Γ. Παναγόπουλος: Συζητάμε μόνο για το μη μισθολογικό κόστος

Αποκλειστικά στη μείωση του μη μισθολογικού κόστος επιμένει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας παρά τις ασφυκτικές πιέσεις της τριμερούς στην κυβέρνηση.

«Συζητάμε μόνο για το μη μισθολογικό κόστος» δήλωσε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ Πρώτη Γραμμή ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος αναφορικέ με τον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη με τους κοινωνικούς εταίρους. Έκανε στο σημείο αυτό λόγο ακόμη και για «εισφορά στρατεύσεως» από το 1952.

«Το μείγμα που μας προτείνουν δεν οδηγεί πουθενά. Υπάρχει ιδεοληψία ότι δεν εφαρμόζεται η λογική του μνημονίου με απόλυτη συνέπεια» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δήλωσε μεν ότι είναι αληθές ότι στην Ισπανία και την Πορτογαλία οι μισθοί είναι χαμηλότεροι, σημείωσε όμως ότι στην Ισπανία οι εργαζόμενοι είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα σε μονάδες αγοραστικής δύναμης. «Είμαστε από τις πιο ακριβές χώρες στην Ευρώπη. Από το 1992 έως το 2010 πιέζαμε για σύγκλιση στο εισοδήματα, ενώ οι εργοδοτικές οργανώσεις πίεζαν να μη μειωθεί το περιθώριο κέρδους» ανέφερε.

«Όταν θα λήξει η σύμβαση της εθνικής συλλογική σύμβαση εργασίας θα συζητήσουμε για πάγωμα των μισθών» τόνισε επίσης ο κ. Παναγόπουλος.

«Οι εκβιασμοί και οι εντολές της το είναι πραγματικά περίεργες (...) μήπως εξυπηρετούν εγχώριες σκοπιμότητες για να βρουν το γαμπρό για τις τράπεζες και τις ΔΕΚΟ;» δήλωσε από την πλευρά του στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Εμπόρων Ελλάδος) Βασίλης Κορκίδης.

«Μας συμφέρει να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος, όχι το μισθολογικό είναι τζίρος για μας, είναι κατανάλωση. Όποιος έχει τα άντερα να πάει να ψηφίσει στη Βουλή το νόμο για το μισθολογικό κόστος, εδώ δεν ψήφισαν για τα φαρμακεία» τόνισε για το ενδεχόμενο νομοθετικής πράξης, κάνοντας λόγο για «γενίτσαρους που τους λένε τι να κάνουν».
 

Παρά τις αντιρρήσεις της ΓΣΕΕ, ο κ. Κορκίδης δήλωσε ότι το πάγωμα των μισθών μπορεί να συζητηθεί από τώρα, σημειώνοντας ότι σε συνδυασμό με τη μείωση του μη μισθολογικό κόστους, το μισθολογικό κόστος μπορεί να μειωθεί περαιτέρω κατά έως  50%.

Σημειώνεται ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις, θα έχουν εντός της εβδομάδας νέα συνάντηση με την ΓΣΕΕ. Στην τελευταία συνάντηση υπήρξε συμφωνία στην διατήρηση του κατώτερου μισθού και του 13ου και 14ου.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις, κατέθεσαν πρόταση για πάγωμα των αυξήσεων και των ωριμάνσεων, πρόταση που δεν έγινε δεκτή από την ΓΣΕΕ. Συμφωνία υπάρχει και για το θέμα της μείωσης των εισφορών, αρκεί να καλυφθούν οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων.
Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας