Παράρτημα Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής στο Καστελόριζο

Του Νίκου Παπαχρήστου

Στο ακριτικό Καστελόριζο, το νοτιότερο άκρο της Ελλάδος και είσοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρέθηκε σήμερα, Κυριακή, η αποστολή του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» προκειμένου να παραδώσουν φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό για την στήριξη εκείνων των κατοίκων του ακριτικού νησιού που δοκιμάζονται περισσότερο από την οικονομική κρίση. Η προσπάθεια στηρίζεται από την πρωτοβουλία «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ» του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ.

«Αυτό που κάνετε μας δίνει δύναμη και κουράγιο. Μας κάνετε να μην αισθανόμαστε ξεχασμένοι και αποκομένοι. Εύχομαι η μητέρα πατρίδα σήμερα να δώσει ιδιαίτερη προσοχή και σε μας, σ’ένα κόσμο που φυλάει Θερμοπύλες. Ήρθατε καλοκαίρι. Ελάτε και χειμώνα. Ελάτε και αφουγκρασθείτε στα σπίτια μέσα τους ανθρώπους πως ζουν και πως χτυπάει η καρδιά τους και πως νιώθουν από τη μοναξιά. Η παρουσία σας μας δίνει κουράγιο. Μην ξεχνάτε την ακριτική αυτή γη για την πατρίδα μας που χτυπά καρδιά ελληνική και υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκες και υποφέρουν. Το Καστελόριζο δεν είναι “ιπτάμενο νησί” και οι κάτοικοί του δεν είναι αποδημητικά πτηνά του Αιγαίου», είπε ο Μητροπολίτης Σύμης Χρυσόστομος, ποιμενάρχης και του Καστελορίζου ευχαριστώντας όλως ιδιαιτέρως τον κ.Πατούλη και δια του κ.Δήμτσα τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Πρόσθεσε δε πως ως Συνοδικός Ιεράρχης αυτή την περίοδο θα ενημερώσει και την πατριαρχική σύνοδο για την πρωτοβουλία αυτή σημειώνοντας ότι, «επιστρέφοντας θα μεταφέρω τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη μας για την πρωτοβουλία σας να βοηθήσετε τους κατοίκους των ακριτικών νησιών μας».

Συγκινημένος ήταν και ο δήμαρχος Μεγίστης κ.Παύλος Πανηγύρης. «Μας γεμίσατε χαρά με την παρουσία σας», είπε ο δυναμικός δήμαρχος και συνέχισε: «Οι πολιτικοί δεν νοιάζονται για τίποτα. Περιμένουν από την Εκκλησία, όπως εσείς που μας στηρίζεται με ανθρωπιά ώστε να παραμείνουμε εδώ και να μην πάρουμε τις οικογένειες μας να φύγουμε. Ο φόβος να μην αρρωστήσει κανείς αύριο είναι το βασικότεορ. Το να σώσεις μια ζωή μπαίνει σα σκέψη να πάς απέναντι σε κάποιο νοσοκομείο. Έχουμε οικογένειες, μικρά παιδιά, αντιμετωπίζουμε πολλούς κινδύνους. Να μεταφέρετε την αγάπη μας, τον σεβασμό μας στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο που είναι άνθρωπος. Εκφράζουμε την αγωνία μας». Και ο δήμαρχος Παύλος Πανηγύρης περιέγραψε τις δυσκολίες να ζει κανείς σε έναν τόσο απομακρυσμένο τόπο ιδιαίτερα μάλιστα τις φορές που τουρκικά πλοία πλέουν γύρω από το νησί και τουρκικά αεροσκάφη παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο. «Αλλά εμείς είμαστε εδώ για να παραμείνει το νησί ελληνικό», τόνισε.

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ.Γιώργος Πατούλης και ο Γεν.Διευθυντής της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» κ.Κωστής Δήμτσας ανακοίνωσαν την απόφασή τους, στο πλαίσιο της σύμπραξης των δύο φορέων, να επεκτείνουν το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής δημιουργώντας παράρτημά του στο Καστελόριζο προκειμένου να στηρίξουν το τοπικό Αγροτικό Ιατρείο που δε διαθέτει μόνιμα ιατρό για την εξυπηρέτηση των κατοίκων του ακριτικού νησιού.
«Σας υπόσχομαι η σημερινή μέρα θα δώσει δύναμη να σας βοηθούμε, να στεκόμαστε στο πλευρό σας, σε όλους εσάς που ζείτε σε αυτό τον τόπο που αποτελεί την είσοδο στην πατρίδα μας, την είσοδο στην Ευρώπη», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ.Πατούλης.

Τις ευχαριστίες του προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέφρασε ο Γεν.Διευθυντής της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ κ.Δήμτσας ο οποίος μετέφερε τις ευχές του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου. «Η καρδιά μας χτυπάει στο Καστελόριζο», σημείωσε.

Το Καστελόριζο είναι ο τελευταίος σταθμός του πρώτου κύκλου ανάλογων κοινωνικών εξορμήσεων από τους δύο φορείς που έχουν δημιουργήσει στην Αθήνα το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής. Προηγήθηκαν, την Παρασκευή, η Σύμη και η Χάλκη και χθες η Νίσυρος.
Πηγή: skai.gr