Ξέσπασε κόντρα ΕΦΕΤ – υπουργείου Ανάπτυξης για τα ληγμένα τρόφιμα

Διαφωνούν τα σούπερ μάρκετ με τη νέα αγορανομική διάταξη του υπουργείου Ανάπτυξης για τη διαχείριση των Τροφίμων Περασμένης Διατηρησιμότητας, υποστηρίζοντας ότι είναι προτιμότερο να πουλάνε φθηνότερα προϊόντα που πλησιάζουν στην ημερομηνία λήξης.

«Λάθος» χαρακτηρίζει την αγορανομική διάταξη και ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γιάννης Μιχας, λέγοντας ότι στρέφεται κατά των καταναλωτών.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης αναφέρει ότι προκαλεί έκπληξη και απορία η στάση του προέδρου του ΕΦΕΤ. Δημοσιοποιώντας μάλιστα δύο έγγραφα του ΕΦΕΤ, το υπουργείο αναφέρει ότι ο κ. Μίχας «άλλα λέει τηλεοπτικά και άλλα υπογράφει υπηρεσιακά», υπενθυμίζοντας ότι το υπουργείο Ανάπτυξης αποδέχθηκε τις αλλαγές στη νομοθεσία, μετά τις εισηγήσεις μετά τις εισηγήσεις του ΕΦΕΤ.

Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης ερμηνεύουν τη στάση του κ. Μίχα στην επικείμενη αντικατάστασή του, για την οποία έχει ενημερωθεί.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης


Με αφορμή δηλώσεις του προέδρου του Ε.Φ.Ε.Τ. κ. Γιάννη Μίχα, το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων διευκρινίζει τα εξής:

Στη διαδικασία της αναθεώρησης της Αγορανομικής Νομοθεσίας, ο κ. Μίχας, ως πρόεδρος του ΕΦΕΤ έστειλε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και συγκεκριμένα στο γραφείο του τότε Υπουργού Αναπληρωτή κ. Σ. Ξυνίδη το με αριθμό πρωτοκόλλου 14906-28/9/2011 έγγραφο, στο οποίο αναφέρει αυτολεξεί: «… Άρθρο 31 Χρονολογία Ελάχιστης Διατηρησιμότητας… Ωστόσο, η παράγραφος 6Α που αφορά στη διάθεση των τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας θα πρέπει να παραμείνει…».

Στη συνέχεια, στην τελική φάση της διαβούλευσης της Αγορανομικής Νομοθεσίας, ο κ. Μίχας έστειλε νέο έγγραφο προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, με τις απόψεις του ΕΦΕΤ, όπου αναφέρει (σελ. 12) τα εξής αυτολεξεί: «Τέλος, προτείνουμε να παραμείνει σε ισχύ το άρθρο 31 της Αγορανομικής Διάταξης 7/2009 σχετικά με τη διάθεση τροφίμων περασμένης χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας».

Κατόπιν των παραπάνω, προκαλεί απορία και έκπληξη η σημερινή στάση του προέδρου του ΕΦΕΤ, και η εικόνα του άλλα να λέει τηλεοπτικά κι άλλα να υπογράφει υπηρεσιακά.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν έκανε τίποτα άλλο από το να αποδεχθεί την δυο φορές διατυπωμένη εγγράφως επίσημη άποψη του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων για διατήρηση μιας ήδη ισχύουσας διάταξης.

Στον κ. Μίχα εναπόκειται η ευθύνη να εξηγήσει την αλλαγή της στάσης του.


Τα σχετικά έγγραφα του ΕΦΕΤ

• Έγγραφο 1
• Έγγραφο 2
• Έγγραφο 3
• Έγγραφο 4


Πηγή: skai.gr