ΕΕ: Έρευνα για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ διενεργεί η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού

Έρευνα για να διαπιστώσει εάν τυχόν ευνοήθηκε αθέμιτα από το ελληνικό δημόσιο η ΤΡΑΙΝΟΣΕ την περίοδο 2007-2010, αλλά και με το νόμο για την εξυγίανση του ομίλου ΟΣΕ διενεργεί η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για την περίοδο 2007-2010, όταν και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έγινε αυτόνομη επιχείρηση, η Κομισιόν ζητά να μάθει αναλυτικά τα έσοδα ανά γραμμή αλλά και για ποιο λόγο μεταφέρθηκαν περουσιακά στοιχεία από τις υπόλοιπες εταιρείες του ομίλου ΟΣΕ προς την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα οποία ουσιαστικά δεν υπήρχαν, όπως επίσης και γιατί δεν μεταφέρθηκε παθητικό.

Ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού έχει ζητήσει εγγράφως εξηγήσεις αναφορικά με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην οποία προχώρησε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ το 2009 κατά 60 εκ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν στελέχη της επιχείρησης, η αύξηση ήταν αναγκαία καθώς η επιχείρηση αδυνατούσε την περίοδο εκείνη να πληρώσει τους μισθούς των εργαζομένων.

Δεν αποκλείεται να επιβληθούν και πρόστιμα για την περίοδο αυτή εάν η επιτροπή θεωρήσει ότι το κράτος συνέδραμε με αθέμιτους τρόπους την επιχείρηση. Η Κομισιόν κινεί και διεξοδική έρευνα για έξι μέτρα που ανέρχονται σε ποσό ύψους 1,2 δισ. και περιλαμβάνουν διαγραφή των χρεών που συσσώρευσε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ την τριετία 2007-2010 και που ανέρχονται σε 700 εκ.ευρώ τα οποία και απορροφήθηκαν από το δημόσιο.

Η επιτροπή ζητά πληροφορίες επίσης για τις μετατάξεις εργαζομένων, ενδεχόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης, που όπως φαίνεται δεν θα πραγματοποιηθεί, τις κρατικές επιδοτήσεις ύψους 50 εκ.ευρώ που προβλέπει ο νόμος για την εξυγίανση του ΟΣΕ και τέλος τη σύναψη συμφωνιών για τη συντήρηση του τροχαίου υλικού που έχει αναλάβει ο ΟΣΕ.

Στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θεωρούν ότι με τη δεύτερη έρευνα δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα γιατί ο νόμος για την εξυγίανση του ΟΣΕ έγινε σε συνεργασία με τους πιστωτές της χώρας, ωστόσο δεν εκφράζουν την ίδια βεβαιότητα και για την πρώτη. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πάντως έχει βελτιώσει τα οικονομικά της με τα έσοδά της για το πρώτο 5μηνο του 2011 να ανέρχονται σε 54 εκ. ευρώ, εκ των οποίων όμως τα 22 εκ. ευρώ αφορούν κρατικές επιδοτήσεις.

Οι επιδοτήσεις αυτές αν και έχουν προϋπολογιστεί δεν έχουν ακόμα εκταμιευθεί.
Πηγή: Αχιλλέας Τόπας