The Week Ahead – Μία ματιά στην εβδομάδα από το skai.gr

Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου

Το Eurogroup, η Κύπρος και το… «ψηλό» ευρώ
Συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, να καλείται να παρουσιάσει την πορεία υλοποίησης 15 προαπαιτούμενων ενεργειών που έχει αναλάβει η χώρα μας.

Πέραν της Ελλάδας, επί τάπητος αναμένεται να τεθεί το ακανθώδες ζήτημα διάσωσης της Κύπρου, λίγες ημέρες πριν τη διενέργεια προεδρικών εκλογών στη Μεγαλόνησο, ενώ δεν αποκλείεται να εξετασθεί και η ιδιαίτερα υψηλή ισοτιμία του ευρώ προς το αμερικανικό δολάριο και το ιαπωνικό γιέν, καθώς φουντώνουν οι κραυγές περί νομισματικού πολέμου.

Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου

Όλοι οι δρόμοι (τελικά) οδηγούν… στις Βρυξέλλες
Στα «χνάρια» του Eurogroup έρχεται η διάσκεψη του Συμβουλίου Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Υποθέσεων (ECOFIN). Ανάμεσα στα ζητήματα που θα συζητηθούν μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι οι προτεραιότητες για τον κοινοτικό προϋπολογισμό του 2014.

Ένας Ιταλός στη Μαδρίτη για... εξηγήσεις
Στη Μαδρίτη ταξιδεύει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, προκειμένου να μιλήσει ενώπιον του ισπανικού κοινοβουλίου αναφορικά με το πρόγραμμα απεριόριστης αγοράς ομολόγων, υπό όρους, που έχει θεσμοθετήσει η ΕΚΤ.

Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε προκειμένου να μειώσει το κόστος δανεισμού μεγάλων πλην δοκιμαζόμενων ευρωπαϊκών οικονομικών, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, και έχει όντως κατορθώσει να συρρικνώσει το ύψος των επιτοκίων, παρά το γεγονός ότι καμία χώρα δεν έχει, έως τώρα, υπαχθεί σε αυτό.

The State of the Union is…
Τη βαρυσήμαντη ετήσια ομιλία State of the Union ενώπιον της ολομέλειας του Κογκρέσου παραδίδει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα. Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Ομπάμα θα αξιοποιήσει την ομιλία προκειμένου να παρουσιάσει πρωτοβουλίες στους τομείς της παιδείας, της «καθαρής» ενέργειας και των υποδομών, δεσμευόμενος παράλληλα να καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να αντιμετωπισθεί η σταθερά υψηλή ανεργία που πλήττει τις ΗΠΑ.

Στάση εργασίας στο Δημόσιο
Τρίωρη Παναττική στάση εργασίας, μεταξύ 08:00 και 11:00, έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, καλώντας τους εργαζόμενους στο Δημόσιο τομέα να συμμετάσχουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο των δικαστηρίων.

Η συγκέντρωση έρχεται ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την παραπομπή σε δίκη 35 εργαζόμενων, μελών του ΠΑΜΕ, που φέρονται να προκάλεσαν υλικές ζημιές στο γραφείο του υπουργού Εργασίας στις 4 Φεβρουαρίου. Προβοκάτσια έχει καταγγείλει από την πλευρά του το συνδικαλιστικό όργανο.

Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου

Συνάντηση τιτάνων
Σύνοδος Κορυφής μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κίνας στο Πεκίνο

Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου

Φόρος Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών
Την υιοθέτηση Οδηγίας η οποία επιτρέπει την επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών από 11 εκ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ανάμεσα στα κράτη που συμμετέχουν στην επίμαχη πρωτοβουλία βρίσκεται και η Ελλάδα.

Ο εν λόγω φόρος θα τεθεί σε εφαρμογή μονάχα από 11 μέλη καθώς δεν επετεύχθη σχετική συμφωνία μεταξύ όλων των κοινοτικών εταίρων.

Το G20 επί ποδός… νομισματικού πολέμου
Ξεκινούν οι διήμερες εργασίες της συνόδου υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών του G20 στη Μόσχα (τοπική ώρα η σύνοδος είναι μεταξύ Παρασκευής και Σαββάτου).

Βασικός άξονας των συζητήσεων αναμένεται να είναι οι φόβοι περί νομισματικού πολέμου ανάμεσα στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ενδεχόμενο για το οποίο έχει ήδη προειδοποιήσει η κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας. Στη σύνοδο λαμβάνει για πρώτη φορά μέρος και η Ελβετία, μολονότι δεν είναι μέλος του G20.

Η μάστιγα της ανεργίας ξαναχτυπά
Τα στοιχεία για το επίπεδο της ανεργίας στην Ελλάδα κατά τον μήνα Νοέμβριο δίνει στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο ο δείκτης της ανεργίας είχε ανέλθει στο δυσθεώρητο 26,8%, ποσοστό που έδωσε στη χώρα μας τα «πρωτεία» σε ολόκληρη την ενωμένη Ευρώπη.

Η πορεία της Γηραιάς Ηπείρου
Την πρώτη εκτίμηση για το μέγεθος της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη και την ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2012 δίνει στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

Η επιστροφή της «στρογγυλής θεάς»
Στα ευρωπαϊκά πεδία των ποδοσφαιρικών μαχών επιστρέφει ο Ολυμπιακός, ο οποίος αντιμετωπίζει την ισπανική Λεβάντε στη Βαλένθια, στο πλαίσιο της «φάσης των 16» του Europa League.

Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου

Ίσως οι Μάγιας να έπεσαν μερικές μέρες και μερικά χιλιόμετρα δεξιά
Σε απόσταση (μόλις) 17.200 χιλιομέτρων από τη Γη, ήτοι το 1/22 της απόστασης μεταξύ του πλανήτη μας και της Σελήνης, θα περάσει ο αστεροειδής 2012 DA14, ο οποίος έχει διάμετρο 45 μέτρων.

Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου

Στις κάλπες η Κύπρος
Προεδρικές εκλογές στην Κύπρο υπό τη σκιά των παρατεταμένων διαβουλεύσεων μεταξύ της Λευκωσίας και της τρόικα αναφορικά με τη διάσωση του νησιωτικού κράτους.

Κύριοι υποψήφιοι για να διαδεχθούν τον απερχόμενο Δημήτρη Χριστόφια στον προεδρικό θώκο είναι ο Νίκος Αναστασιάδης, υποψήφιος του Δημοκρατικού Συναγερμού - Δημοκρατικού Κόμματος, και δύο ανεξάρτητοι, ο Σταύρος Μάλας και ο Γιώργος Λιλλήκας. Μολονότι συμμετέχουν στις εκλογές ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι, ο κ. Μάλας χαίρει της υποστήριξης του ΑΚΕΛ, ενώ ο κ. Λιλλήκας υποστηρίζεται από το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών (ΕΔΕΚ).
Πηγή: Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μαράκης