός Όμιλος El Dorado Gold Corporation.

Σύμφωνα με τους επικεφαλής των θυγατρικών εταιρειών του ομίλου, Ελληνικός Χρυσός και Χρυσωρυχεία Θράκης, που διαχειρίζονται τις επενδύσεις σε Χαλκιδική και Θράκη αντίστοιχα, η εταιρεία δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την Ελλάδα εάν η κυβέρνηση διαμορφώσει ένα καθαρό και μεθοδικό επενδυτικό τοπίο.

Εξέφρασαν ωστόσο και τις επιφυλάξεις τους για την ικανότητα της πολιτείας να διαχειριστεί μεγάλες επενδύσεις - όπως εκείνες που πραγματοποιεί η El Dorado Gold Corporation σε Χαλκιδική και Θράκη.

Οι συνολικές επενδύσεις της El Dorado Gold στην Ελλάδα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 1 δισ. $ την επόμενη πενταετία και θα οδηγήσουν - σύμφωνα με τον Καναδικό Όμιλο - σε αύξηση των εξαγωγών της χώρας κατά 1 δισεκατομμύριο $ ετησίως από την παραγωγή χρυσού, χαλκού, μολύβδου, ψευδαργύρου και αργυρού στα μεταλλεία Χαλκιδικής και Θράκης.

Από το Φεβρουάριο του 2012 η καναδική εταιρεία έχει επενδύσει 100 εκ. € ενώ στα ταμεία του δημοσίου αναμένεται να μπουν 1,6 δισ. € σε΄ φόρους τα επόμενα 20 έτη. Σε ό,τι αφορά τις νέες θέσεις εργασίας, αναμένεται να φθάσουν τις 5.000.

Μόνο στα μεταλλεία Χαλκιδικής η γνωστή αξία των μετάλλων ανέρχεται σε 11 δισ. $ και μπορεί θεωρητικά να ανέλθει σε 20 δισ. $ με τους εκπροσώπους της εταιρείας να εκτιμούν ότι οι φόροι στο σύνολό τους θα ανέλθουν σε ποσοστό 30 με 35% του ποσού αυτού.

Σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες των κατοίκων για υποβάθμιση του περιβάλλοντος, οι εκπρόσωποι της Ελληνικός Χρυσός και των Χρυσωρυχείων Θράκης, παρείχαν διαβεβαιώσεις ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα. Διευκρίνισαν επίσης ότι για την αδειοδοτούμενη επένδυση στη Χαλκιδική δεν χρησιμοποιείται κυάνιο για την εξόρυξη του ορυκτού πλούτου. Κυανιούχο νάτριο αναμένεται να χρησιμοποιηθεί στα μεταλλεία του Περάματος Θράκης, όπως και στο 95% των μεταλλείων παγκοσμίως, με τους εκπροσώπους της εταιρείας να υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Πηγή: Αχιλλέας Τόπας