Όχι άλλη «θεομηνία» παρακαλώΙ

Όπως αναφέρεται στο έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, οι χιονοπτώσεις αναμένονται κυρίως στα κεντρικά και νότια και ιδιαίτερα στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, καθώς και στα ορεινά της Πελοποννήσου και της Κρήτης. Σε ό,τι αφορά στην Αττική, χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στα ανατολικά και βόρεια του νομού, ενώ δεν αποκλείεται να χιονίσει για λίγο ΚΑΙ στην Αθήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΜΥ, οι χιονοπτώσεις θα είναι μικρότερης έντασης και διάρκειας σε σχέση με την πρόσφατη κακοκαιρία.
Αυξημένη ετοιμότητα ζητά η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας από περιφέρειες, νομαρχίες και δήμους. Η τροχαία δε θα επιτρέπει την κίνηση οχημάτων, που δε διαθέτουν αλυσίδες, στα σημεία του εθνικού οδικού δικτύου, όπου σημειώνονται χιονοπτώσεις ή υπάρχει παγετός.
Κλειστά σχολεία
Κλειστά θα παραμείνουν αύριο όλα τα σχολεία σε Νέα Μάκρη, Ραφήνα, Αρτέμιδα, Μαραθώνα, Ωρωπό και Κάλαμο, ενώ τα δημόσια νηπιαγωγεία και δημοτικά δε θα λειτουργήσουν σε: Αγιο Στέφανο, Ανθούσα, Αυλώνα, Αφίδνες, Βαρνάβα, Βαρυμπόμπη, Γραμματικό, Διόνυσο, Δροσιά, Καπανδρίτι, Μαλακάσα, Αυλώνα, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Παλλήνη, Πικέρμι, Πολυδένδρι, Ροδόπολη, Σταμάτα και Σικάμηνο.
Επίσης δε θα λειτουργήσουν στο δήμο Αχαρνών το 14ο, 15ο και 19ο νηπιαγωγείο, το 19ο, 18ο, 21ο και το 24ο δημοτικό σχολείο και τα δημοτικά σχολεία Καποτά και στο δήμο Σπάτων και Πόρτο Ράφτη τα δημόσια νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία. Κλειστά θα παραμείνουν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια Νέα Γενιά Ζυρίδη, Αρσάκειο Εκάλης, και Ι.Μ Παναγιωτοπούλου, ενώ ανοιχτά θα είναι αύριο τα εκπαιδευτήρια Κώστα Γείτονα στην Παλλήνη.
Κανονικά θα λειτουργήσουν όλα τα σχολεία της Νομαρχίας Αθηνών.
Αλήθειες και ψέματα για τα δίκτυο της ΕΥΔΑΠ
Το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας και το χάος που προκάλεσε στην υδροδότηση πολλών περιοχών του λεκανοπεδίου γέννησε ένα σωρό ερωτηματικά για το δίκτυο ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ και για το κατά πόσο μπορεί να ανταποκριθεί υπό ακραίες καιρικές συνθήκες. Μία αποκαλυπτική η έρευνα του ΣΚΑΪ ρίχνει φως στα πραγματικά αίτια που προκάλεσαν το χάος στην υδροδότηση, αφήνοντας για πολλοστή φορά εκτεθειμένη την κυβέρνηση.
Ο υπεύθυνος τομεάρχης της ΝΔ, Σάββας Τσιτουρίδης, επισήμανε ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε λόγω εγκατάλειψης του δικτύου της ΕΥΔΑΠ το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε «σουρωτήρι».
Από την πλευρά της η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, χαρακτήρισε την Αττική ανοχύρωτη, παραδέχθηκε ότι έγιναν ορισμένα χρήσιμα έργα, ωστόσο όπως είπε, τις προτεραιότητες τις καθόρισαν τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τα διευρωπαϊκά δίκτυα.
Για ξεχαρβαλωμένο κράτος και ανύπαρκτη κυβέρνηση έκανε λόγο ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ζητώντας, έστω και μία, όπως είπε, παραίτηση υπευθύνου.
