ΕΛΛΑΔΑ


Αντιδρούν στο ν/σ για την προστασία των ζώων οι Φιλοζωικές

Συνέντευξη Τύπου οργάνωσαν η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, η Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού και η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, προκειμένου να διατυπώσουν τις θέσεις του ενάντια στο ν/σ για την προστασία των ζώων, του ΥΠΑΑΤ.

 
Σε «θέσεις μάχης» κατά του ν/σ για την προστασία των ζώων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, βρίσκονται οι Φιλοζωικές οργανώσεις της χώρας. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε στις 6 Ιουλίου από το υπουργικό συμβούλιο, και οι Φιλοζωικές οργανώσεις διατυπώνουν έντονες ενστάσεις για σειρά ρυθμίσεων.

Σε συνέντευξη Τύπου που οργάνωσαν την Τρίτη η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, η Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής-Σαρωνικού και η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο επίμαχο ν/σ.

«Αν βρεις στο δρόμο ένα αδέσποτο, με το νέο νόμο πρέπει να το παραδώσεις στην υπηρεσία του δήμου. Αν ο δήμος δεν έχει χώρο να το περιθάλψει, δεν υπάρχει πρόβλεψη στο νομοσχέδιο. Εσύ, αν το πάρεις, πρέπει να αγοράσεις και να τοποθετήσεις την ειδική σήμανση (τσιπ), είτε για να το κρατήσεις είτε για να το βάλεις αγγελία. Αν, δε, έχεις ήδη δύο κατοικίδια, θα πληρώσεις πρόστιμο 500 ευρώ για κάθε παραπάνω ζώο. Έτσι καθίσταται η υιοθεσία αδέσποτων ζώων αδύνατη και ο ρόλος των φιλοζωικών οργανώσεων ποινικοποιείται σε κάθε στάδιο της δράσης τους» δήλωσε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας Ειρήνη Μολφέση.

Δημοτικά κτηνιατρεία και καταφύγια δεν λειτουργούν, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις, και μέχρι τώρα οι φιλοζωικές οργανώσεις και οι εθελοντές κάλυπταν το κενό. Μέσα στην οικονομική κρίση, οι δήμοι δεν μπορούν να προβούν σε νέα έξοδα, αλλά ο νόμος δεν προβλέπει κυρώσεις για όσους δεν εφαρμόσουν πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων. Ο νέος νόμος απαγορεύει στις οργανώσεις και σε ιδιώτες κτηνιάτρους να περιθάλπουν πάνω από δύο ζώα. Το μέτρο της σήμανσης είχε αποτύχει στο παρελθόν, λόγω του μεγάλου κόστους. "Η ψήφιση του νομοσχεδίου θα στείλει στο δρόμο αμέτρητα κατοικίδια που θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα", επισήμανε η κ. Μολφέση.

Επιπλέον, ο νόμος δεν περιέχει κανένα περιορισμό των εισαγωγών και των εκτροφών κατοικίδιων, ούτε απαγορεύει την πώληση ζώων από Pet Shops, όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη, ή την απαγόρευση συμμετοχής ακρωτηριασμένων ζώων σε εκθέσεις, γεγονός που οδηγεί τις φιλοζωικές οργανώσεις να κάνουν λόγω για ικανοποίηση των συντεχνιακών συμφερόντων.

\Στην Ελλάδα, ο ρυθμός αναπαραγωγής των ζώων εκτροφής είναι ασυνήθιστα υψηλός. 15.000 γέννες δηλώνονται ετησίως στον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδας για πιστοποίηση καθαροαιμίας και πάνω από 20.000 κουτάβια εισάγονται, επισήμως, κάθε χρόνο. Το πρόβλημα των αδέσποτων έγκειται, σύμφωνα με τις οργανώσεις, στο εκτεταμένο εμπόριο κατοικίδιων που επιδεινώνεται λόγω των ασυνείδητων που εγκαταλείπουν τα ζώα. Αντί η πολιτεία να πατάξει τη αδιαφάνεια και την παρανομία, απελευθερώνει το εμπόριο ζώων, θεσπίζει μέτρα κατ' όνομα που δεν μπορεί να υλοποιήσει, και καταργεί όσους μέχρι τώρα φρόντιζαν τα αδέσποτα. Έτσι, χιλιάδες νέα αδέσποτα θα πλημμυρίσουν τη χώρα και το τραγικό αποτέλεσμα θα είναι ότι θα οδηγηθούμε για τη μείωσή τους σε δηλητηριάσεις και την αναβίωση του μπόγια.

