Κλείσιμο

The Week Ahead – Μία ματιά στην εβδομάδα από το skai.gr

Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου

Το πρώτο βήμα περνά από το Βερολίνο

Συνεδρίαση του γερμανικού κοινοβουλίου με αντικείμενο την επικύρωση της διετούς επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και την έγκριση εκταμίευσης της πολυαναμενόμενης δόσης διάσωσης.

Το ποσό που θα καταβληθεί τελικά στην Ελλάδα ενδέχεται να υπερβεί τα 44 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς εξετάζεται ο συμψηφισμός των παρακρατημένων δόσεων του Ιουνίου (31,3 δισ.) και του Σεπτεμβρίου (5 δισ.) αλλά και της δόσης του Δεκεμβρίου (8,3 δισεκατομμύρια).

Η Αθήνα «κλείνει» τις υποχρεώσεις της
Δημοσιεύονται, εκτός απροόπτου, στο φύλλο της κυβερνήσεως οι δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που ουσιαστικά τακτοποιούν τις εκκρεμότητες της Ελλάδας ενόψει του Eurogroup. Οι επίμαχες Πράξεις αφορούν τη λειτουργία του νέου μηχανισμού επίτευξης στόχων, αλλά και του ειδικού λογαριασμού της ΤτΕ όπου θα κατατίθενται τα χρήματα της βοήθειας.

Δύσκολες ώρες και στην Λευκωσία
Συνεχίζονται οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις μεταξύ Κύπρου και τρόικα, καθώς αναμένεται η εκτίμηση της τριμερούς για τη βιωσιμότητα ή μη του δημόσιου χρέους που βαραίνει τη Μεγαλόνησο.

Ευρωπαϊκά άρβυλα στο Μάλι;
Σύσκεψη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ε.Ε. Ανάμεσα στα ζητήματα που θα τεθούν επί τάπητος θα είναι και το ενδεχόμενο αποστολής Ευρωπαίων στρατιωτών ή εκπαιδευτών στο Μάλι.

Συμβολική επίσκεψη
Ο Μπαράκ Ομπάμα γίνεται ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που επισκέπτεται τη Μυανμάρ, όπου θα συναντηθεί με την ηγέτιδα-σύμβολο της ασιατικής χώρας, Άουνγκ Σαν Σου Κι. Ο κ. Ομπάμα συνοδεύεται από την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, με την οποία θα παραστεί στις συνεχιζόμενες διεργασίες του ASEAN (Ένωση Εθνών Νοτιοανατολικής Ασίας) στην Καμπότζη.

Τρίτη, 20 Νοεμβρίου

Η ώρα των δύσκολων αποφάσεων

Η πιο μεγάλη ώρα, μέχρι την επόμενη, για την Ελλάδα, καθώς το Eurogroup συνεδριάζει στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή της διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Η τελική απόφαση ωστόσο δεν αποκλείεται να ληφθεί σε νέο Eurogroup την επόμενη εβδομάδα.

Βασικό ζήτημα παραμένει η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με το Ταμείο να προκρίνει το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που διακατέχονται από τον επίσημο τομέα της Γηραιάς Ηπείρου. Παρά την απόρριψη αυτής της πρότασης, κορυφαία στελέχη του Eurogroup έχουν εκφράσει την αισιοδοξία τους για την προοπτική εξεύρεσης μίας «χρυσής τομής» με το ΔΝΤ.

Τα λιγότερο… επίγεια ζητήματα
Τους στόχους και τις προτεραιότητες της Ευρώπης στο… διάστημα θα εξετάσει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), στο πλαίσιο διάσκεψης στην Καζέρτα της Ιταλίας.

Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου

Το βλέμμα στην Τεχεράνη
Συνάντηση της ομάδας κρατών 5+1 (Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Κίνα, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Γερμανία) στις Βρυξέλλες αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Και τα σαλόνια έχουν τελικές ευθείες
Στη μάχη του Champions League ρίχνεται ξανά ο Ολυμπιακός, ο οποίος ταξιδεύει στη Γερμανία για να αντιμετωπίσει τη Σάλκε, σε μία κρίσιμη αναμέτρηση για τη βαθμολογία του ομίλου.

Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου

Κορύφωση του Ευρωπαϊκού… δράματος

Ξεκινά η κρίσιμη διήμερη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Βασικό αντικείμενο της Συνόδου θα είναι η οριστικοποίηση του Προϋπολογισμού της Ε.Ε. για το 2013 και η διαμόρφωση της δημοσιονομικής στρατηγικής της ενωμένης Ευρώπης για την επταετία 2014-2020.

Έως τώρα, το Συμβούλιο της Ευρώπης (που εκπροσωπεί τις κυβερνήσεις των μελών) και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχουν μπορέσει να καταλήξουν σε συμφωνία αναφορικά με το μέγεθος των δαπανών για το 2013. Η Ευρωβουλή, συνεπικουρούμενη από την Κομισιόν, επιθυμεί τη γενναία αύξηση του Προϋπολογισμού, ενώ τα κράτη μέλη αντιπροτείνουν μεγαλύτερη συγκράτηση.

Στο προσκήνιο και η ΕΚΤ

Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη Φρανκφούρτη. Οι κεντρικοί τραπεζίτες των κρατών μελών της ευρωζώνης θα αξιολογήσουν τη νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Ευρωτράπεζα.

Δεύτερο τεστ για Ρότσα και ΠΑΟ
Στις Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις επιστρέφει και ο Παναθηναϊκός, ο οποίος υποδέχεται στην Αθήνα τη σλοβενική Μάριμπορ στο πλαίσιο του Europa League.

Κυριακή, 25 Νοεμβρίου

Η Ισπανία σείεται, η Ευρώπη παρακολουθεί

Πρόωρες τοπικές εκλογές στην Καταλονία, με τον πρόεδρο της αυτόνομης περιοχής, Αρτούρ Μας, να υπόσχεται πως, εάν ο κεντροδεξιός σχηματισμός του επικρατήσει στις εκλογές, θα οδηγήσει την Καταλονία σε δημοψήφισμα για την παραμονή ή αποχώρηση της περιοχής από την Ισπανία.
Τυχόν νίκη του αποσχιστικού Μας θα έφερνε σε πολύ δύσκολη θέση τη Μαδρίτη, η οποία μάχεται προκειμένου να αποφύγει την προσφυγή στους μηχανισμούς διάσωσης της Ευρώπης. Η Καταλονία αντιπροσωπεύει το 20% του ΑΕΠ της ιβηρικής χώρας.

Καρό σημαία
Αυλαία για το Πρωτάθλημα της Formula 1 με το Γκραν Πρι της Βραζιλίας στο Σάο Πάολο.
Πηγή: Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μαράκης