Μείωση κατά 27,67% στις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης

Μείωση των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης κατά 27,67% μεταξύ του πρώτου πενταμήνου του 2011 και του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010, παρατηρείται στην αγορά εργασίας. Στο ίδιο διάστημα παρατηρείται μικρή μείωση των συμβάσεων μερικής απασχόλησης κατά 0,34% και σημαντική αύξηση, κατά 11%, των συμβάσεων εκ περιτροπής απασχόλησης.

Το πρώτο πεντάμηνο του 2011 σημειώνεται κατακόρυφη αύξηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης σε βάρος της σταθερής εργασίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Πιο αναλυτικά, στο πρώτο πεντάμηνο του 2011 5,56% λιγότερες επιχειρήσεις κατέθεσαν στην Επιθεώρηση Εργασίας οποιαδήποτε νέα σύμβαση εργασίας.

Σε αυτό το διάστημα αυξήθηκαν κατά 156% οι μετατροπές παλαιών συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερική απασχόληση και 667% παλαιών συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης σε συμφωνία με τους εργαζόμενους.

Η αύξηση της μετατροπής των συμβάσεων από πλήρους απασχόληση σε μερικής ή εκ περιτροπής απασχόληση είναι ιλιγγιώδης (5.071%), με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

Το 2009 οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης ήταν ο κορμός της απασχόλησης, με 79% των νέων συμβάσεων που κατατίθονταν στις Επιθεωρήσεις Εργασίας.

Το 2010 το ποσοστό αυτό υποχώρησε στο 66,9%, ενώ μόνο στο πρώτο πεντάμηνο του 2011 εμφανίζεται να υποχωρεί στο 60%, αναδεικνύοντας την τάση υποχώρησης των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης που αντικαθίσταται πλέον από τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης ή ακόμα χειρότερα από τις συμβάσεις εκ περιτροπής απασχόλησης.
Πηγή: skai.gr