Κλείσιμο

The Week Ahead – Μία ματιά στην εβδομάδα από το skai.gr

Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου

Η δόση, Η Κύπρος, το τέλος της εποχής Γιουνκέρ
Το οριστικό «πράσινο φως» για την εκταμίευση της «υπό-δόσης» ύψους 9,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα αναμένεται να δώσει κατά τη σημερινή διάσκεψή του το Eurogroup, που θα συνεδριάσει για τελευταία φορά υπό την προεδρία του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Πέραν του ελληνικού ζητήματος, επί τάπητος πιθανώς θα τεθεί και η υπόθεση της Κύπρου, με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου να αναφέρουν πως το Βερολίνο επιθυμεί το διορισμό εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα ερευνήσουν τυχόν ροή και ξέπλυμα «μαύρων» κεφαλαίων στη Μεγαλόνησο.

Στο Μαξίμου η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ
Ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά θα πραγματοποιηθεί στις 14:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία της ηγεσίας του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και αρκετών υπουργών.

Αντικείμενο των συζητήσεων αναμένεται να είναι, μεταξύ άλλων, η πορεία των αποκρατικοποιήσεων, ιδιαίτερα στον απόηχο της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που κάνει λόγο για μεγάλη απόκλιση έναντι των στόχων όσον αφορά τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις.

Συνέχεια της υπόθεσης λίστας Λαγκάρντ
Απολογητικό υπόμνημα υποβάλει σήμερα στους οικονομικούς εισαγγελείς η Γαλάτεια Μανέ, στενή συνεργάτιδα του πρώην ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη, η οποία φέρεται πως αντέγραψε το περιεχόμενο του USB Stick όπου βρισκόταν το αρχείο της λίστας Λαγκάρντ. Σύμφωνα με τον κ. Διώτη, ο ίδιος ζήτησε από την κ. Μανέ την αντιγραφή του στικ διότι δεν είχε επαρκή γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Τέσσερα ακόμη χρόνια
Ενώπιον εκατοντάδων χιλιάδων θεατών λαμβάνει χώρα η δημόσια τελετή ορκωμοσίας του επανεκλεγέντος προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα. Η επίσημη τελετή έγινε το βράδυ της Κυριακής σε στενό κύκλο στον Λευκό Οίκο. Η ορκωμοσία σηματοδοτεί επίσημα την έναρξη της δεύτερης τετραετούς θητείας του κ. Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ.

Στο Ριάντ τα βλέμματα του Αραβικού κόσμου
Ξεκινούν οι εργασίες της διήμερης τρίτης Οικονομικής Συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.


Τρίτη, 22 Ιανουαρίου

Κρίσιμες εκλογές στο Ισραήλ
Πρόωρες γενικές εκλογές στο Ισραήλ, με το δεξιό κόμμα Λικούντ υπό τον νυν πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να διατηρεί ένα ισχυρό δημοκοπικό προβάδισμα, καθώς οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις το θέλουν να καταλαμβάνει 63 εκ των 120 εδρών της Κνεσέτ.

Τυχόν επανεκλογή του κ. Νετανιάχου στον πρωθυπουργικό θώκο αναμένεται να δώσει νέα «ζωή» στην οξεία αντιπαράθεση μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, καθώς το Τελ Αβίβ έχει επανειλημμένα αρνηθεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης κατά του αμφιλεγόμενου ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, μία στάση που έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

ECOFIN
Συνεδρίαση του Συμβουλίου Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ένωσης (ECOFIN) στις Βρυξέλλες. Ανάμεσα στα ζητήματα που θα κληθούν να εξετάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βρεθεί και το σχέδιο επιβολής φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, αλλά και προτάσεις της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Η Κουμουνδούρου στην Ουάσιγκτον
Στις Ηνωμένες Πολιτείες ταξιδεύει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας τετραήμερη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συμμετάσχει, ως κύριος ομιλητής, σε δημόσιες εκδηλώσεις που διοργανώνονται από το ινστιτούτο Brookings και το Πανεπιστήμιο Columbia.

Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου

Δημόσιο χρέος στη Γηραιά Ήπειρο
Τα στοιχεία για το ύψος του δημόσιου χρέους των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αυτό διαμορφώθηκε κατά το τρίτο τρίμηνο του 2012, δίνει στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

Οι οικονομικές πλαγιές του Νταβός
Ξεκινούν οι εργασίες του ετήσιου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, με τη συμμετοχή περίπου 2.500 πολιτικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών αναλυτών από 90 χώρες.

Στις αρχές του Ιανουαρίου, το Φόρουμ είχε δημοσιοποιήσει την ετήσια έκθεση κινδύνων του για το 2013, ξεχωρίζοντας τη σοβαρή ανισότητα των εισοδημάτων είναι ο πιο πιθανός κίνδυνος που αντιμετωπίζει ο κόσμος την επόμενη δεκαετία.

Οργή στη Σλοβενία
Μαζικές διαδηλώσεις κατά της πολιτικής λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι προγραμματισμένες στην Λουμπλιάνα, πρωτεύουσα της Σλοβενίας.

Δημοκρατία στην Ιορδανία
Κοινοβουλευτικές εκλογές στην Ιορδανία, αφότου ο βασιλιάς Αμπντάλα, υποχρεώθηκε να διαλύσει τη Βουλή στα μέσα Οκτωβρίου υπό τη λαϊκή πίεση για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Από τις κάλπες θα απόσχει ο βραχίονας των Αδελφών Μουσουλμάνων στη χώρα, καθώς διαμαρτύρεται για τη μη αλλαγή του εκλογικού συστήματος.

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου


Η ΕΚΤ εξετάζει τη νομισματική πολιτική της
Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στην Φρανκφούρτη, κατά την οποία θα εξετασθεί η αλλαγή των βασικών επιτοκίων που τηρεί η Ευρωτράπεζα.

Η Ευρώπη συναντά τη Βραζιλία
Ξεκινά η 6η Σύνοδος Ευρωπαϊκής Ένωσης - Βραζιλίας στην πρωτεύουσα της λατινοαμερικανικής χώρας, Μπραζίλια.

Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου

Νέος πρόεδρος για τη Τσεχία
Δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών στη Τσεχία. Πρόκειται για την πρώτη προεδρική εκλογή στην οποία ψήφισε ο λαός, καθώς, μέχρι πρότινος, ο πρόεδρος εκλεγόταν από τη Βουλή.

Κυριακή, 27 Ιανουαρίου

Φωνή λαού για πυρηνική ενέργεια στη Βουλγαρία
Δημοψήφισμα με ελληνικό ενδιαφέρον στη Βουλγαρία, καθώς, στο πρώτο δημοψήφισμα που διενεργείται στη γείτονα χώρα έπειτα από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1989, οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα: «Θα έπρεπε η Βουλγαρία να αναπτύξει πυρηνική ενέργεια μέσω της κατασκευής ενός νέου πυρηνικού σταθμού».

Πρόκειται για ένα κοινωνικά και πολιτικά ευαίσθητο ζήτημα, λόγω του ιδιαίτερα υψηλού κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος στη Βουλγαρία. Αυτή τη στιγμή, η βαλκανική χώρα διαθέτει δύο εν ενεργεία πυρηνικούς αντιδραστήρες (Κοζλοντούι 5 και Κοζλοντούι 6), οι οποίοι καλύπτουν περίπου το 35% των ηλεκτρικών αναγκών της χώρας.
Πηγή: Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μαράκης