The Week Ahead – Μία ματιά στην εβδομάδα από το skai.gr

Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου

Η Ειρήνη στεφανώνει την Ευρώπη
Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραλαμβάνει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο της απονέμεται για τη συνεισφορά της στη σταθεροποίηση της Γηραιάς Ηπείρου και τη συμβολή της στη μετατροπή «της Ευρώπης από ήπειρο του πολέμου σε ήπειρο της ειρήνης».

Το βραβείο θα παραλάβουν, εκ μέρους των πολιτών της Ε.Ε., οι Χέρμαν Βαν Ρομπέι, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Μάρτιν Σουλτς, ενώ το «παρών» θα δώσουν πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσά τους η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Στο προσκήνιο η εξωτερική πολιτική
Συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ενωμένης Ευρώπης θα εξετάσουν ζητήματα που αφορούν την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, όπου ξεχωρίζουν οι περιπτώσεις της Συρίας και της Αιγύπτου, και τις προετοιμασίες για τη σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ρωσίας, που θα λάβει χώρα στις 21 Δεκεμβρίου.

Οι τιμές… ανεβαίνουν;
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία για τον πληθωρισμό του μήνα Νοεμβρίου 2012.

Σύγκρουση… ηπείρων

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το ποδοσφαιρικό Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, το οποίο διοργανώνεται στην Ιαπωνία υπό την αιγίδα της FIFA. Η Ευρώπη θα εκπροσωπηθεί από την Τσέλσι, τροπαιούχο του Champions League την περασμένη αγωνιστική περίοδο, ενώ στο δρόμο των λονδρέζων θα βρεθούν η Monterrey από το Μεξικό, η Corinthians από τη Βραζιλία και η αιγυπτιακή Al-Ahly.

Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου


Μεγάλα ποσά, μεγάλοι πονοκέφαλοι

Επανέναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με στόχο την οριστικοποίηση του Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2013, κι ενώ βαίνουν προς επίλυση οι διαφωνίες μεταξύ του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης, εκπροσώπου των κυβερνήσεων των κρατών μελών της Ε.Ε., όσον αφορά το μέγεθος των δαπανών για το ερχόμενο έτος.

Παράλληλα, η Ευρωβουλή αναμένεται να υπερψηφίσει ένα Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη λογαριασμών του 2012.

Έξοδος στις αγορές για την Ελλάδα
Διπλή δημοπρασία εξάμηνων και μηνιαίων εντόκων γραμματίων πραγματοποιεί ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), με στόχο την άντληση 3,375 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις αγορές.

Μία, όχι τυχαία, αμερικανίδα στους Φίλους της Συρίας

Η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Χίλαρι Κλίντον, ξεκινά πολυήμερη περιοδεία στο Μαρόκο, την Τυνησία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στο Μαρόκο, η κ. Κλίντον θα μετάσχει στη διάσκεψη των Φίλων της Συρίας (12 Δεκεμβρίου), μίας κολεκτίβας κρατών που τηρούν επικριτική στάση προς το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου


Εκσυγχρονισμός του Ευρωπαϊκού επιχειρείν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει ένα σχέδιο δράσης το οποίο σκιαγραφεί προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας και των κανονισμών διοίκησης που διέπουν τη λειτουργία των Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Στόχος της Κομισιόν είναι η βελτίωση των συνθηκών του επιχειρείν, προς όφελος της επιχειρηματικότητας και της εργασίας, αλλά και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Γηραιά Ήπειρο.

Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου


Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες

Ξεκινά η διήμερη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Επί τάπητος θα τεθούν πρωτίστως ζητήματα οικονομικής πολιτικής που αφορούν την ευρωζώνη, ενώ παράλληλα οι ηγέτες της Ε.Ε. θα εξετάσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην προσπάθεια θέσπισης ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τον Ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.

Ανεργία στην Ελλάδα
Δημοσίευση των στοιχείων για την ανεργία στην Ελλάδα, όσον αφορά το τρίτο τρίμηνο του 2012, από την ΕΛΣΤΑΤ. Για το μήνα Σεπτέμβριο, η ανεργία «σκαρφάλωσε» στο 26%, έναντι 18,9% τον αντίστοιχο μήνα του 2011 και 25,3% τον Αύγουστο του 2012.

Δημοσιονομικά… ερωτήματα από ΕΚΤ και ΔΝΤ

Συνέδριο με αντικείμενο τη «Μεταρρύθμιση της δημοσιονομικής διοίκησης της Ε.Ε» συνδιοργανώνουν στην Φρανκφούρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι οι πιθανές επιπτώσεις του δημοσιονομικού συμφώνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το κατά πόσον είναι δυνατό να υπάρξει μία νομισματική ένωση, όπως η ΟΝΕ, δίχως ταυτόχρονα να υφίσταται μία δημοσιονομική ένωση.

Λίγο εμπλουτισμένο ουράνιο παρακαλώ;

Έναρξη του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ιράν και της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA). Στόχος των επαφών θα είναι η ρύθμιση ή εποπτεία του αμφιλεγόμενου πυρηνικού προγράμματος του περσικού κράτους.

Στη Νοεμβριανή έκθεσή της αναφορικά με τις δραστηριότητες της Τεχεράνης, η IAEA εκτίμησε πως το Ιράν σύντομα θα έχει τη δυνατότητα τριπλασιασμού της ποσότητας εμπλουτισμένου ουρανίου που παράγει στην εγκατάσταση του Φόρντο, σε 45 κιλά ανά μήνα.

Επιστροφή στον κόσμο της στρογγυλής θεάς
Τον τελευταίο του αγώνα για τη φάση των ομίλων της Ευρωλίγκα (Euroleague) δίνει ο Παναθηναϊκός, ο οποίος ταξιδεύει στη Μόσχα προκειμένου να αντιμετωπίσει τη ρωσική BC Khimki.

Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου


Η μάστιγα που ταλανίζει την Ευρώπη
Η Ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat δίνει στη δημοσιότητα συγκεντρωτικά στοιχεία για την ανεργία σε ολόκληρη την ευρωζώνη, την ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μεμονωμένα κράτη μέλη. Η ανεργία στη νομισματική ένωση τον μήνα Οκτώβριο ανήλθε στο ιστορικό υψηλό του 11,7%, με την Ε.Ε. να ακολουθεί με 10,7%.

«Αυλαία» και στον Πειραιά
Στη μάχη της Ευρωλίγκα ρίχνεται και ο Ολυμπιακός, ο οποίος φιλοξενεί στον Πειραιά την ιταλική EA7 Emporio Armani.

Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου

Αίμα, δάκρυα και δημοκρατία στην Αίγυπτο
Ημέρα δημοψηφίσματος για την επικύρωση του νέου Συντάγματος στην Αίγυπτο. Παρά ταύτα, η επί το πλείστον κοσμική αντιπολίτευση αντιτίθεται στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, χαρακτηρίζοντας βεβιασμένη τη διαδικασία σύνταξης του Συντάγματος, το οποίο ετοιμάστηκε από μία εθνοσυνέλευση όπου κυριαρχούσαν οι ισλαμιστές.

Από την πλευρά του, ο ισλαμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι επιμένει στην προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο νέων ταραχών.

Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου

Στις κάλπες η Ιαπωνία

Πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Ιαπωνία. Οι έως τώρα δημοσκοπήσεις προβλέπουν επικράτηση του αντιπολιτευόμενου Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος με την κατάληψη 257 έως 306 εκ των 480 εδρών της κάτω Βουλής. Εάν οι προβλέψεις για νίκη της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης επαληθευτούν, επικρατέστερος υποψήφιος για τον πρωθυπουργικό θώκο φαντάζει ο πρώην πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, ο οποίος έχει υποσχεθεί μία σκληρή εξωτερική πολιτική απέναντι στην Κίνα.
Πηγή: Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μαράκης