Ξεκινά τη λειτουργία του ο σταθμός διοδίων στον Ίασμο Κομοτηνής

Από το μεσημέρι της Πέμπτης ξεκινά τη λειτουργία του ο σταθμός διοδίων στον Ίασμο Κομοτηνής, στην Εγνατία Οδό, με αντίτιμο δύο ευρώ. Είναι ο τρίτος σταθμός που τίθεται σε λειτουργία στην Εγνατία Οδό, μετά τον σταθμό στον Πολύμυλο Κοζάνης αλλά και το σταθμό των Μαλγάρων, ο οποίος είναι κοινός τόσο για την Εγνατία όσο και στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

Όταν θα ξεκινήσει η λειτουργία των διοδίων στον Ίασμο, θα μειωθεί και το αντίτιμο που θα πρέπει να πληρώνουν οι οδηγοί στον Πολύμυλο κατά 80 λεπτά καθώς θα διαμορφωθεί στα δύο ευρώ. Η κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών και Υποδομών, εκτός από τον καθορισμό του αντίτιμου των διοδίων προβλέπει και εκπτώσεις έως και 60% για τους τοπικούς χρήστες.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία δύο ακόμα σταθμοί, στο Μαλακάσι, μεταξύ Γρεβενών και Μετσόβου, αλλά και στη Νυμφόπετρα, στο 25ο χιλιόμετρο μεταξύ Θεσσαλονίκης και Καβάλας. Στα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία και των διοδίων στην Τύρια μεταξύ Ιωαννίνων και Ηγουμενίτσας, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2012 θα τεθεί σε λειτουργία ένας ακόμα σταθμός διοδίων, στον κόμβο του Στρυμόνα. Το αντίτιμο για όλους τους σταθμούς διαμορφώνεται στα δύο ευρώ, ενώ εντός έξι μηνών θα αυξηθεί κατά 40 λεπτά, δηλαδή στα 2,40 ευρώ.

Εντός του 2013 αναμένεται να λειτουργήσει ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικών διοδίων κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, όπου οι οδηγοί θα πληρώνουν ανάλογα με τα χιλιόμετρα που διανύουν. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Εγνατίας Οδού, Γιάννη Τσακλίδη, ο διεθνής διαγωνισμός για την εγκατάσταση ηλεκτρονικών διοδίων είναι σε εξέλιξη.
Πηγή: Αχιλλέας Τόπας