Κλείσιμο

Στη βουλή το ν/σ για τις αλλαγές στα ΑΕΙ

Υπό τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης άρχισε να συζητείται στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στα ΑΕΙ, το οποίο καταψήφισαν επί της αρχής του ΝΔ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ ενώ υπερψήφισε ο ΛΑΟΣ.

Για άλωση των Πανεπιστημίων από το ΠΑΣΟΚ, μίλησε ο εισηγητής της ΝΔ Άρης Σπηλιωτόπουλος κάνοντας λόγο για απόλυτο «δημοκρατικό συγκεντρωτισμό» και κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με τη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί, αποκλείει τις φοιτητικές παρατάξεις και τους φοιτητές από κάθε διαδικασία ορίζοντας «δοτές» -όπως είπε- διοικήσεις, διορίζοντας πρυτάνεις και κοσμήτορες.

Αντιδημοκρατικό και «ταφόπλακα» στη δωρεάν δημόσια Παιδεία χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας. Κατά την εισήγησή του υποστήριξε ότι ο νόμος αυτός οδηγεί σε ένα νέο αστικό Πανεπιστήμιο καθώς μεταξύ άλλων προκαλεί διάλυση σπουδών, υποβάθμιση των πτυχίων, και κατάργηση ασύλου.

Το «μη χείρον βέλτιστον» υποστήριξε ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Άδωνης Γεωργιάδης, ο οποίος παρότι εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο δεν επιλύει πολλά από τα προβλήματα των Πανεπιστημίων, ωστόσο υποστήριξε ότι είναι πολύ καλύτερο από αυτό που ισχύει μέχρι σήμερα.

Να μην προχωρήσει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο και να κάνει ειλικρινή διάλογο με την Πανεπιστημιακή κοινότητα, ζήτησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι ο νέος νόμος δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί ενώ κινδυνεύει να καταρρεύσει γιατί περιέχει αντιφατικές διατάξεις.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης η Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών εφόσον όμως και τα κόμματα συμφωνήσουν ότι πρέπει να γίνει ριζική μεταρρύθμιση στην Ανώτατη Εκπαίδευση και όχι μικρές διορθώσεις.

«Αν συμφωνούμε ότι η αλλαγή πρέπει να είναι ριζική και όχι ότι πρέπει να διορθώσουμε μερικά πραγματάκια για να ικανοποιήσουμε και διάφορους, αν θέλουμε κάτι ριζικό δεν βάζω καμία κόκκινη γραμμή» είπε χαρακτηριστικά η Υπουργός ενώ απαντώντας σε όσους Πανεπιστημιακούς ζήτησαν να ρυθμίσουν οι ίδιοι «τα του οίκου τους» η Υπουργός είπε «δεν συμφωνώ ότι ο οίκος αυτός (δηλ. τα Πανεπιστήμια) ανήκει σε κανέναν, ανήκει στον ελληνικό λαό», κατέληξε.


Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου