Κλείσιμο

The Week Ahead – Μία ματιά στην εβδομάδα από το skai.gr

Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου

Τρίτη και καλή ή… φαρμακερή;
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος επιστρέφει εκ νέου το ελληνικό ζήτημα, καθώς το Eurogroup συνεδριάζει στις Βρυξέλλες, αισίως για τρίτη φορά εντός του Νοεμβρίου, σε μία ύστατη προσπάθεια να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Την ανάγκη ταχείας επίτευξης μίας συμφωνίας για την Ελλάδα έχουν επισημάνει Βερολίνο και Παρίσι, ωστόσο άγνωστο παραμένει εάν έχει γεφυρωθεί η διάσταση απόψεων μεταξύ της Ευρώπης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με το ΔΝΤ να εμφανίζεται σταθερά αντίθετο στο ενδεχόμενο τροποποίησης ή μετάθεσης των στόχων για το ελληνικό χρέος.

Η κλιματική αλλαγή… στην έρημο
Πολυήμερη διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με αντικείμενο την κλιματική αλλαγή στην Ντόχα του Κατάρ.

Τρίτη, 27 Νοεμβρίου

Κακές συμπτώσεις για τη Γάζα;
Εκταφή της σορού του παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ. Στόχος της διαδικασίας είναι να διαπιστωθεί εάν ο θάνατός του Αραφάτ οφειλόταν σε δηλητηρίαση λόγω έκθεσης στο ραδιενεργό ισότοπο πολώνιο-210, καθώς αδικαιολόγητα μεγάλες ποσότητες έχουν εντοπισθεί σε προσωπικά αντικείμενά του. Ελβετοί, γάλλοι και ρώσοι ειδικοί θα λάβουν δείγματα από τα οστά του Αραφάτ, ο οποίος μετέπειτα θα ταφεί με στρατιωτικές τιμές.

Για έναν βιώσιμο και παραγωγικό τουρισμό
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, συνεπικουρούμενη από την Ιορδανία και τα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια των Μεσογειακών κρατών, διοργανώνει συνέδριο για την προώθηση ενός βιώσιμου τουρισμού που θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου

Γύρος... πολλοστός για τον Προϋπολογισμό
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιστρέφει ο Προϋπολογισμός της Ε.Ε., έπειτα από το «ναυάγιο» των διαβουλεύσεων μεταξύ του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης (εκπροσωπεί τα κράτη μέλη) αναφορικά με τις δαπάνες του 2013 και την ευρύτερη δημοσιονομική στρατηγική για την περίοδο 2014-2020.

Αντικείμενο των σημερινών συζητήσεων μεταξύ Ευρωβουλής και Συμβουλίου θα είναι το νέο προσχέδιο Προϋπολογισμού 2013 που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι τρόποι αντιμετώπισης του χρηματοδοτικού κενού που έχει εμφανιστεί για πολλά προγράμματα, όπως το πρόγραμμα φοιτητικών ανταλλαγών Erasmus.

Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου

Νέα διάσταση στο Παλαιστινιακό ζήτημα

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να ψηφίσει για την αναβάθμιση των Παλαιστινίων στη θέση του «μη μέλους κράτους παρατηρητή», κατόπιν σχετικού αιτήματος που έχει καταθέσει ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Η πρόταση πιθανότατα θα υπερψηφιστεί με πλειοψηφία που θα υπερβαίνει κατά πολύ τα απαιτούμενα δύο τρίτα των 193 μελών της Συνέλευσης. Μία τέτοια επιτυχία θα συνιστά την πρώτη αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους από τον ΟΗΕ, έπειτα από την αποτυχία μίας παρόμοιας προσπάθειας μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας το 2011, όταν οι ΗΠΑ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην αναγνώριση και υπονόησαν άσκηση βέτο.

Στον κόσμο της στρογγυλής θεάς
Στη μάχη της Ευρωλίγκα ξαναρίχνεται ο Παναθηναϊκός, ο οποίος φιλοξενεί στην Αθήνα τη σλοβενική Olimpija Ljubljana.

Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου

Αγωνίες πίσω από μεγάλα και μικρά μεγέθη
Η Ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat δίνει στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την ανεργία που καταγράφηκε στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση τον μήνα Οκτώβριο. Το Σεπτέμβριο η ανεργία στη νομισματική ένωση ανήλθε στο ιστορικό υψηλό του 11,6%, ενώ Ελλάδα και Ισπανία «συναγωνίζονται» για τις πρώτες θέσεις.

Στη Λιθουανία συνεχίζεται η πορεία
Στους Ευρωπαϊκούς αγώνες επιστρέφει και ο Ολυμπιακός, ο οποίος ταξιδεύει στο Κάουνας της Λιθουανίας προκειμένου να αντιμετωπίσει την πρωτοπόρο του ομίλου Zalgiris.
Πηγή: Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μαράκης