Ακριβή μου Αθήνα!

Την περασμένη Τρίτη, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, στις λαϊκές αγορές της Αθήνας, τα μισά από τα φρούτα και τα λαχανικά πωλούνταν σε τιμές από 20% έως και 50% υψηλότερες συγκριτικά με τη Θεσσαλονίκη.
Η ευθύνη για τη μεγάλη αυτή ψαλίδα στις τιμές των αγροτικών προϊόντων αποδίδεται από παράγοντες της αγοράς στους χονδρεμπόρους οπωροκηπευτικών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών, πολύ πιο ακριβά πωλούνταν στην Αθήνα «ευαίσθητα» στην τελευταία κακοκαιρία τρόφιμα, όπως λάχανα, κολοκυθάκια ή πράσα, αλλά και πιο «ανθεκτικά» προϊόντα, όπως μήλα ή πατάτες.
Από τα 27 συνολικά προϊόντα που μετρούνται καθημερινά από τις υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης στις λαϊκές αγορές των δύο μεγαλουπόλεων, τα 18 πωλούνται στην Αθήνα σε τιμή από αισθητά υψηλή έως παρά πολύ πιο υψηλή.
Για παράδειγμα, στις 30 Δεκεμβρίου στην πρωτεύουσα, η μέση τιμή πώλησης στα μήλα Γκραν Σμιθ ήταν κατά 52,2% πιο υψηλή σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη. Τα λάχανα πωλούνταν στα 50 λεπτά του ευρώ, 51,5% πιο ακριβά, ενώ οι τιμές στα κολοκυθάκια ήταν κατά 31,4% και στις πατάτες κατά 25% υψηλότερες.
Σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς, το φαινόμενο αποδίδεται στα «κυκλώματα» χονδρεμπόρων που έχουν επεκτείνει τη δράση τους στην Αθήνα πολύ περισσότερο από ό,τι σε άλλες περιοχές, λόγω του μεγέθους της αγοράς αλλά και της μεγάλης ζήτησης. Μπορούν έτσι να πωλούν τα οπωροκηπευτικά με μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους και σε τιμές πολύ υψηλότερες των παραγωγών. Αντίθετα, σε μικρότερες πόλεις, η πρόσβαση των ίδιων των παραγωγών στις λαϊκές είναι μεγαλύτερη.
Το τελευταίο δεκαήμερο, σύμφωνα με τις τιμοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης, πολλά οπωροκηπευτικά ακρίβυναν υπερβολικά, τα αγγουράκια κατά 15%, τα κολοκυθάκια κατά 20%, οι ντομάτες κατά 8,64%. Ανεξάρτητα όμως από την τωρινή τους μεταβολή, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, η απόσταση της Αθήνας από τους τόπους παραγωγής αλλά και η μεγαλύτερη ζήτηση δεν δικαιολογούν τόσο μεγάλη ψαλίδα στις τιμές, όπως αυτή που φανερώνεται από τη σύγκριση με τη δεύτερη πιο μεγάλη πόλη, τη Θεσσαλονίκη.
Πηγή: skai.gr