Κλείσιμο

The Week Ahead – Μία ματιά στην εβδομάδα από το skai.gr

Θέματα που θα απασχολήσουν την επικαιρότητα την εβδομάδα 11 Μαρτίου - 17 Μαρτίου.

Δευτέρα, 11 Μαρτίου

Διαπραγματεύσεων… συνέχεια
Συνεχίζονται οι επαφές μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικα, καθότι όλα τα «μέτωπα» των διαπραγματεύσεων παραμένουν ανοιχτά. Οι εκπρόσωποι της τριμερούς έχουν ήδη παρατείνει την παραμονή τους στην Αθήνα έως τα τέλη της εβδομάδας, σε μία προσπάθεια να διευθετηθούν εκκρεμή ζητήματα όπως η κινητικότητα εργαζόμενων στο Δημόσιο, και οι ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς εφορίες και ασφαλιστικά Ταμεία.

Η σκληρή αλήθεια των αριθμών
Προσωρινά στοιχεία για το μέγεθος της οικονομικής ύφεσης, του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους της Ελλάδας κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012 δίνει στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Δείτε το σχετικό κείμενο ΕΔΩ.

Ένα βήμα μπροστά για τα δικαιώματα των ζώων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει την οριστική και πλήρη απαγόρευση των πειραμάτων σε ζώα για την παραγωγή καλλυντικών προϊόντων, ή συστατικών τους, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με το βλέμμα εκτός της Γηραιάς Ηπείρου
Συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Ανάμεσα στα ζητήματα που θα τεθούν επί τάπητος είναι οι εξελίξεις στην Αίγυπτο, τη Λιβύη και τη Συρία.

Τρίτη, 12 Μαρτίου

Το σκληρό 2012
Η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποιεί τις πρώτες εκτιμήσεις για τους ελληνικούς εθνικούς λογαριασμούς ολόκληρου του 2012.

Η στρογγυλή θεά επιστρέφει
Στους «μαγικούς» ρυθμούς του Champions League κινείται η Γηραιά Ήπειρος, με την Μπαρτσελόνα να φιλοξενεί την Μίλαν, φιλοδοξώντας να ανατρέψει το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα, και την Γαλατάσαραϊ να ταξιδεύει στην Γερμανία προκειμένου να αντιμετωπίσει την Σάλκε.

Τετάρτη, 13 Μαρτίου

Το μέγεθος… μετράει, στην αστρονομία τουλάχιστον
Ένα βήμα μπροστά για την επιστήμη της αστρονομίας, καθότι εγκαινιάζεται το ALMA, το μεγαλύτερο επίγειο τηλεσκόπιο στον κόσμο. Το ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array). προϊόν συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ, της Ε.Ε., του Καναδά και της Ιαπωνίας, έχει κατασκευαστεί σε υψόμετρο 5.000 μέτρων στην έρημο Ατακάμα της Χιλής, μία τοποθεσία που επιτρέπει ανυπέρβλητη παρατήρηση του διαστήματος.

Το παρατηρητήριο θα προσφέρει στους αστρονόμους τη δυνατότατα να μελετήσουν μακρινούς γαλαξίες που σχηματίστηκαν λίγο μετά τη δημιουργία του Σύμπαντος, αλλά και να παρατηρήσουν τα νεφελώματα αερίων και σκόνης γύρω από μακρινά άστρα, όπου σχηματίζονται νέοι πλανήτες.

Πέμπτη, 14 Μαρτίου

Σύνοδος Κορυφής, μετά τα «πυρά» Ρομπέι
Ξεκινούν οι εργασίες της διήμερης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, υπό την προεδρία του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι.

Οι ηγέτες της ενωμένης Ευρώπης θα αξιολογήσουν την πρόοδο που έχουν καταγράψει τα κράτη μέλη της Ε.Ε. όσον αφορά την υλοποίηση των συστάσεων της Κομισιόν για κάθε χώρα.

Η Σύνοδος Κορυφής έρχεται λίγες ημέρες αφότου ο κ. Ρομπέι εξέδωσε μία ιδιαίτερα επικριτική έκθεση αναφορικά με την πορεία περαιτέρω ενοποίησης της ενιαίας Ευρωπαϊκής αγοράς, σημειώνοντας πως οι καθυστερήσεις «γεννούν αμφιβολίες για την αποφασιστικότητά μας να προβούμε σε ξεκάθαρα βήματα προκειμένου να επναφέρουμε την ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή οικονομία».

Η ανεργία «βρυχάται» σε Ελλάδα και ευρωζώνη
Η Ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat δημοσιοποιεί τα συγκεντρωτικά στοιχεία για την ανεργία στο κάθε ένα από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης για το τελευταίο τρίμηνο του 2012. Τα δεδομένα για την Ελλάδα θα δοθούν στη δημοσιότητα την ίδια ημέρα από την ΕΛΣΤΑΤ.

G8
Συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του G8 στο Παρίσι.

Κυριακή, 17 Μαρτίου

Συνέχεια στο αδιέξοδο;
Ξεκινούν στην Κωνσταντινούπολη οι τεχνικές συναντήσεις μεταξύ του Ιράν και της «Ομάδας των 6», όσον αφορά το αμφιλεγόμενο πυρηνικό της Τεχεράνης. Οι δύο πλευρές αναμένεται να συνεχίσουν τις επαφές τους στο Αλμάτι του Καζακστάν στις αρχές Απριλίου, ενώ το Ισραήλ προειδοποιεί πως το πρόγραμμα του περσικού κράτους πλησιάζει την «κόκκινη γραμμή».
Πηγή: Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μαράκης