Κλείσιμο

Μια κηδεία προκαλεί «τριγμούς» σε ρωμαιοκαθολικούς και ορθοδόξους στην Ελλάδα

Απάντηση στην ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος, σχετικά με την κηδεία και την ταφή ρωμαιοκαθολικού πιστού, έδωσε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος ο οποίος χαρακτηρίζει το ζήτημα διογκωμένο με στόχο να προκαλέσει πρόβλημα στις καλές σχέσεις Ορθοδόξων-Ρωμαιοκαθολικών στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση της Μητροπόλεως Φθιώτιδος σημειώνεται:

"Εξ αφορμής ανακοινώσεως του Σεβασμιωτάτου Επισκόπου των Ρωμαιοκαθολικών Σύρου, Θήρας, Κρήτης και προέδρου της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος κ. Φραγκίσκου σχετικά με την κηδεία και ταφή στην Λαμία του Massimo Bartolini Ρωμαιοκαθολικού το θρήσκευμα Ιταλού, η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος διευκρινίζει:

Κατ ?ρχάς η Ανακοίνωση του Επισκόπου των Ρωμαιοκαθολικών βρίθει ανακριβειών και σκοπό έχει την δημιουργία εντυπώσεων. Ο εν λόγω Ρωμαιοκαθολικός δεν απεβίωσε στη Λαμία, αλλά στην Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας. Σε αίτημα των συγγενών του να ψαλλεί και να ταφεί στην Λαμία ευγενώς υποδείξαμε να ψαλλεί στον πλησιέστερο Ναό των Καθολικών στην Πάτρα η αλλαχού και να γίνει η ταφή του στην Λαμία κατά την επιθυμία τους.

Την λύση αυτή εδώσαμε σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου περί κηδείας και ταφής ετεροδόξων. Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει κανόνες και τάξη, η οποία δεν παραβιάζεται κάτω από την πιέση της παγκοσμιοποιήσεως και των δημοσίων σχέσεων.

Από πλευράς συγγενών δεν διεπίστωσα καμμία αντίδραση. Ο συντάκτης της ανακοινώσεως τη ανοχή του φιλησύχου Επισκόπου κ. Φραγκίσκου μεγαλοποιεί το όλον θέμα, όπως έχει πράξει και στο παρελθόν με διάφορα θέματα της Ορθοδόξου Εκκλησίας για να μειώσει την Ορθόδοξη Εκκλησία ως εριστικήν και συντηρητικήν.

Λυπούμεθα, διότι με τέτοια νοοτροπία δεν προάγονται οι καλές σχέσεις Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών, για την καλλιέργεια των οποίων πολλοί μοχθούν προς δόξαν Θεού.

Το λυπηρότερον είναι ότι η Ανακοινώση της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας, δεν έφθασε ποτέ στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, άλλα διοχετεύθηκε μόνο στα Μέσα Ενημερώσεως".

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος:

"Προ ημερών απεβίωσε στη Λαμία ο Massimo Bartolini, ιταλός, Καθολικός στο Θρήσκευμα, ετών 59, καταγόμενος από την πόλη Foligno (Perugia) της Ιταλίας. Στη Λαμία δεν υπάρχει Καθολικός Ναός, οι συγγενείς προγραμμάτιζαν να τελεστεί η νεκρώσιμη Ιερή Ακολουθία στο Παρεκκλήσιο του Κοιμητηρίου με καθολικό Ιερέα και να ακολουθήσει ο ενταφιασμός. Δυστυχώς όμως συνάντησαν την αντίδραση του επιχώριου Μητροπολίτη. Έτσι οι συγγενείς αναγκάστηκαν να μεταφέρουν τον νεκρό στο Πειραιά. Η κηδεία έγινε σήμερα, Τετάρτη 17 Αυγούστου, στις 11.00 π.μ. από τον Καθολικό Ιερό Ναό Αγίου Παύλου, οδός Φίλωνος 23, στον Πειραιά.

Αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα, το έτος 2011. Ποια θα είναι η εκτίμηση για την Πατρίδα μας των συγγενών και φίλων του νεκρού και όσων πληροφορηθούν το γεγονός; Περιττό κάθε σχόλιο.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην νύφη του νεκρού, κ. Βασιλική Ρίζου..."(σ.σ. ακολουθεί ο χώρος εργασίας και τα τηλέφωνα επικοινωνίας με την κΡίζου).
Πηγή: Νίκος Παπαχρήστου