Κλείσιμο

The Week Ahead – Μία ματιά στην εβδομάδα από το skai.gr

Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου

Στο Βερολίνο… αδελφοί μου, στο Βερολίνο
Στο Βερολίνο μεταβαίνει ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να μετάσχει, ως κεντρικός ομιλητής, στο συνέδριο του εκδοτικού οργανισμού Die Welt. Έτερος κεντρικός ομιλητής του σημερινού δείπνου είναι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Στη γερμανική πρωτεύουσα μεταβαίνει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ως προσκαλεσμένος τους γερμανού ομολόγου του, Γιοακίμ Γκάουκ.

Συνεχίζεται η σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ για λίστα Λαγκάρντ
Πρόταση για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, η οποία θα αναλάβει να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου αλλά και του Ευάγγελου Βενιζέλου αναφορικά με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο συνέχεια στη σύγκρουση μεταξύ της Κουμουνδούρου και του ΠΑΣΟΚ.

Στρατιωτικός ορίζοντας
Με τον ηγέτη του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, συναντάται στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα. Αντικείμενο των συνομιλιών θα είναι ο ρόλος και το ενδεχόμενο στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην ασιατική χώρα έπειτα από το 2014, οπότε είναι προγραμματισμένη η αποχώρηση των συμμαχικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

Ποδοσφαιρικό «χρυσάφι»
Το νικητή του βραβείου της Χρυσής Μπάλας (Ballon d’ Or) αποκαλύπτει η FIFA στη Ζυρίχη. Ο περσινός τροπαιούχος, Λιονέλ Μέσι, βρίσκεται αντιμέτωπος με τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τον συμπαίχτη του στην ομάδα της Μπαρτσελόνα, Αντρές Ινιέστα. Παράλληλα, θα στεφανωθεί και η Παίκτρια του Έτους για το γυναικείο ποδόσφαιρο.

Τρίτη, 8 Ιανουαρίου

Σαμαράς - Μέρκελ, vol. II
Συνάντηση μεταξύ του έλληνα πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, και της γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γερμανικής καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, οι δύο ηγέτες θα προχωρήσουν σε μία «ανεπίσημη ανταλλαγή απόψεων».

Και το όνομα των Σκοπίων θα είναι…
Τετραήμερη επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτζ, στην Αθήνα και τα Σκόπια, με σκοπό τη συνέχιση των συνομιλιών για την διευθέτηση των διαφωνιών αναφορικά με το όνομα της ΠΓΔΜ.

Το «τέρας» της ανεργίας
Στοιχεία αναφορικά με το μέγεθος της ανεργίας που καταγράφηκε το μήνα Νοέμβριο στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσιοποιεί η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat. Τα αντίστοιχα δεδομένα για την Ελλάδα θα δημοσιευθούν την Πέμπτη από την ΕΛΣΤΑΤ.

Προβλέψεις κινδύνου πριν το Νταβός
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δημοσιεύει την Έκθεση Παγκόσμιου Κινδύνου (Global Risk Report) για το 2013. Η Έκθεση δίνεται στη δημοσιότητα ενόψει της ετήσιας διάσκεψης της οργάνωσης στο Νταβός της Ελβετίας (22 - 27 Ιανουαρίου), και περιλαμβάνει τις εκτιμήσεις περίπου 1.000 ειδικών αναφορικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, η κοινωνία και το περιβάλλον.

Έξοδος της Ελλάδας στις αγορές
Την άντληση 2 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις αγορές επιδιώκει η Ελλάδα, καθώς ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) δημοπρατεί έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων (750 εκατομμύρια ευρώ) και έξι μηνών (1,25 δισεκατομμύρια ευρώ).

Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου


Η Ευρώπη κάνει λογαριασμό
Στοιχεία για το ΑΕΠ της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνει στη δημοσιότητα η Eurostat.

Αναμόρφωση του Ευρωπαϊκού επιχειρείν
Πρόταση για τη διαμόρφωση μίας νέας κουλτούρας επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη καταθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος της Κομισιόν είναι να βοηθήσει επίδοξους επιχειρηματίες που ανήκουν σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, όπως οι νέοι, οι άνεργοι ή οι μετανάστες, και παράλληλα να καταπολεμήσει εμπόδια που ταλανίζουν την επιχειρηματικότητα, όπως η πρόσβαση σε χρηματοδότηση και η γραφειοκρατία.

Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου

Ανεργία στην Ελλάδα
Δημοσίευση των στοιχείων για την ανεργία στην Ελλάδα, όσον αφορά τον Οκτώβριο του 2012, από την ΕΛΣΤΑΤ. Για το μήνα Σεπτέμβριο, η ανεργία «σκαρφάλωσε» στο 26%, έναντι 18,9% τον αντίστοιχο μήνα του 2011 και 25,3% τον Αύγουστο του 2012.

…και πληθωρισμός

Παράλληλα, η στατιστική αρχή θα ανακοινώσει το μέγεθος του εναρμονισμένου πληθωρισμού που καταγράφηκε στη χώρα μας τον Δεκέμβριο.

Η ΕΚΤ εξετάζει τη νομισματική πολιτική στην ΟΝΕ
Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Φρανκφούρτη, κατά την οποία θα εξετασθεί το ενεχόμενο αλλαγής των επιτοκίων που τηρεί η ΕΚΤ.

And the Oscar (nomination) goes to…
Ανακοινώνονται οι υποψηφιότητες για τα κινηματογραφικά βραβεία Όσκαρ. Η επίσημη τελετή απονομής, 85η στην μακρά πλέον ιστορία των πολύτιμων αγαλματιδίων, θα λάβει χώρα στις 24 Φεβρουαρίου στο Λος Άντζελες.

Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου

Στις κάλπες, για πρώτη φορά, η Τσεχία
Προεδρικές εκλογές στην Τσεχία. Πρόκειται για την πρώτη εκλογή προέδρου που γίνεται μέσω λαϊκής ψήφου, καθώς, μέχρι πρότινος, η Βουλή είχε την ευθύνη για ανάδειξη του προέδρου.

Κυριακή, 13 Ιανουαρίου

Χρυσές Σφαίρες
Τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών (Golden Globes) στο Χόλλυγουντ. Η ταινία Lincoln του Στίβεν Σπίλμπεργκ ηγείται του «πλήθους» με επτά υποψηφιότητες, ακολουθούμενη από το Argo και το Django Unchained, οι οποίες έχουν αποσπάσει πέντε.
Πηγή: Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μαράκης