Μειωμένο εισιτήριο στη ΔΕΘ λόγω κρίσης

Με εισιτήριο μειωμένο κατά 34%, λόγω οικονομικής κρίσης, αλλά και με έντονο καινοτομικό χαρακτήρα και «αέρα» Σερβίας, ανοίγει στις 10 Σεπτεμβρίου η 76η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η φετινή διοργάνωση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 18 του μήνα, σηματοδοτείται, επίσης, από αρνητικό ρεκόρ δεκαετιών, ως προς τη συμμετοχή φορέων του δημοσίου (μόλις 5%), αν και τις κενές θέσεις αναπληρώνει σε μεγάλο βαθμό η αυξημένη συμμετοχή των ιδιωτών εκθετών (671), παρά την κρίση.

Συνολικά, το σύνολο των άμεσων εκθετών της 76ης ΔΕΘ, Ελλήνων και ξένων, φτάνει τους 864, έναντι 679 πέρυσι, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Helexpo, Πάρις Μαυρίδης, στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της διοργάνωσης.

Η μειωμένη συμμετοχή του δημοσίου, που -κατά τον κ.Μαυρίδη διαψεύδει όσους χαρακτηρίζουν τη ΔΕΘ κρατικοδίαιτη- θεωρείται ότι είναι απότοκο της οικονομικής κρίσης. Για τον ίδιο λόγο, άλλωστε, μειωμένος κατά 25%-30% είναι φέτος ο προϋπολογισμός των πολιτιστικών εκδηλώσεων της ΔΕΘ.

Είσοδος σε συναυλίες με… 4 ευρώ

Ως προς το μειωμένο εισιτήριο (4 ευρώ από 6 ευρώ πέρυσι), ο κ.Μαυρίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό είναι πλήρως ανταποδοτικό, αφού δίνει στους επισκέπτες της ΔΕΘ πρόσβαση όχι μόνο στα περίπτερα, αλλά και σε μεγάλες συναυλίες.

Ο κ.Μαυρίδης αναφέρθηκε επίσης στα 14 θεματικά αφιερώματα της φετινής διοργάνωσης και ιδίως στα τρία νέα: το Innovation & Ιnventions, όπου θα παρουσιαστούν ρομπότ, ευρεσιτεχνίες και εφαρμοσμένη έρευνα, το Farma Fair, που θα αποτελεί την ουσία μία αγροτική φάρμα με ζώντα ζώα και μίνι παραγωγικές μονάδες, μέσα στη ΔΕΘ, αλλά και το Ε-gaming High Tech, στο περίπτερο 15, όπου θα γίνονται δοκιμές νέων ηλεκτρονικών παιχνιδιών της σεζόν 2011-2012 (πχ, Pro-Evolution Soccer 2012), καθώς και τουρνουά και διαγωνισμοί.

Την ίδια στιγμή, εκτεταμένο είναι το ενδιαφέρον για το αφιέρωμα στην ενέργεια (Energyland), στο οποίο μετέχουν 100 εκθέτες, ενώ στο εκθεσιακό σαλόνι για το παιδί θα μοιραστούν πάνω από 10.000 παιχνίδια!

Το ελληνοσερβικό εμπόριο μπορεί να τετραπλασιαστεί

Στο μεταξύ, με σημαντικές εκδηλώσεις πλαισιώνει τη φετινή ΔΕΘ η συμμετοχή της Σερβίας ως τιμώμενης χώρας, τίτλο που η γειτονική χώρα επιδίωκε επί χρόνια, όπως σημείωσε ο Σέρβος Πρέσβης στην Ελλάδα, Ντράγκαν Ζουπάνιεβατς.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η συμμετοχή της Σερβίας στη ΔΕΘ με 40 επιχειρήσεις αναδεικνύει και την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα, σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Ο κ.Ζουπάνιεβατς υπενθύμισε ότι οι ελληνικές επενδύσεις στη Σερβία υπερβαίνουν τα 2,5 δισ. ευρώ, αλλά σε περιορισμένο επίπεδο, σε σχέση με την πιθανή δυναμική τους, παραμένουν οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές., που δεν ξεπερνούν τα 450 εκατ. ευρώ ετησίως και μπορούν να τριπλασιαστούν ή και να τετραπλασιαστούν.

Πρόσθεσε ότι η Σερβία επιθυμεί περισσότερες ελληνικές επενδύσεις, αλλά και μεγαλύτερες τουριστικές ροές από Ελλάδα (1.000.000 Σέρβοι επισκέφτηκαν φέτος την Ελλάδα).

Εκτός από την τιμώμενη Σερβία, που μετέχει με το σύνθημα «Πάντα Μαζί», στη φετινή ΔΕΘ λαμβάνουν επίσης μέρος με κρατική συμμετοχή οι χώρες Βραζιλία, Κύπρος, Ουγγαρία, Γαλλία, Ιταλία, Τουρκία, Ινδία και Συρία και το Ελληνοαφρικανικό επιμελητήριο, εκπροσωπώντας τις Αγκόλα, Ν.Αφρική και Νιγηρία. Αν συνυπολογιστούν και οι έμμεσες συμμετοχές, στη φετινή ΔΕΘ -που έχει ως μέγα χορηγό τον ΟΠΑΠ- θα εκπροσωπηθούν 19 χώρες.

«Να τηρήσουμε τη νομιμότητα με ειρηνικές διαδηλώσεις»

Στο μεταξύ, να αποδείξουν τον δεσμό τους με τον θεσμό της ΔΕΘ, τόσο συμμετέχοντας σε αυτή, όσο και διατηρώντας ένα πλαίσιο νομιμότητας και κοσμιότητας κατά τις κινητοποιήσεις τους, κάλεσε τους Θεσσαλονικείς ο πρόεδρος της ΔΕΘ ΑΕ, Θεόδωρος Σουμπάσης.

«Οι συνθήκες είναι πράγματι δύσκολες, δρομολογούνται μεγάλες αλλαγές, οι οποίες προκαλούν σε κάποιες κοινωνικές ομάδες αισθήματα αδικίας. Αυτονόητα είναι σεβαστό το δικαίωμα των πολιτών στην απεργία και τη διαδήλωση, θα πρέπει όμως να εκφραστεί μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας», πρόσθεσε.

Να υπερασπιστούν τη ΔΕΘ ως γιορτή ανάπτυξης και χαράς, κάλεσε τους φορείς και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ, Τάσος Τζήκας, σημειώνοντας ότι κάθε περίοδο έκθεσης η Θεσσαλονίκη θυμίζει κλούβα και δεν ζει, κάτι που πρέπει να σταματήσει.
Πηγή: Πηγή: kathimerini.gr