«Δεν υπάρχει ασφαλής χρήση των χημικών»

Δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής χρήση των χημικών και δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν μελέτες για την ασφαλή τους χρήση, τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στην εκπομπή Πρώτη Γραμμή, ο Πάνος Δρούγκας, αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών

Εξήγησε ότι τα χημικά επιδρούν τόσο και στα μάτια, όσο και στο αναπνευστικό, ανάλογα με τις ουσίες που περιέχουν.

Ο κ. Δρούγκας σημείωσε ότι είναι επικίνδυνα γιατί δεν πρόκειται για μία ουσία, αλλά για σκευάσματα, που περιέχουν διάφορους παράγοντες, οι οποίοι σε συνδυασμό με την ποσότητα έκθεσης, μπορεί να αποβούν ακόμα και μοιραία.

Παράλληλα, τόνισε ότι κάθε χημικό κατασκεύασμα πρέπει να φέρει ταυτότητα προϊόντος, που να εξηγεί τους κίνδυνους που μπορεί να προκαλέσει και πως μπορεί να γίνει η χρήση του ασφαλής.

Υπογράμμισε ότι η θέση της Ένωσης Χημικών είναι πως τέτοιες ουσίες δε θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται.

Τονίζεται ότι η Ένωση Χημικών είχε στείλει επιστολή στον Γιώργο Παπανδρέου από το 2010, με την οποία συνέστηνε την απαγόρευση των χημικών, γιατί μπορούν να επιφέρουν ακόμα και το θάνατο.

Νωρίτερα, σε παρέμβασή του στην ίδια εκπομπή ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, είπε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών συνέλεξε ορισμένα από τα φιαλίδια που περιείχαν χημικά και τα απέστειλαν στο χημείο του κράτους.

Ο κ. Πατούλης σημείωσε ότι πάνω από όλα πρέπει να προστατεύεται η δημόσια υγεία και εκτίμησε ότι πρέπει να εκτοξεύτηκαν ουσίες που έχουν απαγορευτεί από την ΕΕ.

Από την πλευρά του ο Αναστάσιος Σπαντιδέας, παθολόγος και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τόνισε στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα, ότι παράλληλα με το αίσθημα ασφυξίας πολλά άτομα αισθάνθηκαν καταστολή των αισθήσεών τους και μειώθηκαν οι αντιδράσεις τους.

Είπε ακόμα ότι σε ορισμένα άτομα με βεβαρημένη υγεία, τα αναπνευστικά και τα υπόλοιπα προβλήματα που προκαλούν τα χημικά, προβλήματα μπορεί να διαρκούν για ορισμένες μέρες.
Πηγή: skai.gr