Αντιδράσεις των ναυτιλιακών στην περίπτωση κατάργησης των οικογενειακών επιδομάτων ναυτικών

"Επιφυλασσόμεθα να αντιδράσουμε δυναμικά αλλά και νομικά σε οποιαδήποτε απόφαση της κυβέρνησης για κατάργηση του ΕΛΟΕΝ (Ειδικός Λογαριασμός Οικογενειακών Επιδομάτων Ναυτικών) και δέσμευση των κεφαλαίων του για την κάλυψη του δημοσιονομικού ελλείμματος", προειδοποιεί με σημερινή ανακοίνωσή της η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας, με αφορμή έγγραφο του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος ζητεί οικονομικά στοιχεία και στελέχωσης του οργανισμού, έως τις 21/09.

Το θέμα, που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση και της ΠΝΟ, δημιουργήθηκε επειδή ο ΕΛΟΕΝ έχει περιληφθεί σε μια λίστα συνολικά 390 φορέων, από τους οποίους ζητήθηκε με έγγραφο του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης η συλλογή στοιχείων για τη λειτουργία των εποπτευόμενων φορέων του Δημοσίου.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΕΝ, ο ΕΛΟΕΝ έχει αυτοτελή δικό του προϋπολογισμό, χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους και δεν επιβαρύνει καθόλου τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ οι πόροι του προέρχονται αποκλειστικά και μόνον από εισφορές πλοιοκτητών σε ποσοστό 2% και ναυτικών σε ποσοστό 1%, επί των εκάστοτε καταβαλλόμενων αποδοχών των ναυτικών.

Προσθέτει, επίσης, ότι ο συγκεκριμένος φορέας διά νόμου υπάγεται στην εποπτεία και τον έλεγχο του πρώην υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, νυν υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ο οποίος εγκρίνει μόνο το ύψος των συντελεστών καταβολής του οικογενειακού επιδόματος.

Ο ΕΛΟΕΝ, που ιδρύθηκε το έτος 1980 με το άρθρο 25 του Ν.1085/80, είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).

Η ιδέα για τη δημιουργία ενός Ειδικού Λογαριασμού που θα βοηθούσε τις ναυτικές οικογένειες παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ως αίτημα το 1979 κατά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Πανελληνίου Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) και των Εφοπλιστικών Ενώσεων.

Με το Π.Δ.213/83 η εν γένει λειτουργία του ΕΛΟΕΝ ανατέθηκε στην Εστία Ναυτικών όπου δημιουργήθηκε «ίδιος και αυτοτελής κλάδος στον οποίο ανατίθενται η μέριμνα και η ευθύνη για την εφαρμογή και λειτουργία του θεσμού των οικογενειακών επιδομάτων των ναυτικών».

Εισπρακτικός Φορέας του ΕΛΟΕΝ είναι το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ).
Πηγή: Kathimerini.gr