Κλείσιμο

Πρυτάνεις: Κίνδυνος αναστολής της λειτουργίας των πανεπιστημίων

Τα πανεπιστήμια θα αναγκαστούν να αναστείλουν την λειτουργία τους καθώς δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν καθημερινές ανάγκες των μελών τους, όπως το ρεύμα, το νερό ή το τηλέφωνο. Αυτό δήλωσε πριν από λίγο ο προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων ΑΕΙ, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο οποίος πρόσθεσε: «Θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε όσο μπορούμε όρθια τα πανεπιστήμια».

«Περιμένουμε ακόμη το 25% της χρηματοδότησης μας. Ο υπουργός Παιδείας υποσχέθηκε ότι τα ποσά θα εκταμιευθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, εάν δοθούν θα είναι ποσά που θα καλύψουν ανάγκες που θα έχουν ήδη συσσωρευτεί. Το επόμενο τρίμηνο δεν ξέρουμε τι θα γίνει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αλμπάνης.

Το συντονιστικό όργανο της Συνόδου Πρυτάνεων ΑΕΙ συνεδριάζει σήμερα για να πάρει αποφάσεις σχετικά με τα θέματα που αφορούν την λειτουργία των πανεπιστημίων και τα θέματα εφαρμογής του νέου Νόμου Πλαισίου.

«Με την καθυστέρηση στην χρηματοδότηση μας και το /κούρεμα' από το PSI τα πανεπιστήμια έχουν φτάσει να μην έχουν τίποτα στα ταμεία τους» είπε ο κ. Αλμπάνης. «Θα αναγκαστούν να αναστείλουν ορισμένες δραστηριότητες τους, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, το τηλέφωνο, η σίτιση, η καθαριότητα και η φύλαξη» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την τροπολογία του υπουργείου Παιδείας που δεν κατατέθηκε τελικά στην Βουλή, ο κ. Αλμπάνης σχολίασε «έχουμε δει χιλιάδες τροπολογίες να κατατίθενται και για μικρότερους πληθυσμούς από ότι τα πανεπιστήμια». Ο κ. Αλμπάνης πρόσθεσε ότι η τροπολογία ανεστάλη από συγκεκριμένους κύκλος της κυβέρνησης και όταν ρωτήθηκε ποιον εννοεί, είπε: «Θα απαντήσω ευθέως, την κυρία Διαμαντοπούλου».

Σχετικά με τον Νόμο Πλαίσιο ο κ. Αλμπάνης τόνισε ότι «δεν είναι δικό μας θέμα που έχει προβλήματα εφαρμογής», ενώ για την διεύρυνση της ομάδας εργασίας που συγκροτήθηκε από το υπουργείο Παιδείας, πρόσθεσε ότι τα ΤΕΙ δεν έχουν μεγάλα προβλήματα όσο τα Πανεπιστήμια και ότι του προκαλεί εντύπωση το ότι επελέγησαν άτομα που δεν είναι καν στο προεδρείο της Συνόδου προέδρων ΤΕΙ. Να σημειωθεί ότι μπήκαν στην επιτροπή πρόεδροι Ιδρυμάτων στα οποία εφαρμόστηκε ο Νόμος και εξελέγησαν Συμβούλια Διοίκησης.
Πηγή: Αντώνης Αντζολέτος