Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου τα οργανογράμματα για τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων

Οι απολύσεις στο Δημόσιο φαίνεται πως θ' αποτελέσουν την τελική και πιο σκληρή μάχη μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας προκειμένου να «κλειδώσει» το πακέτο των μέτρων και να εκταμιευτεί η δόση των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το τελικό σχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης θέλει μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου να έχουν ολοκληρωθεί τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων από τα οποία θα προκύψει πλεονάζον προσωπικό.

Τουλάχιστον 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι που καλύπτουν θέσεις σε φορείς και οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι το τέλος του έτους.

Αυτοί οι υπάλληλοι θα χωριστούν σε 3 κατηγορίες, βάσει των προσόντων τους, την προϋπηρεσία τους και την οικογενειακή τους κατάσταση. Άλλοι θα μετακινηθούν για να καλύψουν άλλες οργανικές θέσεις του Δημοσίου, και άλλοι θ' απολυθούν.

Επιπλέον, προς κατάργηση ή συγχώνευση οδηγούνται περίπου 1.500 οργανισμοί του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα και περισσότερες από 1.100 δημοτικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα που ισχύει σήμερα, ο υπάλληλος που καλύπτει οργανική θέση που καταργείται, τίθεται σε διαθεσιμότητα και λαμβάνει για ένα χρόνο το 75% των αποδοχών του. Όποιος στη συνέχεια αρνηθεί να μετακινηθεί - αν του ζητηθεί - θα απολύεται.

Οι επικεφαλής της τρόικας θεωρούν «πυροτέχνημα» την πρόθεση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ν' απολύσει τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους. Κι’ αυτό γιατί οι επίορκοι, των οποίων οι υποθέσεις έχουν τελεσιδικήσει στα ποινικά δικαστήρια, δεν ξεπερνούν τους 270.

Στελέχη της Task Force πάντως, της ομάδας που έχει αναλάβει να βοηθήσει στην αναδιάρθρωση του Δημοσίου Τομέα, εκτιμούν πως η κυβέρνηση έχει ρίξει τους ρυθμούς της στη μεταρρύθμιση του κράτους, ενώ καταγράφουν απουσία συντονισμού μεταξύ των υπουργείων, οι πολιτικές ηγεσίες των οποίων εμφανίζονται απρόθυμες να τρέξουν τα σχετικά προγράμματα.
Πηγή: Τίμος Παπαδόπουλος