Κλείσιμο

The Week Ahead – Μία ματιά στην εβδομάδα από το skai.gr

Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου

Ημέρα «ελέγχων» για την Ελλάδα
Παρουσιάζεται η τελική έκδοση της έκθεσης προόδου της τρόικα αναφορικά με την εφαρμογή του δεύτερου Μνημονίου από την Αθήνα. Άγνωστο παραμένει εάν οι εκτιμήσεις της τριμερούς για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους θα λαμβάνουν υπόψη τους τα αποτελέσματα του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων.

Υπενθυμίζεται ωστόσο πως, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Dow Jones Newswires, η τρόικα είχε κρίνει ανεπαρκή τα μέτρα μείωσης του ελληνικού χρέους που ενέκρινε το Eurogroup, εκτιμώντας πως θα οδηγήσουν το χρέος στο 126,6% του ΑΕΠ, έναντι του συμφωνηθέντος 124%, έως το 2020.

… και για τις μεταρρυθμίσεις ο βαθμός είναι
Παράλληλα, παρουσιάζεται η έκθεση της ομάδας δράσης υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ αναφορικά με την πορεία εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας.

Η ευρωζώνη από την οπτική της Φρανκφούρτης
Τις εξελίξεις στην ευρωζώνη θα αξιολογήσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, στο πλαίσιο εμφάνισής του ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Διχάζει το άσυλο
Συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ Ευρωβουλής και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη διαμόρφωση μίας ενιαίας διαδικασίας αίτησης για παροχή ασύλου, που θα έχει εφαρμογή σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν ζητήματα όπως η παροχή κοινών εγγυήσεων στους αιτούντες άσυλο και ο ορισμός διορίας για την εξέταση της εκάστοτε αίτησης.

Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου

Οι αρχηγοί στο Μαξίμου
Συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου


Κινητοποιήσεις από ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ
Σε εικοσιτετράωρη απεργία προχωρά η ΑΔΕΔΥ, κατόπιν σχετικής απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του φορέα. Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσει την ίδια ημέρα και η ΓΣΕΕ, μεταξύ 12:00 και 15:00, ενώ συλλαλητήριο θα λάβει χώρα στις 12:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Απεργία ΟΣΕ

Ξεκινά διήμερη απεργία πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, αντιδρώντας στην επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αλλά και στη σύσταση της Ρόσκο, εταιρείας που θα συντηρεί και θα διαχειρίζεται το τροχαίο υλικό του ομίλου ΟΣΕ. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται κατά της σχεδιαζόμενης ένταξης του προσωπικού στο ενιαίο μισθολόγιο.

Δημοκρατία στην Κορέα
Προεδρικές εκλογές στη Νότια Κορέα

Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου

Ευρώπη και Ρωσία συναντώνται
Ξεκινούν οι εργασίες της διήμερης 30ης Συνόδου Κορυφής μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας, οι οποίες θα κορυφωθούν την Παρασκευή με την επίσκεψη του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στις Βρυξέλλες.

Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων αναμένεται να βρεθεί η κλιμακούμενη εμπορική αντιπαράθεση μεταξύ της Ε.Ε. και της Μόσχας, με την Ευρώπη να εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά των περιορισμών που έχει θέσει το Κρεμλίνο στην εισαγωγή ζωοειδών, αυτοκινήτων και ξυλείας. Στον αντίποδα, η Μόσχα εμφανίζεται ενοχλημένη από τις ρυθμίσεις που περιορίζουν την κυριαρχία των ρωσικών εταιρειών ενέργειας στην Ευρωπαϊκή αγορά.

Συνεδριάζει η ηγεσία της ΕΚΤ
Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη. Στην ατζέντα της διάσκεψης δεν περιλαμβάνεται τυχόν αλλαγή των βασικών επιτοκίων που τηρεί η Ευρωτράπεζα.

16 μάχονται μέχρι τελικής πτώσεως
Κλήρωση για τις διασταυρώσεις των ομάδων που προκρίθηκαν στη «Φάση των 16» του Champions League στη Νυόν της Ελβετίας. Στην κληρωτίδα της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης θα βρεθούν εννέα σύλλογοι που έχουν παλαιότερα στεφθεί πρωταθλητές Ευρώπης, ενώ διά της απουσίας της θα «λάμψει» η περσινή τροπαιούχος Τσέλσι.

Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου

«Τέλος», λένε οι Μάγιας, it’s the end of the world… as we know it;
Για όποιον δεν το γνωρίζει, θα ήταν σοφό να σημειώσετε κάπου πως εντός της ημέρας έρχεται το τέλος του κόσμου. Τάδε έφη μία πολύκροτη προφητεία των Μάγιας, ή μάλλον αυτό προκύπτει από μία, σε μεγάλο βαθμό απαξιωμένη, ερμηνεία του Μακρού Ημερολογίου των Μάγιας.

Οι εσχατολογικές προβλέψεις πολλές, απόδειξη καμία, όποτε γενικά θα συστήναμε να μην αφήσετε απλήρωτο κάποιο λογαριασμό αναμένοντας τη συντέλεια του κόσμου.

Μόντι ή… Μπερλουσκόνι;

Συνέντευξη Τύπου με αφορμή το τέλος του έτους παραδίδει ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι. Στο πλαίσιο της εν λόγω συνέντευξης ο κ. Μόντι πιθανότητα θα ανακοινώσει εάν θα θέσει υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία της Ιταλίας στις επερχόμενες εκλογές, ενδεχόμενο που πιθανώς θα οδηγούσε στην απόσυρση της αμφιλεγόμενης υποψηφιότητας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.


Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου


Στην τελική ευθεία η Αίγυπτος
Δεύτερος γύρος του δημοψηφίσματος για την επικύρωση του νέου Συντάγματος στην Αίγυπτο. Στις κάλπες θα βρεθούν οι κάτοικοι των επαρχιών, όπου οι ισλαμιστές ασκούν μεγαλύτερη επιρροή, έπειτα από τη διαφαινόμενη επικράτησή τους στις αστικές περιοχές. Εάν το Σύνταγμα επικυρωθεί, όπως φαντάζει πλέον πολύ πιθανό, θα ανοίξει ο δρόμος για την προκήρυξη νέων εκλογών στις αρχές του 2013.
Πηγή: Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μαράκης