«Θα σηματοδοτήσει το τέλος του εθελοντισμού και επιστροφή της νομοθεσίας στη δεκαετία του 1960», τόνισε η κ. Μολφέση. Στις διαβουλεύσεις, που προηγήθηκαν του νομοσχεδίου, οι αρμόδιοι δεν έλαβαν καθόλου υπόψη τους τις θέσεις των φιλοζωικών οργανώσεων, καταγγέλλουν οι οργανώσεις. Γι' αυτό και καλούν την κυβέρνηση είτε να βελτιώσει το νομοσχέδιο είτε να το απορρίψει εξ' ολοκλήρου.

Διαβάστε το κείμενο του Νομοσχεδίου ΕΔΩ


 
Αντίνοος: Διακοπές ρεύματος, έντονη βροχή,πλημμυρισμένοι δρόμοι σε Φθιώτιδα
Στη Στυλίδα αλλά και στην Αγία Μαρίνα είχαμε τα σοβαρότερα προβλήματα με διακοπή μάλιστα της ηλεκτροδότησης...
16.07.2019, 22:33
Αποφυλάκιση ζητά ο Γ. Αντωνόπουλος. Τι αναφέρει σε πολυσέλιδο υπόμνημά του
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γ. Αντωνόπουλος , ζητώντας την αποφυλάκιση του παρέδωσε στον εφέτη- ειδικό το...
16.07.2019, 21:02
Αυτοψία ΣΚΑΪ: Σωρός σκουπιδιών- άφθονη εύφλεκτη ύλη και στην Κινέτα(video)
Σε άλλες περιπτώσεις οι ευθύνες βαραίνουν τους κατοίκους και σε άλλες το δήμο, με τις δύο πλευρές μάλιστα...
16.07.2019, 20:25
Η απόφαση του ΣτΕ: Αμετάκλητα όχι σε 13ο και 14ο μισθό για το δημόσιο
Αμετάκλητα κλείνει το κεφάλαιο για τον 13ο και 14ο μισθό για τους δημοσίους υπαλλήλους. Τί αναφέρει η...
16.07.2019, 19:14
Πανελλήνιες 2019: Αύριο Τετάρτη η τελική υποβολή μηχανογραφικού
Όπως αναφερόταν σε σχετική ανακοίνωση, η αυριανή προθεσμία είναι οριστική και μετά την παρέλευσή της δεν θα...
16.07.2019, 17:21
Απόφαση του ΣτΕ άρει εμπόδια για την επένδυση στο Ελληνικό
Νόμιμοι οι έξι ουρανοξύστες που είναι τα κτήρια τοπόσημα της επένδυσης, έκρινε το ΣτΕ, προσθέτοντας ότι η...
16.07.2019, 17:01
Μυτιλήνη: Συνελήφθη στο αεροδρόμιο με τμήματα από το απολιθωμένο δάσος
Στο σύνολό τους τα κατασχεθέντα απολιθώματα παραδίδονται στο φορέα διαχείρισης του μνημείου, το Μουσείο...
16.07.2019, 16:45
Επίθεση με τσεκούρι στην Θεσσαλονίκη, σε σοβαρή κατάσταση το θύμα
Ο δράστης ακινητοποιήθηκε από πολίτες.
16.07.2019, 16:33
Αιματηρή συμπλοκή με τραυματίες στο Ναύπλιο (video)
Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν με ΙΧ στο νοσοκομείο Ναυπλίου, ενώ η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό...
16.07.2019, 16:32
Έκτακτο δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων - Που θα χτυπήσει ο Αντίνοος
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας...
16.07.2019, 15:59

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.