Κλείσιμο

Ξεκίνησε η συζήτηση του ν/σ για τα ΑΕΙ στη Βουλή

Αντιμέτωπη με τον πρώτο της σκόπελο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο είναι από σήμερα η κυβέρνηση με την έναρξη της συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ. Υπέρ του νομοσχεδίου τάσσεται ο ΛΑΟΣ, καταψηφίζουν τα κόμματα της αριστεράς ενώ η ΝΔ δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει την θέση που θα κρατήσει στην ψηφοφορία, επιδιώκοντας αλλαγές της Υπουργού στο θέμα της εκλογής πρυτάνεων.

Παρότι η συζήτηση άρχισε με αλλαγές που κατέθεσε επί του νομοσχεδίου η Άννα Διαμαντοπούλου απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο αλλαγών επί των επίμαχων ρυθμίσεων που αφορούν στην εκλογή πρυτάνεων και κοσμητόρων. Η εξ αρχής στάση αυτή της Υπουργού προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης με τον Άρη Σπηλιωτόπουλο να ζητά εκλογή των πρυτανικών αρχών από το φυσικό τους χώρο, και απέφυγε να τοποθετηθεί για το τι θα ψηφίσει το κόμμα του ελπίζοντας έστω και την ύστατη στιγμή -όπως είπε- οι βελτιώσεις που προτείνει η ΝΔ να γίνουν αποδεκτές. Αν αυτό δε γίνει ο κ. Σπηλιωτόπουλος εκτίμησε ότι ο νόμος θα μείνει ανεφάρμοστος.

Για διάλυση των σπουδών που θα επέλθει με την ψήφιση του νομοσχεδίου έκανε λόγο ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας υποστηρίζοντας ότι παράλληλα οδηγεί σε εμβάθυνση επιχειρηματικής λειτουργίας και βάζει ταφόπλακα στη δωρεάν δημόσια εκπαίδευση

Από την πλευρά του ΛΑΟΣ ο Άδωνης Γεωργιάδης άσκησε δριμύτατη κριτική στους Πανεπιστημιακούς υποστηρίζοντας ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η «καρέκλα» και όχι η διδασκαλία των παιδιών κάνοντας παράλληλα λόγο για κατάντια.

Απόψεις που ενόχλησαν τον –εκτός από βουλευτή και Πανεπιστημιακό- Σπύρο Βουγια – ο οποίος ούτως ή άλλως έχει εκφράσει τον προβληματισμό τους για κάποιες από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου- και μίλησε για χυδαία συκοφαντική επίθεση στους Πανεπιστημιακούς από τον κ. Γεωργιάδη. Ο κ. Βούγιας πάντως επέμεινε στην άποψη του ότι η επίμαχη διάταξη για την εκλογή πρυτάνεων θα πρέπει να υποστεί κάποιες βελτιώσεις.

O ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας εστιάζοντας κυρίως στην παραβίαση της αρχής της πλήρους αυτοδιοίκησης των Πανεπιστημίων η οποία όμως απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία και το ΛΑΟΣ.

«Φάρο» για την οικονομία, την κοινωνία και το μέλλον χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση ο Υπουργός Παιδεία Άννα Διαμαντοπούλου, στη Βουλή. Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα με αφορμή τις μεταρρυθμίσεις του νομοσχεδίου, η Υπουργός υποστήριξε ότι η σύγκρουση δεν γίνεται για το Πανεπιστήμιο της γνώσης αλλά για το Πανεπιστήμιο της εξουσίας. Επετέθη πάντως και η ίδια στους επικριτές της –εντός και εκτός Βουλής- χαρακτηρίζοντας άθλια ψέματα και ανοησίες τα όσα λέγονται περί δήθεν κατάργηση της χρηματοδότησης, περί δημιουργίας Πανεπιστημίων εταιριών κτλ και πρόσθεσε ότι μεγάλη ευθύνη έχουν και τα κόμματα που στηρίζουν αυτές τις απόψεις.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου