Κλείσιμο

The Week Ahead – Μία ματιά στηνεβδομάδα από το skai.gr

Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου

Φθηνά ομόλογα, μεγάλοι στόχοι, μεγαλύτερα ερωτηματικά
Ανοίγουν τα βιβλία προσφορών για συμμετοχή στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, «ναυαρχίδας» του σχεδίου του Eurogroup που αποσκοπεί στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους και τη συρρίκνωσή του στο 124% του ΑΕΠ έως το 2020. Τα βιβλία προσφορών θα παραμείνουν ανοιχτά έως την Παρασκευή.

Το πρόγραμμα αναμένεται να υλοποιηθεί κατά το πρότυπο του Εκουαδόρ, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες του πρακτορείου Reuters αναφέρουν πως η ευρωζώνη ευελπιστεί στη «φθηνή» επαναγορά τίτλων συνολικής ονομαστικής αξίας τουλάχιστον 40 δισεκατομμυρίων ευρώ εκ των 63 δισ. που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών.

Παρά ταύτα, πολλά ερωτηματικά παραμένουν όσον αφορά την όλη διαδικασία, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί επιτυχώς έως τις 13 Δεκεμβρίου προκειμένου το ΔΝΤ να αποδεσμεύσει το μερίδιο που του αναλογεί από την πολυαναμενόμενη δόση των 34,4 δισ. ευρώ.

Κύπρος και, φυσικά, Ελλάδα στο μικροσκόπιο του Eurogroup
Συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Ανάμεσα στα ζητήματα που θα τεθούν επί τάπητος είναι το ελληνικό πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων αλλά και η πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Κύπρου και της τρόικα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κύπριου υπουργού Οικονομικών, Βάσου Σιαρλή, η Λευκωσία έχει πετύχει «προκαταρκτική συμφωνία» με την τριμερή, ενώ εναπομένουσα εκκρεμότητα για την οριστικοποίηση των όρων διάσωσης είναι η έκθεση που θα αποσαφηνίζει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Χιούστον, υπάρχει ζωή στον Άρη;
Πολλοί από εμάς έχουν ξεχάσει την αποστολή του οχήματος Curiosity της NASA στον Άρη. Ωστόσο, σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή της αποστολής, Τζον Γκρόντζινγκερ, το «δραστήριο» ρόβερ έχει ανακαλύψει μερικές εκπληκτικές πληροφορίες.

«Αυτά τα δεδομένα θα είναι για τα βιβλία της Ιστορίας. Φαντάζει πραγματικά καλό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γκρόντζινγκερ. Μήπως μιλάμε για ίχνη ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη; Τα στοιχεία που έχει συλλέξει το Curiosity θα παρουσιαστούν στη διάσκεψη της Αμερικανικής Γεωλογικής Ένωσης, που ξεκινά σήμερα στο Σαν Φρανσίσκο και λήγει την Παρασκευή.

Μακάρι να ήταν αστείο, η πραγματικότητα είναι τραγική
Ξεκινά η τριήμερη Παγκόσμια Σύνοδος Τουαλέτας στο Ντούρμπαν της Νότιας Αφρικής. Ίσως η ιδέα ακούγεται αστεία, όμως τα στοιχεία είναι μάλλον θλιβερά. Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 2008 τουλάχιστον 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, δεν είχε πρόσβαση σε αξιόλογες εγκαταστάσεις υγιεινής.

Το 2004, η έλλειψη αυτών των στοιχειωδών παροχών συνέβαλε στην καταγραφή 72,8 εκατομμυρίων θανάτων λόγω διαρροϊκών ασθενειών. Σε μία προσπάθεια καταπολέμησης αυτού του φαινομένου, γίνονται μεγάλες καινοτόμες προσπάθειες επανεφεύρεσης της τουαλέτας, με σκοπό να σταματήσει αυτή η τραγωδία.

Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου

Μετά τους «17» του ευρώ οι «27» της Ε.Ε.
Συνεδρίαση του ECOFIN (Συμβούλιο Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Υποθέσεων) στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανάμεσα στα θέματα που θα εξετασθούν είναι ρυθμίσεις για την καλύτερη παρακολούθηση των δημοσιονομικών στοιχείων κρατών της Ε.Ε., μέτρα για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και η πορεία υλοποίησης του φορέα εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Η οικονομική πλευρά του Ισλάμ
Ξεκινούν οι εργασίες του 8ου Παγκόσμιου Ισλαμικού Οικονομικού Φόρουμ στη Τζαχόρ της Μαλαισίας.

Ο τελευταίος αγώνας… μέχρι τον επόμενο
Την τελευταία του «μάχη» για το εφετινό Champions League δίνει ο Ολυμπιακός, υποδεχόμενος την Άρσεναλ στον Πειραιά.

Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου

Η μάστιγα που πλήττει τους νέους
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει προτάσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, ενός φαινομένου που μαστίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Περίπου 5,678 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες κάτω των 25 ετών βρέθηκαν χωρίς εργασία τον Οκτώβριο στην Ε.Ε (23,4%), εκ των οποίων τα 3,609 εκατομμύρια στην ευρωζώνη (23,9%).

Η λιτότητα δεν κατοικεί μόνο στην Ελλάδα
Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας παρουσιάζει το Σχέδιο του Προϋπολογισμού για του 2013. Πρόκειται για τον έκτο Προϋπολογισμό λιτότητας από το 2007.

Ανεμοδαρμένη πόλη
Ο εξόριστος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Χαλίντ Μεσάαλ (Khadil Meshaal), επισκέπτεται τη Λωρίδα της Γάζας, λίγες ημέρες αφότου οι Παλαιστίνιοι πέτυχαν ιστορική de facto αναγνώριση ως κράτος από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, παρά τις αντιδράσεις ΗΠΑ και Ισραήλ, κι ενώ η εκεχειρία στη Γάζα φαίνεται να σταθεροποιείται.

Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου

Η ανεργία στην Ελλάδα
Τα στοιχεία της ανεργίας στη χώρα μας για το μήνα Σεπτέμβριο δημοσιεύει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΤΣΤΑΤ). Το Αύγουστο, η ανεργία διαμορφώθηκε στο δυσθεώρητο 25,4%, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 38,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011.

ΑΕΠ (και άλλα νούμερα)
Η Ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat δίνει στη δημοσιότητα εκτιμήσεις για το ΑΕΠ του τρίτου τρίμηνου 2012 για τα κράτη μάλη της Ευρωπαϊκή Ένωσης. Τα αντίστοιχα στοιχεία για την Ελλάδα θα δημοσιοποιηθούν από την ΕΛΣΤΑΤ την Παρασκευή.

Όλοι οι νομισματικοί δρόμοι οδηγούν στη… Φρανκφούρτη
Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη Φρανκφούρτη, με αντικείμενο τη νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Ευρωτράπεζα.

London calling… Παναθηναϊκό
«Μάχη» πρόκρισης δίνει στο Λονδίνο εναντίον της Τότεναμ ο Παναθηναϊκός, ο οποίος ταξιδεύει στη Γηραιά Αλβιόνα για να παίξει το «τελευταίο του χαρτί» στην προσπάθεια πρόκρισης στην επόμενη φάση του Europa League.

Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου

Το South Stream «ρέει» από το όνειρο στην πραγματικότητα
Υπό το βλέμμα του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν γίνεται η τελετή έναρξης εργασιών για τον αγωγό South Stream, που θα συνδέσει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ρωσίας με την Ευρώπη μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Το φιλόδοξο έργο αναμένεται να κοστίσει 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Στόχος είναι ο αγωγός να τροφοδοτεί το 10% των ενεργειακών αναγκών της Ε.Ε. έως το 2020.

Δημοκρατία στη Γκάνα
Πρώτος γύρος προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στη Γκάνα

Κυριακή, 9 Δεκεμβρίου

Εκλογές στη Ρουμανία
Κοινοβουλευτικές εκλογές στη Ρουμανία, όλες οι έδρες στην πάνω και την κάτω Βουλή είναι «ανοιχτές».
Πηγή: Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μαράκης