Στις 16 Ιανουαρίου η απόφαση για την έκδοση της Ηλία

Στις 16 Ιανουαρίου θα ανακοινώσει το πρωτοδικείο του Λονδίνου την απόφαση επί του αιτήματος των ελληνικών αρχών για την έκδοση της φυγόδικης ανακρίτριας Αντωνίας Ηλία που έχει καταδικαστεί ερήμην για το ρόλο της στο παραδικαστικό κύκλωμα.

Κατά την ακροαματική διαδικασία που διεξήχθη μετά από επτά μήνες αναβολών, η κ. Ηλία ζήτησε να απορριφθεί το αίτημα έκδοσής στην Ελλάδα επικαλούμενη κίνδυνο για τη σωματική της ακεραιότητα ή ακόμα και για τη ζωή της. Τόνισε παράλληλα ότι δε θα τύχει δίκαιης νομικής αντιμετώπισης αν επιστρέψει στην Αθήνα.

Στα νομικά επιχειρήματα της υπεράσπισης περιελήφθησαν επίσης η καταγγελλόμενη ως παράτυπη κοινοποίηση του εντάλματος σύλληψης της ανακρίτριας, καθώς και το γεγονός ότι ορισμένες από τις κατηγορίες σε βάρος της κ. Ηλία δεν στοιχειοθετούν αδίκημα υπό το βρετανικό δίκαιο.

Η Αντωνία Ηλία κατέθεσε ότι με αφορμή το ρόλο της ως ανακρίτρια στην υπόθεση Λυμπέρη, ιδιοκτήτη της κλινικής «Κασταλία» που καταδικάστηκε για κατοχή ναρκωτικών ουσιών, δέχθηκε πιέσεις από επιχειρηματίες με πολιτικές διασυνδέσεις. Ένας επιχειρηματίας τον οποίο δεν κατονόμασε για λόγους ασφαλείας, όπως διευκρίνισε, φέρεται να την προειδοποίησε ότι κινδύνευε η ζωή της, γεγονός που κατά τα λεγόμενά της την οδήγησε στη φυγή από τη χώρα και στην αλλαγή του ονόματός της στη Βρετανία σε Αντωνία Ζεμέν.

Ερωτηθείσα η κ. Ηλία είπε ότι ακόμα φοβάται για τη σωματική της ακεραιότητα, καθώς πιστεύει ότι δικαστικά κυκλώματα και επιχειρηματικά συμφέροντα θα την αντιμετωπίσουν με εκδικητική διάθεση αν επιστρέψει στην Ελλάδα. Έδωσε το παράδειγμα της δικαστού Μαργαρίτη που, όπως είπε η Αντωνία Ηλία, υπέστη βίαιη επίθεση κατά την κράτησή της στη φυλακή.

Ως προς την αντιμετώπιση που θα έχει από την ελληνική δικαιοσύνη, τόνισε ότι το δικαίωμά της να υπερασπιστεί τον εαυτό της έχει παραβιαστεί κατάφωρα από τις αναληθείς και δυσφημιστικές κατηγορίες των ΜΜΕ. Στο σημείο αυτό δήλωσε ότι είναι η πιο φτωχή δικαστικός στον κόσμο και ότι όχι μόνο δεν αποκόμισε παράνομα οικονομικά οφέλη όπως της προσάπτεται, αλλά έχασε και όποια περιουσία είχε λόγω της δίωξής της. Πρόσθεσε ότι οι δυσανάλογα μεγάλες ποινές που επιβλήθηκαν ερήμην της για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει αποδεικνύουν ότι δεν πρόκειται να της επιτραπεί να έχει δίκαιη εξέταση της υπόθεσής της στα ελληνικά δικαστήρια.

Η κατηγορούσα αρχή από την άλλη πλευρά, εκπροσωπώντας το ελληνικό κράτος, επισήμανε το γεγονός ότι η κ. Ηλία συνέχισε να φυγοδικεί με αλλαγμένα στοιχεία ταυτότητας επί χρόνια, καθώς και ότι μετά τη σύλληψή της στο Μπράιτον τον περασμένο Μάιο είπε ψέματα για την ταυτότητά της παρά το ότι είχε ορκιστεί ενώπιον δικαστή.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου διευκρίνισε ότι η κ. Ηλία θα έχει δικαίωμα άσκησης έφεσης σε περίπτωση απόφασης έκδοσής της στην Ελλάδα.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο