Μπίζνες με δημόσιο χρήμα στη Ναύπακτο

Μπίζνες, με δημόσιο χρήμα και «άλλοθι» το περιβάλλον, στη Ναύπακτο, ή αλλιώς, Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει... Γιατί, ότι είναι νόμιμο, δεν είναι κατ΄ ανάγκη και ηθικό, παρά τις περί του αντιθέτου τοποθετήσεις, υπουργού, της απελθούσας κυβέρνησης. Ο λόγος, για πίστωση, ύψους 970.000 ευρώ, από το «Πράσινο Ταμείο» (χρήματα τακτοποίησης των ημιυπαιθρίων), που ενέκρινε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, για την απαλλοτρίωση 2.762τμ, ώστε να αποτελέσουν κοινόχρηστο χώρο (πλατεία Παπαχαραλάμπους).

Ευλόγως, θα διερωτηθεί κάποιος: που είναι το μεμπτό, στην υπόθεση, αφού μέσω του ΥΠΕΚΑ χρηματοδοτείται η απαλλοτρίωση είκοσι επτά, ακόμη, χώρων, δώδεκα στην Αττική και δεκαπέντε σε διάφορες περιοχές, της επικράτειας.

Η απάντηση, βρίσκεται στα ερωτήματα που ακολουθούν: - ποιοί έχουν σπίτια στην περιοχή, η αξία των οποίων ανεβαίνει σημαντικά με την απαλλοτρίωση; Για παράδειγμα, σε ποιόν ανήκει το, επί της Πλαστήρα 13, ακίνητο;- σε ποιόν ανήκει η απαλλοτριούμενη έκταση; Όπως προαναφέρθηκε, η απαλλοτρίωση της έκτασης, θα χρηματοδοτηθεί από το «Πράσινο Ταμείο», δηλαδή, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, γενική γραμματέας του οποίου, είναι η Μαρία Καλτσά.

Έχουμε, λοιπόν, την πρώτη απάντηση. Ποιός δηλαδή, έχει σπίτι στην περιοχή και για την ακρίβεια, στο 13 της οδού Πλαστήρα. Είναι η γενική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ (Ταμείο του οποίου χρηματοδοτεί την απαλλοτρίωση), Μαρία Καλτσά.

Στην ίδια περιοχή, έχει σπίτι και ο Δημήτρης Πανάγος, συνέταιρος της Μαρίας Καλτσά, στο αρχιτεκτονικό γραφείο «Στούντιο Αρχιτεκτονικής Καλτσά – Πανάγος – Παπανδρέου».

Σε ό,τι αφορά το ερώτημα, σε ποιόν ανήκει η έκταση, τα 2/3 ανήκουν στο «Κοινωφελές Ίδρυμα Παπαχαραλάμπους», πρόεδρος του οποίου είναι ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και αντιπρόεδρος ο εκάστοτε δήμαρχος της Ναυπάκτου και το 1/3, σε κληρονόμους του Παπαχαραλάμπους, με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που η γενική γραμματέας Περιβάλλοντος, απασχολεί την κοινή γνώμη, με την δραστηριοποίησή της, στην περιοχή της Ναυπάκτου.

Η αρχή έγινε με αφορμή της μεζονέτες, στην περιοχή του «Πλατανίτη», για τις οποίες, εκτός από τα πρόστιμα που επέβαλε η Πολεοδομία, για σειρά παραβάσεων, εκκρεμεί και δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Στο συγκεκριμένο συγκρότημα έχουν γίνει πολεοδομικές παραβάσεις (υπερβάσεις ύψους κλπ), κάποιες από τις οποίες τακτοποιήθηκαν με τις ρυθμίσεις, περί ημιυπαιθρίων. Στους διαδρόμους, μάλιστα, Υπουργείου Περιβάλλοντος, φημολογείται, ότι επιχειρείται αύξηση των συντελεστών δόμησης, της περιοχής, ώστε να «καλυφθούν» οι καθ΄ ύψος υπερβάσεις.

Η Μαρία Καλτσά, έως την τοποθέτησή της, στην θέση της γενικής γραμματέως Περιβάλλοντος, συμμετείχε, ως ανεξάρτητο, μη εκτελεστικό μέλος, στο ΔΣ των τεχνικών εταιριών ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ Ταυτοχρόνως (όπως φαίνεται και από το Μητρώο Ανωνύμων Εταιριών, της Νομαρχίας Αθηνών, συμμετέχει, ως εταίρος στην ανώνυμη τεχνική εταιρία «Στούντιο Αρχιτεκτονικής Καλτσά – Πανάγος – Παπανδρέου», με διακριτό τίτλο K.P.P.S. ΑΤΕ, με έδρα την οδό Σικελιανού 13, στο Νέο Ψυχικό, όπου έχει έδρα και η εταιρία Bauplus ΕΠΕ, συμφερόντων της Αρετής Τσοχατζοπούλου, στην οποία (σύμφωνα με δημοσιεύματα), συμμετείχε και η κυρία Καλτσά, αλλά αποχώρησε όταν τοποθετήθηκε στην θέση της γενικής γραμματέως Περιβάλλοντος. Κάποτε, ένας υπουργός δήλωσε, πως «ότι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό».
Πηγή: Δημήτρης Λάππας