Κλείσιμο

Εισαγγελική έρευνα για τους εκβιασμούς καταστηματαρχών του κέντρου

Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα, προκειμένου να διερευνηθούν καταγγελίες καταστηματαρχών του κέντρου της Αθήνας ότι δέχθηκαν εκβιασμούς να καταβάλουν χρήματα ώστε να αποφύγουν τους βανδαλισμούς, διατάχθηκε από την Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Ελένη Ράικου.

Σημειώνεται πως ο ιδιοκτήτης του κινηματογράφου ΑΣΤΥ της πλατείας Κοραή, κατήγγειλε στο σταθμό του ΣΚΑΪ ότι κουκουλοφόροι του ζήτησαν 100 ευρώ για να μην βάλουν φωτιά στον κινηματογράφο του.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας θα αναζητηθούν επίσης στοιχεία για την ταυτότητα εκείνων που προκάλεσαν τις εκτεταμένες φθορές και τους βανδαλισμούς, ενώ θα αναζητηθούν και οι υπαίτιοι του τραυματισμού του Μανώλη Γλέζου και του Μίκη Θεοδωράκη.

Παράλληλα ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας υπέβαλε αναφορά στην εισαγγελία υποστηρίζοντας ότι έγινε κατάχρηση επικίνδυνων χημικών ουσιών από την πλευρά της αστυνομίας, καταγγελία η οποία επίσης διερευνάται από τις εισαγγελικές αρχές.

Εν τω μεταξύ, στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών διαβιβάστηκαν επίσης για διερεύνηση, οι δηλώσεις του εκπροσώπου της ΝΔ, Γιάννη Μιχελάκη ότι «η Νομική Σχολή αποτέλεσε κατασκευαστήριο μολότοφ και  ορμητήριο βανδάλων».

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρει ότι διαβίβασε τη δήλωση του κ. Μιχελάκη στην εισαγγελία, καθώς στην αστυνομία δεν έχουν καταγγελθεί ή πιστοποιηθεί συγκεκριμένα στοιχεία.

Υπενθυμίζεται ότι, αναφορικά με τη κατάληψη στη Νομική Αθηνών, ο πρύτανης του Παν/μιου Θ. Πελεγρίνης, είχε δηλώσει ότι είχε στείλει εγκαίρως έγγραφα στις αρμόδιες αρχές, καλώντας τις να προβούν σε όλες τις δέουσες ενέργειας, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση .

Ωστόσο, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, με μία ημέρα καθυστέρηση (τη Δευτέρα το μεσημέρι) ενημερώθηκαν για το γεγονός οι αρμόδιες δικαστικές αρχές.

Στο μεταξύ οι ζημιές που προκλήθηκαν σε δημόσιες υποδομές από τους βανδαλισμούς το βράδυ της Κυριακής στο κέντρο της Αθήνας ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Οι καταστηματάρχες του κέντρου βρίσκονται σε απόγνωση, με πολλούς να δηλώνουν στο ΣΚΑΪ ότι κλείνουν το κατάστημά τους, σημειώνοντας πως λόγω των ζημιών της Κυριακής ενδέχεται να χαθούν πολλές θέσεις εργασίας.

Ο ΣΚΑΪ συνεχίζει το ρεπορτάζ από τις περιοχές που έχουν πληγεί. Οι ρεπόρτερ μας βρίσκονται από το πρωί στους δρόμους του κέντρου, ενώ η εκπομπή Στιγμιότυπα με τον Βασίλη Κουφόπουλο, 6- 8 το απόγευμα στο ρ/σ ΣΚΑΪ, μεταδόθηκε από το κέντρο της Αθήνας.
Πηγή: skai.gr