Προσφυγές στο ΣτΕ από τον ΔΣΑ και το Φαρμακευτικό Σύλλογο Αθηνών

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών για την επιβολή ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής με στόχο την κατάργηση εγκυκλίου του υπουργείου Υγείας, που επιτρέπει την ίδρυση ή μεταφορά φαρμακείων κοντά σε νοσοκομεία.

Νέα προσφυγή στο ΣτΕ από τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθηνάς κατά της απόφασης του υπουργού Οικονομικών για την επιβολή Φ.Π.Α. στην παροχή των δικηγορικών υπηρεσιών.

Ζητά τη συζήτηση της υπόθεσης ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ, λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης και να καταργηθεί προηγούμενη απόφαση που δικαίωνε μερικώς τους δικηγόρους.

Η προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ έκρινε πως η απόφαση του υπουργού Οικονομικών πρέπει να ακυρωθεί κατά το σκέλος που θεσπίζει απαλλαγή των αμειβόμενων δικηγόρων που απασχολούνται με πάγια αντιμισθία από την επιβολή ΦΠΑ. Δηλαδή, έκρινε ότι και οι έμμισθοι δικηγόροι πρέπει να υπάγονται στον ΦΠΑ.

Από την πλευρά του, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας, που επιτρέπει την ίδρυση ή μεταφορά φαρμακείων κοντά σε νοσοκομεία.

Με την επίμαχη εγκύκλιο παρέχεται η δυνατότητα, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του Ν. 3918/2011, ίδρυσης νέων φαρμακείων ή της μεταφοράς παλαιών πλησίον νοσοκομείων άνω των 150 κλινών, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη το πληθυσμιακό όριο και τα γεωγραφικά κριτήρια.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία η ίδρυση φαρμακείων υπόκειται σε πληθυσμιακά όρια (ένα φαρμακείο ανά 1.000 κατοίκους) και σε γεωγραφικά-χωροταξικά κριτήρια, δηλαδή σε προϋποθέσεις τήρησης ελαχίστων αποστάσεων μεταξύ των φαρμακείων. Επίσης, προβλέπεται από τη νομοθεσία ότι φαρμακεία δεν μπορούν να λειτουργούν σε απόσταση 100 μέτρων εκατέρωθεν της εξωτερικής πύλης των νοσοκομείων.
Πηγή: skai.gr