Κλείσιμο

ΠΑΣΟΚ: Παραβίαση γενικών αρχών και ανάγκη εξηγήσεων για σχέδιο «Αθηνά»

Πολλαπλή παραβίαση γενικών αρχών και κριτηρίων στο σχέδιο «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ, καταλογίζοντας στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επιλογές που παραπέμπουν σε κριτήρια πολιτικών συσχετισμών.

Όπως υποστηρίζουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι προτεινόμενες αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη δεν καταδεικνύουν την ύπαρξη «κάποιων ‘αιτιολογημένων εξαιρέσεων’», αλλά ότι τα εν λόγω κριτήρια και οι γενικές αρχές έχουν παραβιαστεί και σε πολλές περιπτώσεις εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά, ανάλογα με την πόλη, το ίδρυμα και τα γνωστικά αντικείμενα.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι η αναδιάρθρωση θα πρέπει να βασιστεί σε ορθολογικά, επιστημονικά κριτήρια, που να τεκμηριώνουν τις προωθούμενες συγχωνεύσεις και μεταβολές, ζητώντας να εξηγηθούν οι «ειδικές μεταχειρίσεις» όπως η διατήρηση ορισμένων μονοτμηματικών παραρτημάτων και η συγχώνευση τμημάτων με διακριτά αντικείμενα.

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ στέκεται στο ζήτημα της διαδικασίας μετάβασης στο νέο καθεστώς, καθώς, όπως εκτιμά, είναι ανάγκη να υπάρξει συγκροτημένο μεταβατικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για κάθε μεταβολή, αλλά θα έχει και μετρήσιμο δημοσιονομικό όφελος.

Τέλος, το ΠΑΣΟΚ ζητά την εκπόνηση σχεδίου που θα διασφαλίζει τους φοιτητές και το ακαδημαϊκό προσωπικό των υπό κατάργηση ή υπό συγχώνευση τμημάτων σε ό,τι αφορά τους τίτλους σπουδών και τη λειτουργία των σχολών.
Πηγή: skai.gr