Ανασυγκρότηση αντάρτικου πόλης - ποια σενάρια εξετάζει η αντιτρομοκρατική

Γρηγορότερα απ’ ότι και οι ίδιοι περίμεναν επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες στελεχών του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. για διεργασίες στον αντιεξουσιαστικό χώρο με στόχο την ανασυγκρότηση του αντάρτικου πόλης.

Αυτό απέδειξε με τον πλέον ηχηρό τρόπο η χθεσινή ένοπλη επίθεση με στόχο τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία σημειώθηκε ύστερα από το πρωτοφανές μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων εναντίον γραφείων πολιτικών κομμάτων, δημοσιογράφων, αλλά και του αδελφού του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου, τη νύχτα του περασμένου Σαββάτου.

Το χθεσινό συμβάν αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη ένοπλη τρομοκρατική ενέργεια στο διάστημα μετά την εξάρθρωση του Επαναστατικού Αγώνα (άνοιξη 2010) και της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς (Μάρτιος 2011). Η επίθεση προήλθε ως απόρροια των γεγονότων που πυροδότησε η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στη Βίλα Αμαλία, δίχως να αποκλείεται το ενδεχόμενο να συνδέεται και με τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς και τη σύλληψη ενός 29χρονου και μιας 25χρονης για συμμετοχή στην οργάνωση.

Τα σενάρια που εξετάζονται από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία είναι τα εξής:

- Οι δράστες της επίθεσης συμμετείχαν ως περιφερειακά μέλη στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς και αναβάθμισαν τη δράση τους μετά τη σύλληψη των βασικών μελών της οργάνωσης. Σε αυτή την περίπτωση, η ενέργειά τους συνδέεται όχι μόνο με την έφοδο της ΕΛ.ΑΣ. στις δύο καταλήψεις, αλλά κυρίως με τις πρόσφατες συλλήψεις των δύο φερόμενων ως μελών της οργάνωσης. Υπενθυμίζεται ότι όπλα καλάσνικοφ είχαν βρεθεί στα κρησφύγετα της Συνωμοσίας.

- Πίσω από την επίθεση βρίσκονται άτομα που ανήκουν στο περιβάλλον των συλληφθέντων για συμμετοχή στον Επαναστατικό Αγώνα. Αξιωματικοί της υπηρεσίας σχολίαζαν χθες ότι από τις αρχές του καλοκαιριού τα ίχνη των δύο βασικών στελεχών της οργάνωσης, του Νίκου Μαζιώτη και της Πόλας Ρούπα, χάθηκαν και δεν αποκλείεται αυτοί να σχεδίασαν ή ακόμα και να πραγματοποίησαν την ενέργεια. Ως αντίλογος παρατίθενται πληροφορίες που θέλουν τον Ν. Μαζιώτη να έχει διαφύγει στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι ο Επαναστατικός Αγώνας είχε αναλάβει την ευθύνη για δύο ένοπλες επιθέσεις με καλάσνικοφ, η πρώτη εναντίον κλούβας των ΜΑΤ (12/2008) στο Γουδί και η δεύτερη εναντίον διμοιρίας έξω από το υπουργείο Πολιτισμού (1/2009).

- Την ευθύνη της επίθεσης θα αναλάβει με προκήρυξή της στα ΜΜΕ μια νέα, πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση, η οποία θα συγκροτείται μεν από νέα άτομα αλλά θα καθοδηγείται από εμπειρότερα «στελέχη» του αντάρτικου πόλης. Το σενάριο ενισχύεται από διαπιστώσεις στελεχών της Κατεχάκη ότι η χθεσινή ενέργεια υλοποιήθηκε από άτομα δίχως εμπειρία στον χειρισμό των όπλων. Εκτίμηση, που ενισχύεται από τη διαπίστωση ότι από τις 9 βολίδες, μόνο η μία βρήκε στόχο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση δεν έχουν απασχολήσει μέχρι σήμερα τις αρχές σε άλλα τρομοκρατικά χτυπήματα. Στους αριθμούς 170, 1014, 1964 μπορούν τυχόν αυτόπτες να καταθέσουν πληροφορίες για το συμβάν.

Στοιχεία από κάμερες και αυτόπτες μάρτυρες

Δύο όπλα, ένα καλάσνικοφ και ένα περίστροφο 357 Magnum χρησιμοποίησαν οι δράστες της ένοπλης επίθεσης στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., η βολίδα που περισυνελέγη από το γραφείο του κ. Αντώνη Σαμαρά προέρχεται από το καλάσνικοφ, ενώ η δεύτερη βολίδα -που βρέθηκε στην ταράτσα του κτιρίου- προέρχεται από το περίστροφο Magnum. Στο σημείο απ’ όπου οι δράστες άνοιξαν πυρ πυροβολώντας εναντίον των γραφείων της Ν.Δ., οι αστυνομικοί περισυνέλεξαν συνολικά 9 κάλυκες, όλοι από καλάσνικοφ. Σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική, οι δράστες της επίθεσης ήταν τουλάχιστον τρεις. Οι δύο άνοιξαν πυρ εναντίον των γραφείων της Ν.Δ., ενώ το τρίτο άτομο πιθανολογείται ότι παρέμεινε μέσα στο αυτοκίνητο φροντίζοντας για την άμεση διαφυγή των συνεργών του από το σημείο.

Αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής διέψευσαν πληροφορία σύμφωνα με την οποία ο ένας εκ των δραστών προσπαθούσε να περισυλλέξει τους κάλυκες του καλάσνικοφ. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι στόχος της επίθεσης ήταν συγκεκριμένα το γραφείο του πρωθυπουργού, στον 3ο όροφο. Μία από τις βολίδες κατάφερε να βρει στόχο προκαλώντας οπή στο τζάμι του γραφείου του κ. Αντ. Σαμαρά.

Οπτικό υλικό

Οι κινήσεις των τρομοκρατών έχουν καταγραφεί από κάμερες ασφαλείας που λειτουργούν σε κτίρια γύρω από το σημείο της επίθεσης. Αστυνομικοί αναφέρουν ότι οι δράστες έχουν προσπαθήσει να καλύψουν τα χαρακτηριστικά τους. Από την ανάλυση του οπτικού υλικού γίνεται προσπάθεια να προκύψουν αξιοποιήσιμα στοιχεία για την ταυτότητα των δραστών. Ενας βασικός μάρτυρας που βρισκόταν σε απόσταση μερικών μόλις μέτρων από το σημείο της επίθεσης (πρόκειται για υπάλληλο καταστήματος) φέρεται να εξετάστηκε από τους αστυνομικούς δίνοντας σαφή εικόνα για τον αριθμό και τις κινήσεις των δραστών. Η μαρτυρία του θεωρείται αξιόπιστη και αποτέλεσε «οδηγό» των αστυνομικών κατά τις πρώτες ώρες της έρευνας.

Μια δεύτερη μαρτυρία προέρχεται από υπάλληλο εταιρείας ιδιωτικής φύλαξης. Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, αξιολογούνταν (δίχως να θεωρείται ιδιαιτέρως βάσιμη) μαρτυρία σύμφωνα με την οποία ο ένας από τους δράστες κρατούσε μακρύκαννο όπλο που παρέπεμπε σε εκτοξευτήρα ρουκετών. Σε φυλάκιο έξω από τα γραφεία υπήρχε αστυνομικός φρουρός, που όμως φέρεται να μην έχει σαφή εικόνα για τις κινήσεις των τρομοκρατών.

Το αυτοκίνητο
Από την έρευνα επιβεβαιώθηκε ότι οι δράστες μετέβησαν και διέφυγαν από το σημείο της επίθεσης με Toyota Corolla που είχε κλαπεί στις 12 Ιανουαρίου από την οδό Σολωμού 35 στη Μεταμόρφωση. Το αυτοκίνητο βρέθηκε εγκαταλελειμμένο και καμένο στην οδό Φλέμινγκ 42 στο Π. Φάληρο σε απόσταση περίπου 3 χλμ. από το σημείο της επίθεσης. Προκειμένου να εξαφανίσουν τα ίχνη τους, οι τρομοκράτες περιέλουσαν με βενζίνη και έβαλαν φωτιά στο εσωτερικό του οχήματος.

Σύμφωνα με πηγή της ΕΛ.ΑΣ., προκλήθηκαν εκτεταμένες φθορές στο όχημα, που δυσχεραίνουν την προσπάθεια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών να εντοπίσει δακτυλικά ή γενετικά αποτυπώματα των δραστών. Η επίθεση έγινε στις 3 π.μ., σύμφωνα με το κέντρο της Αμεσης Δράσης. Αντίστοιχα, η πυροσβεστική υπηρεσία ειδοποιήθηκε για φωτιά σε σταθμευμένο αυτοκίνητο στην οδό Φλέμινγκ στις 3.11 π.μ. Από μαρτυρίες και video προκύπτει ότι οι δράστες προσέγγισαν το σημείο κινούμενοι στο ρεύμα καθόδου της λεωφόρου Συγγρού, περνώντας έξω από τα γραφεία της Ν.Δ. Ακολούθως έστριψαν δεξιά στην οδό Αχιλλέως και στη συνέχεια εκ νέου δεξιά στην οδό Δοϊράνης. Στάθμευσαν προσωρινά το όχημα στη συμβολή της οδού Δοϊράνης με την οδό Λ. Κατσώνη και μετέβησαν πεζή μέχρι τη νησίδα που βρίσκεται απέναντι ακριβώς από τα γραφεία του κόμματος. Από εκεί άνοιξαν πυρ και επέστρεψαν στο Ι.Χ. Η ενέργεια διήρκεσε περίπου 90 δευτερόλεπτα. Διέφυγαν προς τη λεωφόρο Αμφιθέας με κατεύθυνση το Π. Φάληρο.



Πηγή: skai.gr