ΣΕΒ: Να γράψουμε ένα νέο ελληνικό Μνημόνιο

«Όσο οι πολιτικοί μας περιορίζονται να κάνουν είτε τους λογιστές είτε τους εισαγγελείς του μνημονίου δεν υπάρχει διέξοδος για την οικονομία και τους πολίτες», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου.

Συνεχίζοντας, ο κ. Δασκαλόπουλος σχολίασε ότι «συρόμαστε πίσω από τις επιταγές των δανειστών και εάν δεν προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις που θα είναι γραμμένες με το δικό μας χέρι, όπως ένα νέο ελληνικό Μνημόνιο, τότε μοιραία θα χρειαστούμε νέες περικοπές».

Αναφερόμενος στα εργασιακά ο πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε ότι παρακολουθούμε ένα «επικοινωνιακό μπαλάκι πινγκ-πονγκ μεταξύ κυβέρνησης και τρόικα, διότι οι κοινωνικοί εταίροι δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι κοινωνικοί εταίροι άφησαν την κυβέρνηση μόνη της στη γωνία και το πεδίο ελεύθερο στις απαιτήσεις της τρόικα, με συνέπεια τις κόκκινες γραμμές στα εργασιακά να τις πληρώνουν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι.

Ο κ. Δασκαλόπουλος τάχθηκε υπέρ ενός fix μισθού, «χωρίς επιδόματα, σκουλαρίκια και χαϊμαλιά», όπως είπε χαρακτηριστικά, που θα ορίζεται μετά από συνεννόηση των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους, αλλά να υπάρχουν και μπόνους αποδοτικότητας.

Ο Δασκαλόπουλος επέρριψε ευθύνες στη ΓΣΕΕ για το γεγονός ότι οι κοινωνικοί εταίροι απουσιάζουν από το διάλογο για τα εργασιακά, λέγοντας χαρακτηριστικά: «οι κόκκινες γραμμές της Συνομοσπονδίας είναι η αιτία που δεν υπήρξε εθνική συνεννόηση. Θυμίζω το 2009 ο ΣΕΒ έχει απευθύνει δέκα προσκλήσεις για εθνικό διάλογο προς του κοινωνικούς εταίρους».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΕΒ δήλωσε αντίθετος με τις προτάσεις για δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών λέγοντας ότι η απλοποίηση της αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων πρέπει να ισχύσει για όλους.

Πηγή: Νίκος Υποφάντης