Κλείσιμο

Βρετανικά ΜΜΕ: Οι 300 του Παπανδρέου υπό επίθεση από ΕΕ και ΔΝΤ

«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αισθάνεται πολύ σαν τους αρχαίους Σπαρτιάτες: κατά πολύ λιγότεροι από τον εχθρό και δεχόμενοι επίθεση», σχολιάζει το BBC στην αναφορά του στα νέα μέτρα, τοποθετώντας στη θέση των Περσών την ΕΕ και το ΔΝΤ. Οι Τάιμς εξάλλου σχολιάζουν ότι οι δεσμεύσεις των Ελλήνων αξιωματούχων δεν πείθουν πλέον τους διεθνείς οργανισμούς και τους Ευρωπαίους εταίρους που έχουν χάσει την υπομονή τους. Επίσης, στο σύνολό του ο βρετανικός Τύπος εκτιμά ότι τα νέα μέτρα θα συναντήσουν ισχυρή αντίσταση στο εσωτερικό της χώρας.

Σε ένα από τα άρθρα της ιστοσελίδας του BBC που αναφέρεται στα νέα μέτρα ο συντάκτης ρωτά κατά πόσο η Ελλάδα θα μπορέσει ποτέ να πετύχει τους στόχους της δημοσιονομικής λιτότητας. Παρομοιάζει λοιπόν την ελληνική κυβέρνηση με τους 300 Σπαρτιάτες του Λεωνίδα που αντί για ένα εκατομμύριο Πέρσες δέχονται επίθεση από την ΕΕ και το ΔΝΤ, όχι με σπαθιά και δόρατα, αλλά με μέτρα λιτότητας, περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων που τίθενται ως όρος για την επόμενη δανειακή δόση.

Το BBC σημειώνει ότι η Ελλάδα επικρίνεται για την καθυστέρηση στις ιδιωτικοποιήσεις όπου χρειάζεται ένα θαύμα για να επιτευχθεί ο στόχος των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το τέλος του 2011, τα προβλήματα στην είσπραξη φόρων και τη μικρή πρόοδο στη μείωση του μεγέθους του δημοσίου εν μέσω έντονων κοινωνικών αντιδράσεων. Πάντως, όπως προσθέτει το BBC, η ύφεση καθιστά την υλοποίηση των μέτρων λιτότητας ακόμα πιο δύσκολη: «η Ελλάδα χρειάζεται να τρέξει απλώς και μόνο για να μείνει στο ίδιο σημείο».

Σε ανταπόκριση από την Αθήνα το BBC αναφέρεται στις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις, σημειώνοντας τις έντονες επικρίσεις κατά των νέων μέτρων από εργαζόμενους, μέσα ενημέρωσης και επιχειρηματίες. Φιλοξενούνται δηλώσεις του Κων/νου Μίχαλου ο οποίος λέει ότι δεν μπορείς να αρμέξεις μια αγελάδα που δεν έχει γάλα. «Τα μέτρα αναμένεται να αντιμετωπιστούν με εντεινόμενες αντιδράσεις», σχολιάζει το βρετανικό δίκτυο, προσθέτοντας ότι πολλοί αναλυτές αμφισβητούν τν αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι Τάιμς αναφέρουν ότι οι διεθνείς πιστωτές της χώρας προειδοποίησαν πως οι νεότερες δεσμεύσεις δεν αρκούν για την εξασφάλιση της στήριξής τους, προειδοποιώντας ότι οι Έλληνες πρέπει να πάρουν στα σοβαρά την καταβολή φόρων και η κυβέρνηση να προχωρήσει επιτέλους με τις ιδιωτικοποιήσεις και το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων. «Οι υποσχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν πείθουν πλέον τους διεθνείς οργανισμούς και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που έχουν χάσει την υπομονή τους με την αποτυχία της Αθήνας να εισπράξει φόρους και να βάλει τέλος στις απάτες και τις καταχρήσεις που έχουν σύρει την Ελλάδα και την ευρωζώνη στο χείλος της καταστροφής», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα. Οι Τάιμς αναφέρονται επίσης σε δεκάδες επιθεωρητές που θα επιτηρούν τη συμμόρφωση της κυβέρνησης με τους κανόνες των πιστωτών. Όπως σχολιάζεται σκωπτικά, οι επιθεωρητές θα πρέπει να επιλέξουν προσεκτικά την ημέρα άφιξής τους στην Αθήνα, για να αποφύγουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Στην ανταπόκρισή τους από την Αθήνα οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς κάνουν λόγο για κολοσσιαίες περικοπές σε συντάξεις και μισθούς του δημοσίου, για μέτρα που θα αποδειχθούν εξαιρετικά αντιδημοφιλή και θα επιβαρύνουν μια οικονομία που ήδη προβλέπεται ότι θα συρρικνωθεί κατά 5% το τρέχον έτος. Σημειώνεται επίσης ότι η αντιπολίτευση χαρακτήρισε τα μέτρα άδικα, «αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια για πολιτική συναίνεση».

Σε δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας που αφορά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στην κεφαλή του ΔΝΤ η Κριστίν Λαγκάρντ, αναφέρεται ότι στην προσπάθειά της να συγκεράσει τις διαφορετικές φωνές στο Ταμείο σχετικά με τη διάσωση της Ελλάδας, η κ. Λαγκάρντ «κατάφερε τουλάχιστον να αποσυρθεί από την ανεπίσημη δέσμευσή της να παράσχει το ένα τρίτο της νέας χρηματοδότησης προς την Αθήνα, και το μερίδιο συνεισφοράς του ΔΝΤ ίσως μειωθεί σημαντικά».

Ο Ιντιπέντεντ σχολιάζει ότι η ελληνική κυβέρνηση υπέκυψε στους πιστωτές της επιταχύνοντας τη λιτότητα ώστε να εξασφαλίσει την κρίσιμη δόση των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο Γκάρντιαν τονίζει ότι οι νέες περικοπές απειλούν να ερεθίσουν ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα στους δρόμους της Αθήνας.

Σε άρθρο του στον Γκάρντιαν ο λέκτορας Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μπίρκμπεκ, Διονύσης Δημητρακόπουλος αντικρούει την πρόταση του καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Κώστα Λαπαβίτσα υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Ο κ. Δημητρακόπουλος χαρακτηρίζει την επιστροφή στη δραχμή «καταστροφή».
Πηγή: Θανάσης Γκαβός,Λονδίνο