«Κακοήθεια» τα περί υπερβολικών δαπανών από Έλληνες Ολυμπιακούς αξιωματούχους

Την έντονη αντίδραση των υπευθύνων λειτουργίας του «Σπιτιού των Ελλήνων» που άνοιξε στο Λονδίνο με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων προκάλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας Independent περί υπερβολικών δαπανών από Έλληνες Ολυμπιακούς αξιωματούχους εν καιρώ κρίσης.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το ενοίκιο της αποκλειστικής Λέσχης Κάρλτον που φιλοξενεί το ελληνικό σπίτι για οκτώ ημέρες κοστίζει 150.000 λίρες, με το μισό ποσό να προέρχεται από πόρους του ΟΠΑΠ.

Ο επικεφαλής του Βρετανοελληνικού Επιμελητηρίου, Χάρης Οικονομόπουλος, που ανέλαβε την πρωτοβουλία χαρακτήρισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ το δημοσίευμα «γελοιότητα, αισχρή ψευδολογία και κακοήθεια», καθώς ο συντάκτης της εφημερίδας είχε λάβει αναλυτική ενημέρωση για το κόστος λειτουργίας του Σπιτιού των Ελλήνων.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Οικονομόπουλος, ο ΟΠΑΠ προσέφερε 50.000 ευρώ για αυτές τις οκτώ ημέρες, ενώ το υπόλοιπο ποσό προέρχεται αποκλειστικά από ιδιωτικές χορηγίες, όπως από τη Γιάννα Αγγελοπούλου.

Σημείωσε επίσης ότι οι 150.000 λίρες δεν αντιστοιχούν μόνο στο ενοίκιο του κτιρίου, αλλά καλύπτουν τα έξοδα διοργάνωσης μιας σειράς εκδηλώσεων, των μόνων εξαγωνιστικών δραστηριοτήτων προώθησης της Ελλάδας κατά τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου (παρουσίαση του προγράμματος Μαθητιάδα, του προγράμματος Ολυμπιακής Εκεχειρίας, επενδυτικό συνέδριο, εκδήλωση για τους Έλληνες εξαγωγείς, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις κ.ά.). «Σίγουρα πάντως τα έξοδα αυτά δεν επιβαρύνουν Ολυμπιακούς αξιωματούχους, όπως υποστηρίζει ο συντάκτης της εφημερίδας», πρόσθεσε ο κ. Οικονομόπουλος.

Αντίστοιχη πρωτοβουλία στο Πεκίνο είχε κοστίσει περί τα 7 εκατομμύρια ευρώ, για διάστημα 21 ημερών.

Σημειώνεται ότι το Σπίτι των Ελλήνων είναι ένα από τα δεκάδες ανάλογα «εθνικά σπίτια» που έχουν ανοίξει στο Λονδίνο οι αντιπροσωπείες άλλων χωρών που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες με σκοπό την προώθηση του πολιτισμού του εκάστοτε οικοδεσπότη.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο