ΙΝΕ ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ: Η κυβερνητική πολιτική θα φέρει περαιτέρω ύφεση

Για την έρευνα αναλυτικά πατήστε ΕΔΩ

Σε επιδείνωση των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας και την περαιτέρω αύξηση της ανεργίας θα οδηγήσει η συνέχιση της ασκούμενης πολιτικής σύμφωνα με τη μελέτη του ινστιτούτου εργασίας ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ.

Κύριο χαρακτηριστικό είναι η αλματώδης αύξηση της ανεργίας η οποία αυξήθηκε κατά 95% συγκρίνοντας το πρώτο τρίμηνο του 2008 με το αντίστοιχο του 2011. Μάλιστα οι προβλέψεις του ινστιτούτου για το 2012 αυξάνουν το ποσοστό της πραγματικής ανεργίας στο 26%.

Με βάση τα δεδομένα που παρουσιάζονται εκτιμάται ότι για να επανέλθει το επίπεδο ανεργίας στα επίπεδα πριν την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης, το φθινόπωρο του 2008, θα χρειαστούν περισσότερα από 10 χρόνια.

Την ίδια αρνητική πορεία παρουσιάζουν οι αποδοχές των εργαζομένων. Σύμφωνα με την έκθεση η μείωση των πραγματικών μισθών φτάνει το 11,5% στο σύνολο της οικονομίας και 9,2% στον ιδιωτικό τομέα για την περίοδο 2010 – 2011.

Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται παρά την πολιτική εσωτερικής υποτίμησης το μοναδιαίο κόστος εργασίας έχει μειωθεί μόλις κατά 1,2% παρά τις μειώσεις μισθών και τις αλλαγές στην αγορά εργασίας.

Πηγή: Γιάννης Καντέλης