DW:Πόσο επηρεάζουν τον ελληνικό τουρισμό τα επεισόδια στην Αθήνα;

Οι εικόνες των επεισοδίων στην Πλατεία Συντάγματος που συνόδευσαν την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου στη Βουλή έκαναν τον γύρο του κόσμου. Σε ποιο βαθμό οι ταραχές των τελευταίων ημερών επηρεάζουν τον ελληνικό τουρισμό;

Για άλλη μια φορά πρωτοσέλιδη η Ελλάδα. Για άλλη μια φορά οι εικόνες από τις φωτιές, ο πετροπόλεμος και οι οδομαχίες φιλοξενήθηκαν σε όλα τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων και στον τύπο. Όλα αυτά ενώ η κύρια τουριστική περίοδος έχει αρχίσει και ενώ όλα τα στοιχεία δείχνουν ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού. Όπως αναφέρουν οι μεγάλοι Tour Operators της Γερμανίας, πολλοί τουρίστες που έχουν κλείσει πακέτα διακοπών ζητούν να μάθουν εάν το νησί που θα επισκεφθούν συνιστά ασφαλή προορισμό.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις για ακυρώσεις κρατήσεων στους Tour Operators

Ακυρώσεις προς τα νησιά δεν καταγράφονται στην παρούσα φάση, υποστηρίζουν οι μεγάλοι τουριστικοί όμιλοι. Η Κατρίν Σπίχαλα από την TUI λέει σχετικά: «Θα πρέπει κατ` αρχήν να περιμένουμε. Θα δούμε τις συνέπειες και τις επόμενες εβδομάδες, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη για ακυρώσεις».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η εκπρόσωπος της Alltours Αλεξάντρα Χόφμαν: «Τα επεισόδια δεν έχουν άμεσες επιπτώσεις στην τουριστική μας δραστηριότητα με δεδομένο ότι οι ταξιδιωτικοί μας προορισμοί δεν είναι η Αθήνα ή η ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά τα νησιά και η Χαλκιδική».
Η κα Χόφμαν υπογραμμίζει ότι εξαιτίας της γενικής απεργίας σημειώθηκαν κάποιες καθυστερήσεις στις πτήσεις, αλλά όχι ακυρώσεις. Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και ο Κρίστιαν Βέσελς από τον όμιλο REWE Touristik. «Τα επεισόδια στην Αθήνα δεν επηρεάζουν στην παρούσα φάση τις κρατήσεις προς την Ελλάδα, σε αντίθεση με την περσινή σαιζόν, οπότε οι τουρίστες αντιμετώπιζαν με επιφυλάξεις το ενδεχόμενο να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα. Η ανασφάλεια ήταν αισθητή. Φέτος βλέπουμε ότι δεν υπάρχουν επιφυλάξεις», υποστηρίζει ο κ. Βέσελς.

Αύξηση κρατήσεων καταγράφουν οι τουριστικοί όμιλοι

Αντίθετα, φέτος όλοι οι μεγάλοι τουριστικοί όμιλοι καταγράφουν αυξήσεις των κρατήσεων για ελληνικούς προορισμούς. Η κρίση δεν φοβίζει τους Γερμανούς τουρίστες φέτος θα υπογραμμίσει η Κάτριν Σπίχαλα από την TUI. «Σε σχέση με την περσινή χρονιά οι κρατήσεις προς την Ελλάδα σημειώνουν αύξηση σε διψήφιο ποσοστό. Υπενθυμίζω ότι πέρυσι είχαμε μια μικρή υποχώρηση των κρατήσεων εξαιτίας των επεισοδίων και των διαδηλώσεων που έκαναν τον γύρο του κόσμου, αλλά το γεγονός ότι αργότερα οι ξενοδόχοι έριξαν τις τιμές εξισορρόπησε την κατάσταση και φέτος η ζήτηση για πακέτα διακοπών προς την Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια», επισημαίνει η κα Σπίχαλα.

Οι ταραχές πλήττουν μακροπρόθεσμα την εικόνα της Ελλάδας

Οι εικόνες των ταραχών στην Αθήνα δεν επηρεάζουν προς το παρόν τις κρατήσεις, υποστηρίζει και ο καθηγητής Τουριστικής Οικονομίας στην Ανώτατη Σχολή του Βορμς, Άντριαν φον Ντέρνμπεργκ. Όμως, διευκρινίζει, οι οδομαχίες και οι συγκρούσεις έχουν αρνητικές συνέπειες στην συνολική εικόνα της χώρας μακροπρόθεσμα.
«Οι περισσότερες κρατήσεις για την Ελλάδα έχουν ήδη γίνει και δεν αναμένονται ακυρώσεις. Συνέπειες θα υπάρξουν στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής στις λεγόμενες Last Minute. Οι οικογένειες που έχουν κλείσει εδώ και καιρό πακέτα διακοπών δεν θα τα ακυρώσουν. Προβλήματα θα αντιμετωπίσουν εκείνοι που ταξιδεύουν με πλοία στα νησιά από τον Πειραιά. Στο μεταξύ και οι τουρίστες έχουν καταλάβει ότι τα επεισόδια και οι συγκρούσεις αφορούν μόνο την Αθήνα. Σημειώνονται απώλειες για τον ελληνικό τουρισμό στην πρωτεύουσα. Πλήττεται ο πολιτιστικός τουρισμός με δεδομένο ότι πολλοί που θέλουν να επισκεφθούν την Ακρόπολη και το Μουσείο της θα διστάσουν να το κάνουν και ίσως να ακυρώσουν το ταξίδι τους», εξηγεί ο Άντριαν φον Ντέρνμπεργκ.

Ο ΕΟΤ να ασκήσει επιθετική επικοινωνιακή πολιτική στο εξωτερικό

Ο γερμανός καθηγητής εκτιμά ότι θα πρέπει τα γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό να εντείνουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να ενημερώσουν τους τουρίστες για την πραγματική κατάσταση, έτσι ώστε να μην δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις.
«Θα πρέπει με βεβαιότητα να ακολουθήσουν μια πιο επιθετική επικοινωνιακή πολιτική. Θα πρέπει να παρουσιάζουν με ειλικρίνεια την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε περιοχή. Να εξηγούν και την κοινωνική κατάσταση. Οι Γερμανοί στην πλειονότητά τους αγαπούν την Ελλάδα. Πολιτισμός, ήλιος, θάλασσα είναι τα βασικά στοιχεία. Θα πρέπει όμως να γνωρίζουν που θα προκύψουν προβλήματα από απεργίες και διαδηλώσεις. Να γνωρίζουν ότι αυτά είναι περιθωριακά συμπτώματα και δεν αντανακλούν την γενική κατάσταση στην Ελλάδα. Θα πρέπει τα γραφεία του ΕΟΤ να αναδείξουν πόσο ελκυστικός και υψηλού επιπέδου είναι ο ελληνικός τουρισμός», υπογραμμίζει ο κ. φον Ντέρνμπεργκ.

Αυτό βέβαια που δεν γνωρίζει ο γερμανός καθηγητής είναι ότι -σύμφωνα με πληροφορίες μας- οι υπάλληλοι του ΕΟΤ στη Γερμανία και αλλού έχουν να πληρωθούν μήνες. Και αυτό μάλλον δεν ενισχύει το ζητούμενο μιας επιθετικής επικοινωνιακής πολιτικής.

Σταμάτης Ασημένιος

Πηγή: Deutsche Welle
Πηγή: skai.gr