Κλείσιμο

The Week Ahead – Μία ματιά στην ερχόμενη εβδομάδα από το skai.gr

Kάποια από τα θέματα που θα απασχολήσουν την επικαιρότητα την εβδομάδα 8-14 Οκτωβρίου.

Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου

Συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο. Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να πείσει τους ομολόγους του πως οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την οριστικοποίηση της νέας δέσμης μέτρων έχουν προχωρήσει ικανοποιητικά, μολονότι δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.

Προεδρικές εκλογές στη Σλοβενία, ενώ εντείνονται οι φόβοι πως η χώρα θα γίνει το έκτο μέλος της ευρωζώνης που θα ζητήσει διάσωση από τους εταίρους της, καθώς η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, η Λουμπλιάνα αντιμετωπίζει υψηλά επιτόκια δανεισμού και μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα, ενώ παράλληλα οι τράπεζες αγκομαχούν υπό το βάρος πολλών «κακών» δανείων.

Κοινή διήμερη διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed) στη Φρανκφούρτη. Στις συνεδριάσεις θα συμμετάσχουν επιφανείς μελετητές από πολλά πεδία της οικονομίας.

Ανακοινώνεται ο νικητής του Βραβείου Νόμπελ Ιατρικής ή Φυσιολογίας.

Τρίτη, 9 Οκτωβρίου

Επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, εν μέσω δρακόντειων μέτρων ασφαλείας και εργατικών κινητοποιήσεων. Κάλεσμα για στάση αλληλεγγύης αλλά και αυστηρότητας από γερμανούς βουλευτές.

Συνεδρίαση του ECOFIN στο Λουξεμβούργο. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. αναμένεται να εγκρίνουν τις ελαφρυντικές τροποποιήσεις στο πρόγραμμα προσαρμογής της Πορτογαλίας και να εξετάσουν την επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, έπειτα από σχετική κίνηση της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Έναρξη της Ετήσιας Συνάντησης Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Παγκόσμιας Τράπεζας στο Τόκιο. Στο πλαίσιο της Συνάντησης, που θα διαρκέσει έως και την Κυριακή, θα παρουσιαστούν μερικές από τις σημαντικότερες εκθέσεις του Ταμείου για την παγκόσμια οικονομία.

Ανακοινώνεται ο νικητής του Βραβείου Νόμπελ Φυσικής.

Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου


Επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, στην Αθήνα. Η έλευση του τούρκου αξιωματούχου θεωρείται προοίμιο της μελλοντικής επίσκεψης του έλληνα πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στην Άγκυρα.

Διμερής Σύνοδος Κορυφής Γαλλίας-Ισπανίας στο Παρίσι, με τη συμμετοχή του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

Δεύτερη εκτόξευση δύο δορυφόρων Galileo της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος από τη Γαλλική Γουιάνα, με τη βοήθεια ρωσικού πυραύλου Soyuz.

Ανακοινώνεται ο νικητής του Βραβείου Νόμπελ Χημείας.

Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου

Μοναδική τηλεμαχία (ντιμπέιτ) μεταξύ των δύο κύριων υποψηφίων για την αντιπροεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν και του Ρεπουμπλικάνου Πολ Ράιαν, λίγες ημέρες μετά την επικράτηση του προεδρικού υποψηφίου Μιτ Ρόμνεϊ επί του Μπαράκ Ομπάμα στο πρώτο εκ των τριών προεδρικών ντιμπέιτ.

Συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών του G7 στο Τόκιο της Ιαπωνίας.

Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου

Κοινοβουλευτικές και τοπικές εκλογές στην Τσεχία, με τους αντιπολιτευόμενους Σοσιαλδημοκράτες να προηγούνται σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες πλην της πρωτεύουσας Πράγας.

Ανακοινώνεται ο νικητής του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης.

Σάββατο, 13 Οκτωβρίου

Σε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του 2012, διοργανώνεται το 62ο Βρετανικό Πρωτάθλημα Οργώματος στην περιοχή του Στράτφορντσαϊρ. Για όποιον ενδιαφέρεται, οι φήμες λένε πως τα εισιτήρια δεν είναι πολύ ακριβά.

Κυριακή, 14 Οκτωβρίου

Πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές στο Μαυροβούνιο, καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός ζητά «φρέσκια» εντολή για τις διαπραγματεύσεις ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στη Μόσχα.
Πηγή: Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μαράκης