Πολιορκημένη πόλη η Αθήνα

Υπό την απειλή του ολικού παγετού που προβλέπει από το βράδυ η ΕΜΥ για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, και μετά τα εμφανή ελλείμματα του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκαν η Ανατολική Αττική, ο νομός Αχαΐας, η Λήμνος και οι νομοί Ρεθύμνου και Ηρακλείου.
Στη διάρκεια της νύχτας, ερπυστριοφόρα του στρατού θα βρίσκονται κατά μήκος της εθνικής Αθηνών-Λαμίας, ενώ διαθέσιμα θα είναι και στρατόπεδα της περιοχής.
Απεγκλωβίστηκαν οι οδηγοί που είχαν αποκλειστεί επί ώρες στη Μαλακάσα, καθώς και σε άλλα σημεία της Εθνικής Αθηνών -Λαμίας.
Στη Νέα Μάκρη 20 τσιγγάνοι έχουν αποκλειστεί στην Ιερά Μονή Αγίου Ευφραίμ, αποκλεισμένο και το Νταού Πεντέλης.
Νωρίτερα, ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής, Λεωνίδας Κουρής, είχε ζητήσει από τον περιφερειάρχη να κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, προκειμένου να επιστρατευθούν και τα ειδικά εκχιονιστικά μηχανήματα, καθώς οι ιδιοκτήτες τους δεν τα διαθέτουν προς το παρόν, επειδή δεν έχουν πληρωθεί από την προηγούμενη φορά που χρειάστηκε η συνδρομή τους.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ σε ανακοίνωσή του αποδίδει τα προβλήματα στις καιρικές συνθήκες και στη κίνηση πολλών μεγάλων οχημάτων χωρίς αλυσίδες. Παράλληλα αναφέρει πως η σύμβαση αποχιονισμού της Αθηνών-Λαμίας έως το Μαρτίνο ανατέθηκε μετά από διαγωνισμό, συμπληρώνοντας ότι όλα τα εκχιονιστικά μηχανήματα δημόσια και ιδιωτικά τέθηκαν στη διάθεση της αρμόδιας υπηρεσίας πριν από δύο ημέρες.
Οδηγίες προς ναυτιλομένους
> Κλειστές : Κλειστές παραμένουν η Αττική οδός, η Διονύσου προς Νέα Μάκρη, οι δρόμοι προς Νέα και Παλαιά Πεντέλη, η λεωφόρος Σχιστού, η λεωφόρος Καραμανλή στη Πάρνηθα, η λεωφόρος Φυλής (από τα Δερβενοχώρια), η λεωφόρος Μαραθώνος από το Πικέρμι προς Ραφήνα και Νέα Μάκρη, η οδός Αναπαύσεως προς Πόρτο Ράφτη, καθώς και οι οδοί Πριγκιποννήσων και Τσαλδάρη στην Ευελπίδων και η παλαιά Εθνική Αθηνών-Θηβών.
Κλειστές κατά διαστήματα η παλαιά εθνική οδός Κερατέας-Αναβύσσου, η παλαιά και νέα εθνική Κερατέας-Λαυρίου και ο δρόμος από Γαλάζια Ακτή προς Καλύβια.
> Με αλυσίδες: Με αλυσίδες η κίνηση στην περιφερειακή Υμηττού, στις λεωφόρους Κατεχάκη από στρατόπεδο Σακέτα προς Μεσογείων, Σπάτων, Βάρης-Κορωπίου, Λαυρίου, Σχιστού, Δεκελείας, Τατοΐου, Χαριλάου Τρικούπη, Μελισσίων, Περικλέους στο Μαρούσι προς Πεύκη, καθώς και από τη Μεταμόρφωση προς το αεροδρόμιο.
Λεωφορεία και τρόλευ σταδιακά αποσύρονται από την κυκλοφορία, καθώς υπάρχει κίνδυνος αποκλεισμού τους, λόγω ψύχους. Κανονικά λειτουργεί το μετρό και ο ηλεκτρικός σιδηρόδορμος.
Στις 9 το βράδυ αναμένεται να λειτουργήσει, εκτός απροόπτου το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ωστόσο, ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις των ολυμπιακών αερογραμμών και της Ετζήαν μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα. Για αύριο έχουν ακυρωθεί 11 πτήσεις της Ολυμπιακής και συγκεκριμένα για Χανιά, Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Λήμνο, Σαντορίνη, Ρόδο, Αλεξανδρούπολη, Κέρκυρα, Κω και Καβάλα.
Ο ΟΣΕ εκτελεί κανονικά όλα τα δρομολόγια.
Δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας. Τα δρομολόγια προς Αργοσαρωνικό εκτελούνται μόνο με πλοία κλειστού τύπου. Κλειστά όλα τα πορθμεία πλην Ρίου Αντιρρίου.
Μέχρι το βράδυ αναμένεται να συνεχιστούν τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση στο λεκανοπέδιο, καθώς τα συνεργεία της ΔΕΗ δεν μπορούν να φθάσουν στα σημεία που έχουν σημειωθεί ζημιές. Συνολικά από τους 12.000 υποσταθμούς της ΔΕΗ που βρίσκονται στην Αττική, 200 έχουν υποστεί βλάβες.
Παράλληλα μετ‹ εμποδίων γίνεται ο εφοδιασμός σπιτιών, καταστημάτων και πρατηρίων υγρών καυσίμων, καθώς ταβυτιοφόρα απαγορεύεται να κυκλοφορούν στους δρόμους. Αρκετές ήταν οι επιχειρήσεις που υπολειτούργησαν ή δεν λειτούργησαν σήμερα.
Με εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο ο Κώστας Στεφανής έδωσε εντολή να είναι σε ετοιμότητα όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Από το πρωί παραμένει εγκλωβισμένο το Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Πεντέλης, ενώ στα νοσοκομεία της Αττικής έχουν διακομισθεί περισσότερα από 350 άτομα. Στην Αττική κυκλοφορούν 91 ασθενοφόρα με διπλές αλυσίδες, ενώ έξι νοσηλευτές και γιατροί σπεύδουν στην Οινόη για να προσφέρουν βοήθεια στους εγκλωβισμένους.
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής απευθύνει έκκληση να ανοίξουν τα φαρμακεία τους όσοι ιδιοκτήτες μένουν κοντά σε αυτά.
Οι φοιτητές των ΑΕΙ και ΤΕΙ θα πρέπει να επικοινωνούν με τις γραμματείες των σχολών για να ενημερώνονται για το αν θα διεξαχθεί σήμερα η εξεταστική. Κλειστά τα πολιτικά, ποινικά και διοικητικά δικαστήρια, της Νομαρχίας Αθηνών, Πειραιώς, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, εκτός από το αυτόφωρο μονομελών και τριμελών πλημμελειοδικείων.
Πολιτικές αντιδράσεις
Από το κέντρο συντονισμού στο Καπανδρίτι, ο ΓΙώργος Παπανδρέου απέδωσε τα προβλήματα στις ακραίες καιρικές συνθήκες και περιορίσθηκε να ζητήσει αλληλεγγύη μεταξύ των εγκλωβισμένων, προβλέποντας μάλιστα ότι τα προβλήματα δεν θα αποκατασταθούν σύντομα.
Το συντονισμό και την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, ώστε να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας, ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποιος επισκέφθηκε το κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής, τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής.
Ευθύνες στους πολίτες επέρριψε μέσω του ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός Εσωτερικών Νίκος Μπίστης.
Πηγή: skai.gr