Τρία στοιχεία για την «ομάδα του Βελβεντού»

Στα ίχνη των τεσσάρων νεαρών που διέφυγαν μετά την επεισοδιακή ληστεία της 1ης Φεβρουαρίου στην Αγροτική Τράπεζα Βελβεντού στην Κοζάνη βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η ΕΛ.ΑΣ. Το Σάββατο κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής πραγματοποίησε έρευνα στα δωμάτια του ξενοδοχείου «Αργώ» στον Βόλο όπου, όπως προέκυψε, διανυκτέρευσε η ομάδα των ληστών την 30ή και 31η Ιανουαρίου.

Πρόκειται για «κατάλυμα» που χρησιμοποίησαν οι δράστες πριν μεταβούν στην Κοζάνη για τη διπλή ληστεία στο υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική, πλην των τεσσάρων συλληφθέντων, στο ξενοδοχείο βρέθηκαν και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας των ληστών, μεταξύ των οποίων, πιθανόν και μια νεαρή γυναίκα. Στόχος της έρευνας ήταν να συλλεγούν δακτυλικά και γενετικά αποτυπώματα προκειμένου να επιβεβαιωθεί η πλήρης σύνθεση της ομάδας των δραστών. Τα δωμάτια είχαν ενοικιαστεί στο όνομα «Ελευθέριος Καλύβας» που αναγραφόταν στην πλαστή ταυτότητα που βρέθηκε στην κατοχή του 21χρονου Δημήτρη Πολίτη, ενός εκ των τεσσάρων συλληφθέντων.

Το όνομα Ελευθέριος Καλύβας ανήκει σε 20χρονο φοιτητή στην Κρήτη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα πλήρη στοιχεία των νεαρών ληστών που διαφεύγουν είναι γνωστά στην Αντιτρομοκρατική. Μάλιστα, για τους δύο από αυτούς, πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για άτομα ηλικίας 25 και 27 ετών, που συνδέονται ευθέως με κατηγορούμενα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Και οι δύο είχαν τον περασμένο Νοέμβριο προσαχθεί από αστυνομικούς της Φλώρινας. Οπως αποκάλυψε η «Κ», οι δύο νεαροί επέβαιναν σε νοικιασμένο από την Αθήνα αυτοκίνητο και λίγη ώρα ύστερα από ένοπλη ληστεία σε τράπεζα στο Φιλώτα Φλώρινας είχαν εντοπιστεί να κινούνται ύποπτα στην περιοχή. Τελικά, ακινητοποιήθηκαν έξω από την Εδεσσα και προσήχθησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Φλώρινας. Δήλωσαν αναρχικοί, αρνήθηκαν να συνεργαστούν και την επόμενη μέρα οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα. Δεν προέκυψε άμεση σύνδεσή τους με τη ληστεία και αφέθηκαν ελεύθεροι. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., στο αυτοκίνητο όπου επέβαιναν βρέθηκαν ίχνη του Γιάννη Μιχαηλίδη ο οποίος συνελήφθη μετά τη ληστεία στην Κοζάνη. Το στοιχείο αυτό κάνει τους αστυνομικούς να πιστεύουν ότι οι δύο νεαροί είχαν συμμετοχή και στη ληστεία της Κοζάνης.


Την ίδια ώρα, τρία κομβικά στοιχεία έχει μέχρι στιγμής αναδείξει η σύλληψη των τεσσάρων δραστών της ένοπλης ληστείας στον Βελβεντό Κοζάνης.

- Το πρώτο στοιχείο είναι ότι και οι τέσσερις συλληφθέντες, ηλικίας 20 - 24 ετών, συνδέονται ευθέως με τους «Πυρήνες». Πώς προκύπτει αυτό; Εις βάρος των Γιάννη Μιχαηλίδη, 24 ετών και Δημήτρη Πολίτη, 21 ετών, εκκρεμούσαν από το 2011 εντάλματα σύλληψης για συμμετοχή στους «Πυρήνες». Το επιπλέον στοιχείο που προέκυψε μετά τις συλλήψεις είναι ότι ταυτοποιήθηκαν αποτυπώματα και των δύο άλλων συλληφθέντων, του 23χρονου Ανδρέα - Δημήτρη Μπουρζούκου και του 20χρονου Νίκου Ρωμανού, σε κρησφύγετα της οργάνωσης.

- Το δεύτερο στοιχείο αφορά τη διαφαινόμενη εμπλοκή των «τεσσάρων» σε εμπρηστικές επιθέσεις στην Αθήνα. Ειδικότερα, σε «στικάκι» που βρέθηκε σε διαμέρισμα στο Χαλάνδρι, που είχαν μισθώσει με πλαστά στοιχεία ταυτότητας, εντοπίστηκαν αποθηκευμένα προσχέδια προκηρύξεων των ομάδων «Μαχόμενη Μειοψηφία» και «Φωτιές στον Ορίζοντα». Οι κατηγορούμενοι φέρονται να συμμετείχαν σε εμπρηστικές επιθέσεις, την ευθύνη των οποίων έχουν αναλάβει, χρησιμοποιώντας διαφορετικά ονόματα οργανώσεων.

- Το τρίτο στοιχείο αφορά την εμπλοκή των τεσσάρων νεαρών και των τεσσάρων ασύλληπτων συνεργών τους σε ληστείες τραπεζών. Η επιλογή τους αυτή είχε διαφανεί από τον περασμένο Αύγουστο, όταν μετά τη φονική ληστεία σε τράπεζα στην Πάρο είχε συλληφθεί ο 29χρονος Τάσος Θεοφίλου, κατηγορούμενος και αυτός για συμμετοχή στους «Πυρήνες».
Πηγή: skai.gr