Σ. Μάλμστρομ στο ΣΚΑΪ: Υπάρχει στρατηγική για το μεταναστευτικό, αλλά χρειάζεται προσπάθεια

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη στο σχετικό βίντεο

Μήνυμα προς την Τουρκία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, έστειλε μέσω του ΣΚΑΪ η αρμόδια ευρωπαία επίτροπος για τη μετανάστευση, Σεσίλια Μάλστρομ, η οποία ολοκλήρωσε την επίσκεψη της στη χώρα μας.

Η κα. Μάλμστρομ επισκέφθηκε μαζί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια κέντρα κράτησης μεταναστών στον Έβρο.

Η ευρωπαία επίτροπος εξήρε την πρόοδο που έχει καταγράψει η χώρα μας, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι χρειάζεται ακόμη πολύ μεγάλη προσπάθεια.

Αναφερόμενη στα κέντρα κράτησης που επισκέφθηκε, είπε ότι σε κάποια οι συνθήκες είναι άσχημες σε κάποια καλύτερες, αλλά σίγουρα χρειάζονται βελτιώσεις ειδικά σε σχετικά με τη διατροφή και την περίθαλψη. Όπως είπε, συζήτησε με τις αρμόδιες αρχές για το πως μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση.

Η κα. Μάλμστρομ σημείωσε ότι η νέα κυβέρνηση έχει ισχυρή θέληση να αντιμετωπίσει το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης. Ωστόσο, έκανε λόγο για τεράστιες και δύσκολες προκλήσεις, που θα χρειαστούν χρόνο.

Τόνισε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά υπάρχουν πολλά να γίνουν. «Φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει στρατηγική και εμείς είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε» και οικονομικά και με τεχνογνωσία, είπε.

Σημείωσε πάντως, ότι η οικονομική στήριξη προς τη χώρα μας για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης είναι ήδη μεγάλη, αλλά υπήρξε πρόβλημα με την απορρόφηση των κονδυλίων και «εργαζόμαστε με τις ελληνικές αρχές για το πως θα γίνει καλύτερη χρήση τους».

Αναφερόμενη στην Τουρκία είπε ότι έχει ρόλο - κλειδί στην περιοχή και εξέφρασε την ελπίδα να αρχίσει να εφαρμόζει τη συμφωνία επανεισδοχής των λαθρομεταναστών.

Τέλος, απέκλεισε το ενδεχόμενο σημαντικών αλλαγών στην υπό διαπραγμάτευση συνθήκη Δουβλίνο ΙΙΙ και εξέφρασε την ανησυχία της για την έξαρση της ρατσιστικής βίας.

Μάλιστα, είπε ότι λίγες σχετικές περιπτώσεις έχουν φτάσει στη Δικαιοσύνη και έχουν θέσει το θέμα στις ελληνικές αρχές.
Πηγή: skai.gr