BBC: Το διαλυμένο σύστημα ασύλου στην Ελλάδα

Ο δημοσιογράφος της εκπομπής Πολ Μέισον βρέθηκε μετά από ένα χρόνο με τον 26χρονο Μοχάμεντ από το Μαρόκο, ο οποίος πέρυσι κρυβόταν με άλλους μετανάστες σε εγκαταλειμμένο εργοστάσιο στην Πάτρα. Ο Μοχάμεντ έχει καταφέρει να καταθέσει αίτηση για άσυλο η οποία όσο εξετάζεται του επιτρέπει την παραμονή στη χώρα, ωστόσο ο ίδιος και άλλοι μετανάστες περιγράφουν ένα σύστημα «που δεν λειτουργεί».

Μετά από αναφορές μεταξύ άλλων σε επιθέσεις από μέλη της Χρυσής Αυγής κατά των μεταναστών που ζούσαν στο εργοστάσιο της Πάτρας, πλάνα από την επιχείρηση Ξένιος Δίας και περιγραφές αποφυγής των αστυνομικών εφόδων με κρυψώνες σε υπονόμους, δίπλα σε ποντίκια και αρουραίους, ο 26χρονος Μαροκινός αναφέρει πως συλληφθέντες μετανάστες χωρίς χαρτιά μεταφέρονται μετά από σύντομο πέρασμα από το δικαστήριο άμεσα σε κέντρο κράτησης, χωρίς να καταλαβαίνουν τι συμβαίνει. Άλλοι μετανάστες λένε ότι επιδίωξή τους είναι να προωθηθούν πιο βαθιά στο ευρωπαϊκό έδαφος, «σε οποιαδήποτε χώρα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Το ρεπορτάζ εστιάζει στις καταγγελλόμενες δυσκολίες που επικρατούν γύρω από την κατάθεση αίτησης για άσυλο. Ο Πολ Μέισον αναφέρει ότι οι αρμόδιες αρχές στην Αθήνα δέχονται μόνο 20 αιτήσεις την εβδομάδα, με τους πρόσφυγες να υποχρεώνονται να σχηματίζουν ουρά έξω από το κτίριο της αρμόδιου αστυνομικού τμήματος, «με ορισμένους να βρίσκονται εκεί δυο μέρες πριν».

Η Μαρία Σταυροπούλου, διευθύντρια της νεοσύστατης Υπηρεσίας Ασύλου παραδέχεται ότι επί πολλά χρόνια το σύστημα χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα δε λειτουργούσε. Τονίζει πάντως ότι τα πράγματα αλλάζουν και παράλληλα απευθύνει μήνυμα προς τους επίδοξους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα ότι μια τέτοια απόφαση εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο και πως το καθεστώς αναμονής έγκρισης της αίτησης δεν προσφέρει μακροπρόθεσμη ασφάλεια.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο