Reuters: Βασανισμός, κράτηση, απέλαση η ιστορία ενός μετανάστη στην Ελλάδα

Την τραγική ιστορία ενός λαθρομετανάστη στην Ελλάδα καταγράφει σε εκτενές αφιέρωμά του το πρακτορείο Reuters, μία ιστορία που πηγαίνει από την εκμετάλλευση, στο βασανισμό, στην κράτηση, και τελικά σε ένα μετέωρο καθεστώς υπό το φόβο της απέλασης.

«Πρωταγωνιστής» της ιστορίας είναι ο Γουαλίντ Ταλέμπ από την Αίγυπτο. Σύμφωνα με το αφιέρωμα του διεθνούς πρακτορείου, η πορεία του Ταλέμπ ξενικά από τη Σαλαμίνα, όταν αποφάσισε να ζητήσει τα δεδουλευμένα του από τον ιδιοκτήτη ενός φούρνου όπου εργαζόταν.

Τελικά,  έλαβε μία διαφορετικά αμοιβή από αυτή που ζήτησε. Ο φούρναρης και δύο άλλοι γνωστοί του έδεσαν μία μακριά μεταλλική αλυσίδα γύρο από τον λαιμό του Ταλέμπ και τον οδήγησαν στον κοντινό στάβλο. Εκεί τον έδεσαν σε μία καρέκλα, έσφιξαν την θηλιά και τον γρονθοκόπησαν έως ότου ο Ταλέμπ κειτόταν ημιλιπόθυμος.

Οι άνδρες έπιναν μπύρα, υποχρεώνοντας και τον Ταλέμπ να πιει, χλευάζοντας το γεγονός πως ήταν μουσουλμάνος.

Το μαρτύριο του Ταλέμπ έληξε 18 ώρες αργότερα, καθώς ο μετανάστης κατόρθωσε να δραπετεύσει όταν οι δεσμοφύλακές του έφυγαν προκειμένου να ανοίξουν τον φούρνο.

Η ιστορία όμως δεν τελειώνει εδώ
, συνεχίζει το Reuters. Ο Ταλέμπ βρέθηκε τα ξημερώματα στις ρίζες ενός δένδρου, με την αλυσίδα δεμένη γύρω από το λαιμό του και το πρόσωπό του πρησμένο από τα χτυπήματα.

Αρχικά, διακομίστηκε στο νοσοκομείο όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Στη συνέχεια όμως, η Αστυνομία τον συνέλαβε, καθώς δεν είχε τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής στην Ελλάδα.

«Οι πάντες μπορούσαν να δουν πως υπέφερα. Δεν μπορούσα καν να δω, και δεν μπορούσα να φαω», δηλώνει ο ίδιος ο Ταλέμπ. Ένα μήνα μετά τον ξυλοδαρμό του, ο αιγύπτιος λαθρομετανάστης βρίσκεται ακόμα με νάρθηκα στο λαιμό και επίδεσμο στο χέρι, χωρίς να μπορεί να φαει παρά μόνο ημι-στερεά τροφή.

Όπως δηλώνει ο Ταλέμπ στο Reuters, κρατήθηκε για τέσσερις ημέρες στα κέντρα φιλοξενίας λαθρομεταναστών, προτού του δοθούν έγγραφα που τον υποχρέωναν να εγκαταλείψει τη χώρα εντός 30 ημερών. Στον αντίποδα, ο φούρναρης που τον χτύπησε, πρώην αντιδήμαρχος Σαλαμίνας, απελευθερώθηκε έπειτα από τρεις ημέρες, εν αναμονή της δίκης.

Ο φούρναρης
έχει παραδεχτεί πως χτύπησε τον Ταλέμπ, ισχυριζόμενος ωστόσο πως δεν τον χτύπησε σκληρά, και αντιτείνει πως ο πρώην υπάλληλός του έκλεψε 13.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον Ταλέμπ, τα χρήματα ήταν δικά του.

«Με χτύπησαν, με έκλεψαν και μετά οι πάντες ήταν έξω από τη φυλακή εκτός από εμένα», διαμαρτύρεται ο Ταλέμπ.

Η υπόθεση προκάλεσε την κατακραυγή της αιγυπτιακής κοινότητας και καταδικάστηκε από την αιγυπτιακή πρεσβεία. Στον απόηχο των αντιδράσεων, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ανέστειλε την απέλαση του Ταλέμπ για «ανθρωπιστικούς λόγους». Παρά ταύτα, δεν έχει αποσαφηνιστεί το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα έχει το δικαίωμα να παραμείνει στην Ελλάδα.

Πίσω στη Σαλαμίνα
, κάποιοι κάτοικοι δηλώνουν τη συμπόνια τους για τον Ταλέμπ, ωστόσο άλλοι εκφέρουν μία διαφορετική γνώμη:

«Τον χτύπησαν άσχημα; Εάν ναι, καλώς, το άξιζε», δήλωσε ένας άνδρας στο Reuters.
Πηγή: skai.gr