Χάος στο αεροδρόμιο
Την αδυναμία της να ανταποκριθεί στις συνθήκες που δημιούργησε η κακοκαιρία απέδειξε για τέταρτη συνεχή ημέρα η διοίκηση του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος». Το μεσημέρι της Κυριακής, αεροπλάνο των Κυπριακών Αερογραμμών που εκτελούσε το δρομολόγιο Λάρνακα - Αθήνα υπέστη μικρές ζημιές, όταν κατά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο, προσέκρουσε σε μεγάλο όγκο χιονιού. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας με επιστολή της προς τη διοίκηση του αεροδρομίου έκανε λόγο για «δυσλειτουργία» και «ολιγωρία» στον καθαρισμό της πίστας, επιβάλλοντας πρόστιμο ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ.
Kαι ο υπουργός Μεταφορών με επιστολή του στο Διοικητικό Συμβούλιο του αεροδρομίου κάνει λόγο για εμφανή δυσλειτουργία, που υποδηλώνει ανεπάρκεια των ανωτάτων στελεχών της εταιρίας.
Καλεί την διοίκηση του αεροδρομίου να ελέγξει την καταλληλότητα του επιχειρησιακού σχεδίου, αν και κατά πόσο ακολουθήθηκε ο σχεδιασμός αλλά και την επικοινωνιακή αποτελεσματικότητα της διοίκησης στην ενημέρωση του κοινού.
Για ανυπαρξία της κρατικής μηχανής κάνει λόγο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού, που αναφέρει ότι από την κατάσταση, που δημιουργήθηκε στο αεροδρόμιο υπάρχει επίπτωση στη ροή τουριστών προς τη χώρα μας, καθώς οι πρώτες αφίξεις τουριστών από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα υπήρξαν προβληματικές.
Υπενθυμίζεται ότι η αεροπορική εταιρεία Delta ακύρωσε την Παρασκευή την πτήση της προς τη χώρα μας.
Για «αδυναμία και ανεπάρκεια της γερμανικής διοίκησης του αεροδρομίου», έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Χειριστών Πολιτικής Αεροπορίας, Μιχάλης Τσιγώνης. Κατά δήλωσή του, «θα ζητηθεί σήμερα από την ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών να βρεθούν κάποιοι που θα μπορούν να διαχειρίζονται το αεροδρόμιο σε παρόμοιες καταστάσεις».
«Φωτιά» στα οπωροκηπευτικά
Σοβαρές ελλείψεις σε φρούτα και λαχανικά και διπλασιασμός τιμών, μετά τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία, διαπιστώθηκε στην έκτακτη σύσκεψη των εμπλεκόμενων φορέων, στο υπουργείο Ανάπτυξης, μετά την οποία ζήτησαν την κατανόηση των καταναλωτών.
Σύμφωνα με τον Ακη Τσοχατζόπουλο τις επόμενες ημέρες θα διαπιστωθεί αν υπάρχει επάρκεια στην αγορά.
Από την πλευρά τους οι χονδρέμποροι της Κεντρικής Αγοράς του Ρέντη παραδέχτηκαν ότι δεν υπήρξε συνεννόηση με το υπουργείο Ανάπτυξης, κάνουν λόγο για δραματική κατάσταση στην αγροτική παραγωγή, ενώ τονίζουν ότι θα εφοδιάσουν την αγορά με προϊόντα της Ιταλίας και Τουρκίας.
Σύμφωνα με το υπουργείο, οι τιμές 19 οπωροκηπευτικών έχουν αυξηθεί έως 33% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ στις ελάχιστες τιμές των ίδιων προϊόντων παρατηρούνται αυξήσεις, που αγγίζουν το 67%.
Εν τω μεταξύ, στα 300 εκατομμύρια ευρώ, υπολογίζει σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τις ζημιές από τις καταστροφές σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο αλλά και σε διάφορες υποδομές η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Νίκος Χριστοδουλάκης.
Κατά δήλωσή του, μέχρι αύριο, θα ανακοινωθούν συγκεκριμένα μέτρα, ενώ έως το Πάσχα θα δοθούν οι πρώτες αποζημιώσεις.
Να μετακυληθεί χρονικά το βάρος των δανείων προς την Αγροτική Τράπεζα για τους παραγωγούς, που υπέστησαν ζημιές, ζητά με παρέμβασή του προς τον υπουργό Γεωργίας, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας.
Όπως αναφέρει «βρισκόμαστε στην τρίτη συνεχόμενη χρονιά, που οι Έλληνες παραγωγοί πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση του εισοδήματός τους και των πολλαπλασιασμό των δανειακών τους υποχρεώσεων».
Πηγή: skai.gr