Κατά της εργασιακής εφεδρείας τα Επιμελητήρια

Αντίθετη δηλώνει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων με την απόφαση της κυβέρνησης να συμπεριληφθούν και οι εργαζόμενοι των επιμελητηρίων στην διαδικασία της εργασιακής εφεδρείας.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Γ. Κασιμάτης σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό αναφέρει ότι η απόφαση είναι εσφαλμένη καθώς τα επιμελητήρια αποτελούν υποχρεωτικές ενώσεις επιχειρήσεων, σωματειακού χαρακτήρα, στις οποίες ο νομοθέτης έχει αποδώσει νομική προσωπικότητα και μάλιστα δημόσιου χαρακτήρα (δηλαδή νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου).

Η ιδιαιτερότητά τους έγκειται ακριβώς στην υποχρεωτική συμμετοχή/εγγραφή των επιχειρήσεων σε αυτά. Αυτοδιοικούνται (έχουν αιρετές διοικήσεις που εκλέγονται αποκλειστικά από τα μέλη τους), αποτελούν θεσμικούς συμβούλους της Πολιτείας και εκπροσωπούν θεσμικά τους παράγοντες της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας, δεν επιχορηγούνται καθόλου από τον κρατικό προϋπολογισμό, αντιθέτως πηγές εσόδων τους αποτελούν οι συνδρομές των μελών τους και τυχόν χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι με νομοθετική επιλογή της ελληνικής Πολιτείας (ν. 3419/2005 και ν. 3853/2010) έχουν οριστεί ως φορείς αρμόδιοι για την τήρηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου και για την υποστήριξη της Υπηρεσίας μιας Στάσης για την ίδρυση επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα τους έχουν ανατεθεί σημαντικές αρμοδιότητες ως προς τον έλεγχο της τήρησης όρων λειτουργίας των μεταποιητικών και συναφών επιχειρήσεων (ν. 3982/2011).

Πηγή: skai.gr