The Week Ahead – Μία ματιά στην εβδομάδα από το skai.gr

Θέματα που θα απασχολήσουν την επικαιρότητα την εβδομάδα 25 Φεβρουαρίου - 3 Μαρτίου.

Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου

Πρεμιέρα με το Ιράν και τη Συρία
Την πρώτη του επίσημη περιοδεία ως υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών ξεκινά νεοδιορισμένος Τζον Κέρι. Στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει ο κ. Κέρι με NATOΪκούς εταίρους των ΗΠΑ αναμένεται να βρεθεί η κρίση στη Συρία αλλά και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Την ίδια στιγμή, η εμφύλια σύρραξη στη Συρία φαίνεται πως έχει περιέλθει σε ένα κομβικό σημείο, με τον σύρο υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει πως η Δαμασκός είναι έτοιμη να συνομιλήσει με τους ένοπλους αντικαθεστωτικούς, ενώ η πολιτική ηγεσία της αντιπολίτευσης εμφανίζεται πιο διχασμένη από ποτέ.

Επέκταση... μετά τις μεταρρυθμίσεις
Έναρξη της 16ης Συνόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ουκρανίας στις Βρυξέλλες. Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί η μεταρρυθμιστική ατζέντα του Κιέβου, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της ανατολικοευρωπαϊκής χώρας και της Ε.Ε.

Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου

«Πυρηνικές» διαπραγματεύσεις
Ξεκινά στο Καζακστάν ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ιράν και της «Ομάδας των 6» αναφορικά με το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του περσικού κράτους. Οι διαβουλεύσεις έρχονται λίγες ημέρες αφότου η Τεχεράνη ανακοίνωσε πως έχει επιλέξει τοποθεσίες για την κατασκευή 16 νέων πυρηνικών σταθμών και ότι βρήκε σημαντικά νέα κοιτάσματα ουρανίου στο έδαφός του.

Πριν από λίγες ημέρες, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας προειδοποίησε ότι το Ιράν εγκαθιστά προηγμένους φυγοκεντριτές στην πυρηνική εγκατάσταση της Νατάνζ, κίνηση που θα μπορούσε να επιταχύνει το περσικό πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου.

Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου

Η φτώχεια στο στόχαστρο της Ευρώπης
Σχέδιο για την καταπολέμηση της φτώχειας, την άμβλυνση της ανισότητας και την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος με ορίζοντα το 2030 παρουσιάζει στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η μελέτη της Κομισιόν, με τίτλο «Μία αξιοπρεπής Ζωή για Όλους» αφορά τη συνέχιση των Στόχων Ανάπτυξης της Χιλιετηρίδας (Millennium Development Goals), οι οποίοι εκπνέουν το 2015 και θέτουν ως προτεραιότητες την αντιμετώπιση της παγκόσμιας φτώχειας σε ένα πλαίσιο που δεν επιβαρύνει τον πλανήτη μας.

Η συνοριακή πολιτική της Ευρώπης αλλάζει
Ένα νέο «έξυπνο πακέτο» μέτρων για την αναμόρφωση της συνοριακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσιάζει σήμερα η Κομισιόν. Στόχος των αλλαγών είναι να γίνει η μέγιστη δυνατή χρήση των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων για τον καλύτερο έλεγχο όσων εισέρχονται στην Ε.Ε.

Ανάμεσα στα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νέο πακέτο βρίσκεται ένα ηλεκτρονικό μοντέλο παρακολούθησης του επιτρεπόμενου χρόνου που περνά ένας επισκέπτης στην Ε.Ε., αλλά και ένα σύστημα διευκόλυνσης των τακτικών επισκεπτών (π.χ. επιχειρηματίες, φοιτητές).

Habemus Papam;
Την τελευταία του δημόσια εμφάνιση πραγματοποιεί στο Βατικανό ο απερχόμενος πάπας Βενέδικτος ο 16ος. Περισσότερα από 35.000 άτομα έχουν εγγραφεί προκειμένου να δώσουν το «παρών» στην ανοιχτή ακρόαση του ποντίφικα, ο οποίος την Πέμπτη θα εγκαταλείψει το αποστολικό παλάτι. Το κονκλάβιο των καρδιναλίων που θα κληθεί να εκλέξει τον διάδοχό του στον παπικό θρόνο θα συνεδριάσει στα μέσα Μαρτίου.

Παρασκευή, 1 Μαρτίου

Αρχίζουν οι έρευνες
Οι Ευρωπαϊκές Αρχές ξεκινούν μία σειρά τυχαίων γενετικών ελέγχων σε κρέατα που διατίθενται στην αγορά της Ε.Ε., στον απόηχο του πολύκροτου σκανδάλου ύπαρξης αλογίσιου κρέατος σε βοδινά προϊόντα.

Οι έλεγχοι δεν θα εστιάσουν μονάχα στην εύρεση κρέατος αλόγου σε συσκευασίες βοδινού αλλά και στον εντοπισμό της φαρμακευτικής ουσίας Phenylbutazone, η οποία χρησιμοποιείται συχνά ως αναλγητικό και αντιφλεγμονώδες σε άλογα που αντιμετωπίζουν προβλήματα στα πόδια. Η εν λόγω ουσία προκαλεί σοβαρά καρδιακά, νεφρικά, γαστρεντερικά και οστικά προβλήματα στους ανθρώπους.

Τα μεγάλα ονόματα «αστράφτουν»
Ξεκινά το τριήμερο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

Σάββατο, 2 Μαρτίου

«Στα τσακίδια με την τρόικα»... λένε οι Πορτογάλοι
Διαδηλώσεις κατά της δημοσιονομικής λιτότητας λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρη την Πορτογαλία, υπό την «παντιέρα» μίας λαϊκής πρωτοβουλίας που ονομάζεται «Στα τσακίδια με την τρόικα».

Κυριακή, 3 Μαρτίου

Πόσα χρήματα πρέπει να λαμβάνουν τα στελέχη των τραπεζών;
Στις κάλπες συρρέουν οι πολίτες της Ελβετίας, προκειμένου να λάβουν μέρος σε ένα δημοψήφισμα που αφορά, μεταξύ άλλων, τις αμοιβές και τις αποζημιώσεις των τραπεζικών μεγαλοστελεχών.

Σύμφωνα με την επίμαχη πρόταση, οι πολίτες μπορούν να ζητήσουν την κατάργηση των ειδικών αμοιβών που προσφέρονται σε καινούργια στελέχη και των «χρυσών αλεξίπτωτων» που προσφέρονται ως αποζημίωση σε απερχόμενα στελέχη.
Πηγή: Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μαράκης