Κλείσιμο

The Week Ahead – Μία ματιά στην εβδομάδα από το skai.gr

Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου

Η... «Διεθνής» στη Μαδρίτη
Διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC) στη Μαδρίτη, με τη συμμετοχή του επίτροπου για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, του επιτρόπου Εργασίας, Λάζλο Άντορ, και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν βρίσκεται η «κοινωνική διάσταση» της Γηραιάς Ηπείρου, εν μέσω της κρίσης που εξακολουθεί να την ταλανίζει.

Τρίτη, 29 Ιανουαρίου

Στο Κατάρ με το βλέμμα στις επενδύσεις
Επίσημη επίσκεψη στο Κατάρ πραγματοποιεί ο έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από στελέχη της κυβέρνησης και έλληνες επιχειρηματίες. Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης, ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον εμίρη του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Κχαλίφα αλ Θάνι, και τον πρωθυπουργό της χώρας.

Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν προτάσεις για επενδύσεις από την πλευρά του εμιράτου στη χώρα μας, στον απόηχο της απόσυρσης του ενδιαφέροντος που είχε εκφράσει το Κατάρ για το Ελληνικό.

Ελλάδα και ΠΓΔΜ στο ίδιο τραπέζι

Με εκπροσώπους της Ελλάδας και των Σκοπίων συναντάται στη Νέα Υόρκη ο προσωπικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το ζήτημα ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς. Οι διήμερες επαφές θα αποτελέσουν συνέχεια των διαβουλεύσεων που έλαβαν χώρα σε Αθήνα και Σκόπια στις αρχές Ιανουαρίου, προκειμένου να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση στο ακανθώδες πρόβλημα της ονομασίας της γείτονος χώρας.

Το πρόβλημα του εξτρεμισμού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οργανώνει μία Υψηλή Διάσκεψη στις Βρυξέλλες με σκοπό την εξέταση προτάσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση του εξτρεμισμού, και την παροχή βοήθειας στα θύματα της τρομοκρατίας.

Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου

BlackBerry... κανείς;
Η εταιρεία RIM (Research in Motion), ένας από τους πρωτοπόρους στη δημιουργία των «έξυπνων» συσκευών και κατασκευάστρια του BlackBerry, λανσάρει το νέο BlackBerry 10 και το νέο λειτουργικό της σύστημα, καθώς προσπαθεί να σταθεί όρθια ενώπιον του αμείλικτου ανταγωνισμού με την Apple, τη Samsung και τους υπόλοιπους τεχνολογικούς «κολοσσούς».

Η εξωτερική πολιτική της Ευρώπης
Συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Ανάμεσα στη ζητήματα που θα συζητηθούν βρίσκονται οι εξελίξεις στη Συρία και την Αίγυπτο, αλλά και η κατάσταση στο Μάλι, όπου η γαλλική στρατιωτική επέμβαση έχει οδηγήσει στην ανακατάληψη σημαντικών τμημάτων της αφρικανικής χώρας, εκδιώκοντας προς το βορρά τους ισλαμιστές αντάρτες.

Πόνος στη Συρία
Διεθνής διάσκεψη δωρητών με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων που θα δοθούν ως ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους της συριακής κρίσης λαμβάνει χώρα στο Κουβέιτ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της πολύμηνης εμφύλιας σύρραξης, ενώ τουλάχιστον 1 εκατομμύριο άμαχοι αντιμετωπίζουν άμεσο επισιτιστικό πρόβλημα. Οι καταγεγραμμένοι πρόσφυγες ξεπερνούν τις 640.000 ψυχές, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονται.

Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου


Απεργίες, απεργίες και απεργίες

Κύμα απεργιών πλήττει την Ελλάδα, καθώς σε 24ωρη κινητοποίηση προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι σε όλα τα μέσα μεταφοράς αλλά και οι υπάλληλοι του ΟΣΕ. Πρέπει να σημειωθεί πως, λόγω της επιστράτευσης - επίταξης στο ΜΕΤΡΟ, παραμένει αβέβαιο εάν θα απεργήσουν οι εργαζόμενοι στον υπόγειο σιδηρόδρομο.

Παράλληλα, 48ωρη απεργία ξεκινούν σήμερα τα μέλη της ΠΝΟ, ενόψει της κατάθεσης νομοσχεδίου για την ανασυγκρότηση του υπουργείου Ναυτιλίας, το οποίο συνοδεύεται απο διατάξεις που αφορούν κατά κύριο λόγο την ακτοπλοΐα.

Τέλος, με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας, το ΕΚΑΒ, τα θεραπευτήρια χρόνιων παθήσεων και οι υπηρεσίες Πρόνοιας, λόγω της 24ωρης απεργίας που προκήρυξαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία διαμαρτύρονται μεταξύ άλλων για τις συγχωνεύσεις, το πάγωμα των προσλήψεων, τις απλήρωτες υπερωρίες και τη διαθεσιμότητα του προσωπικού.

Σάββατο, 2 Φεβρουαρίου

Carnivale!
Ξεκινά το ιστορικό και φημισμένο Καρναβάλι της Βενετίας. Οι εορταστικές εκδηλώσεις, που θα διαρκέσουν έως τις 14 Φεβρουαρίου, περιλαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες, επιδείξεις μπαλέτου, και πολλά άλλα αξιοθέατα.

Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου

Δημοκρατία στην Κούβα
Στις κάλπες η Κούβα, για την εκλογή των 612 μελών της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας (Βουλή), και περίπου 1.270 μελών των τοπικών κοινοβουλίων.

Game time!
Σε ένα από τα σπουδαιότερα και εμπορικότερα αθλητικά γεγονότα της χρονιάς, οι San Francisco 49ers, αντιμετωπίζουν τους Baltimore Ravens στον μεγάλο τελικό του πρωταθλήματος Φούτμπολ των Ηνωμένων Πολιτειών, το περίφημο Super Bowl. Ο αγώνας θα λάβει χώρα στη Νέα Ορλεάνη και θα προσελκύσει το ενδιαφέρον εκατοντάδων εκατομμυρίων οπαδών ανά την υφήλιο.
Πηγή: Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μαράκης