Δένδιας: Κόμματα και κοινωνία να πάρουν θέση για τις καταλήψεις – Αντιδράσεις για Βίλα Αμαλία

«Μέγιστη πρόκληση» χαρακτήρισε την κατάληψη γραφείων κοινοβουλευτικών κομμάτων ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας με αφορμή την κατάληψη στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ και διεμήνυσε ότι «δεν θα επιτρέψουμε στις δυνάμεις της ανομίας και του χάους, να ανακόψουν την πορεία της χώρας προς την ανάκαμψη».

Παράλληλα, ζήτησε από όλα τα κόμματα και την κοινωνία να πάρουν θέση για το θέμα των καταλήψεων δημόσιων χώρων.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων αν υπάρχουν ευθύνες στην Αστυνομία για πλημμελή φύλαξη των συγκεκριμένων κτιρίων ο υπουργός απάντησε οτι δεν τίθεται θέμα ευθυνών, γιατί είναι πολλά τα δημόσια κτίρια και δεν μπορεί η Αστυνομία να βρίσκεται παντού.

Τονίζεται ότι τα 101 άτομα που συνελήφθησαν μετά την επιχείρηση της αστυνομίας στη Βίλα Αμαλία μεταφέρθηκαν στη ΓΑΔΑ.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «η προσπάθεια ανακατάληψης της Βίλας Αμαλία από ομάδα αντιεξουσιαστών αξιοποιείται από την κυβέρνηση στο πλαίσιο μιας επιχείρησης αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από το κορυφαίο σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ αλλά και της σκληρής εφαρμοζόμενης μνημονιακής πολιτικής. Πρόκειται για μια στρατηγική έντασης, καταστολής και αντιπερισπασμού που όχι μόνο δεν λύνει προβλήματα αλλά δημιουργεί νέα και την οποία η κυβέρνηση θα ακολουθήσει μόνη της», καταδικάζοντας παράλληλα «την συμβολική κατάληψη των γραφείων της ΔΗΜΑΡ».

Με αφορμή την προσπάθεια επανακατάληψης της Βίλας Αμαλία, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης χαρακτήρισε μέσω του ΣΚΑΪ αθλιότητα, το να φορτώνουν στο ΣΥΡΙΖΑ υπόθεση 25 χρόνων που σχετίζεται με τον αντιεξουσιαστικό χώρο.

 «Καταδικάζουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο την συμβολική κατάληψη των γραφείων της ΔΗΜΑΡ και την παρεμπόδιση έστω και για λίγες ώρες της λειτουργίας ενός κοινοβουλευτικού κόμματος» δήλωσε η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. Όπως είπε «τέτοιου είδους φαινόμενα, όπως και η ανακατάληψη της βίλας Αμαλίας, δυστυχώς βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και εδράζονται σε αντιλήψεις περί «καλής και κακής βίας» και καταστρατήγησης των δικαιωμάτων των πολιτών... Η προσπάθεια ορισμένων να επενδύσουν την πολιτική πόλωση που επιδιώκουν με δήθεν κοινωνική ένταση και σύγκρουση θα πέσει στο κενό. Το πολιτικό ρεσάλτο που επιχειρούν θα αποδειχθεί τελικώς άλμα στο κενό της στρατηγικής τους».

Τα πανεπιστήμια, οι πλατείες και οι δημόσιοι χώροι ανήκουν σε όλους και δεν μπορούν να αποτελούν βήμα για ανομία σχολίασε στο ΣΚΑΪ 100,3 ο Ανδρέας Παπαδόπουλος εκπρόσωπος τύπου της ΔΗΜΑΡ. Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταδικάζει καμία από αυτές τις ενέργειες -όπως την κατάληψη στη Βίλα Αμαλία - προσθέτοντας ότι και την επίθεση στον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και την οικογένεια του στο Γκάζι πρόσφατα, την καταδίκασε με μικροψυχία.

Απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε οτι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δενδιας κάνει εξαιρετική δουλειά σε όλες αυτές τις περιπτώσεις.

Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ καταδίκασε την κατάληψη των γραφείων της ΔΗΜΑΡ, σημειώνοντας ότι «αυτές οι ενέργειες δεν έχουν καμία σχέση με την ανάπτυξη της λαϊκής πάλης κατά της αντιλαϊκής πολιτικής και του αυταρχισμού. Δίνουν προσχήματα και επιχειρήματα στην κυβέρνηση να κλιμακώσει τον αυταρχισμό κατά του λαϊκού κινήματος».

Στην ανακοίνωσή του προσθέτει ότι «η θέση του ΚΚΕ ήταν και είναι ότι τα διάφορα δημόσια κτίρια και χώροι που βρίσκονται ειδικά στα κέντρα μεγάλων πόλεων και είναι αναξιοποίητοι πρέπει να αξιοποιηθούν με ευθύνη των Δήμων για την αντιμετώπιση των καυτών και οξυμένων λαϊκών προβλημάτων στη στέγαση, την ιατρική φροντίδα και περίθαλψη των κατοίκων, τη δημιουργία παιδικών σταθμών, κέντρων απεξάρτησης κ.α. Τέτοιες διεκδικήσεις πρέπει να έχουν οι κινητοποιήσεις στις γειτονιές και το εργατικό λαϊκό κίνημα».
Πηγή: skai.gr