The Week Ahead – Μία ματιά στην ερχόμενη εβδομάδα από το skai.gr

Kάποια από τα θέματα που θα απασχολήσουν την επικαιρότητα την εβδομάδα 15-21 Οκτωβρίου.

Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου

Συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, με τους επικεφαλής της τρόικα. Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί η αποτελεσματικότητα του μέτρου υπαγωγής εργαζομένων στο δημόσιο τομέα σε καθεστώς διαθεσιμότητας, αντί για απολύσεις.

Συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με εκπροσώπους των βενζινοπωλών, πρατηριούχων και μεταπωλητών πετρελαίου θέρμανσης (12:00). Η συνάντηση των δύο πλευρών έρχεται καθώς τίθεται σε ισχύ το μέτρο μερικής εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης.

Υπογραφή ειρηνευτικής συνθήκης μεταξύ της κυβέρνησης των Φιλιππίνων και αυτονομιστών μουσουλμάνων ανταρτών που δρουν στη χώρα. Η σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών διαρκεί περίπου 40 χρόνια, έχοντας προκαλέσει το θάνατο 120.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό ακόμα 2.000.000.

Ανακοινώνεται ο νικητής του Βραβείου Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών

Τρίτη, 16 Οκτωβρίου

Δεύτερη τηλεμαχία (ντιμπέιτ) μεταξύ των δύο κύριων υποψηφίων για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, του Δημοκρατικού Μπαράκ Ομπάμα και του Ρεπουμπλικάνου Μιτ Ρόμνεϊ, στη Νέα Υόρκη. Το ντιμπέιτ θα εστιάσει σε ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, μετά την ανεπίσημη επικράτηση Ρόμνεϊ στην πρώτη τηλεμαχία.

Έναρξη εργασιών του διήμερου Παγκόσμιου Οικονομικού Συμποσίου στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου

Παρουσιάζεται το νέο iPad Mini της Apple, που αναμένεται να κοστίζει μεταξύ 180 και 250 ευρώ. Η μίνι ταμπλέτα του τεχνολογικού κολοσσού θα είναι διαθέσιμη στην αγορά από την 1η Νοεμβρίου.

Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου

Έναρξη της διήμερης κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Άγνωστο παραμένει εάν η ατζέντα θα περιλαμβάνει την εκταμίευση ή μη της επόμενης δόσης για την Ελλάδα. Αναμένεται να συζητηθούν ζητήματα εμβάθυνσης της δημοσιονομικής και οικονομικής ένωσης της ευρωζώνης, το θέμα της θέσπισης ενός ενιαίου εποπτικού φορέα για τον Ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, αλλά και ζητήματα ευρύτερης εξωτερικής πολιτικής.

Συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών εκλέγει πέντε προσωρινά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού. Πιθανοί υποψήφιοι από την Ευρώπη είναι η Φινλανδία και το Λουξεμβούργο. Το Συμβούλιο Ασφαλείας αποτελείται από 15 μέλη, πέντε μόνιμα (ΗΠΑ, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Κίνα), που έχουν δικαίωμα άσκησης βέτο, και 10 προσωρινά, που αναλαμβάνουν διετείς θητείες.

Δεύτερη αγωνιστική της Ευρωλίγκα (Euroleague), με τον Παναθηναϊκό να υποδέχεται στην Αθήνα την ιταλική Mapooro Cantu.

Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου


Στη μάχη της Ευρωλίγκα ρίχνεται και ο Ολυμπιακός, φιλοξενώντας στον Πειραιά την τουρκική Anadolu Efes.

Σάββατο, 20 Οκτωβρίου

Μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας στο Λονδίνο κατά των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση Κάμερον. Η διαδήλωση οργανώνεται από την ένωση των συνδικάτων της χώρας και σε αυτήν αναμένεται να συμμετάσχει και ο επικεφαλής των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ.

Δημοτικές αρχές στην Παλαιστινιακή Αρχή. Θα εκλεγούν συνολικά 245 συμβούλια χωριών, 98 δημοτικά συμβούλια και 10 τοπικά συμβούλια.






Πηγή: Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μαράκης